Dit is waarom je Birds of Prey met Margot Robbie wel of niet moet zien

Article
zondag, 09 februari 2020 om 15:00
birds of prey and the fantabulous emancipation of one harley quinn st 1 jpg sd low copyright 2019 warner bros entertainment inc photo credit jake giles netterf1634812320
Al jaren domineert Marvel het filmdoek als het om superheldenfilms gaat. Met een heel eigen universum wordt belachelijk veel geld binnengehaald. DC wil dit ook en doet dan ook duidelijk een poging om een eigen universum te creeëren. Gaat Birds of Prey verder in de goede richting of is het eerder een film die je beter helemaal niet kunt gaan kijken?

Het DC Universum

Harley Quinn krijgt met Birds of Prey haar eigen film. Met een bizar lange officiële titel, Birds of Prey: And the Fantabulous Emancipation of One Harley Quinn, krijgt de harlekijn de kans om haar avonturen uit Suicide Squad voort te zetten. Dit is namelijk de achtste film binnen het DC Extended Universe. Nadat Margot Robbie eerder al Harley Quinn mocht spelen in Suicide Squad, keert ze nu terug voor een veel grotere rol. Dit keer kruipt ze wederom in de huid van de badass en roekeloze Harley Quinn.
Om van Birds of Prey te genieten hoef je Suicide Squad niet te hebben gezien. Alle gebeurtenissen zijn op zichzelf al interessant genoeg om te vervolgen. Er worden zelfs geen lijntjes gelegd naar de andere films. Waar normaal gesproken Joker en Harley Quinn onafscheidelijk van elkaar zijn, is er zelfs voor gekozen om Jared Leto helemaal niet als Joker in deze film terug te laten keren. Een interessante keuze, gezien de giftige relatie tussen hem en Harley Quinn belangrijk is voor het personage.
birds of prey ewan mcgregorf1581088978

Rommelige Joker vertoning

Voorafgaand aan de film was er discussie of Jared Leto's Joker uit Suicide Squad ook in Harley Quinns avontuur naar voren zou komen. Het antwoord was nee. Margot Robbie had al eerder aangegeven dat als dit zou gebeuren het een avontuur zou moeten worden waarbij Harley en de Joker samen het scherm delen of waarin de Joker helemaal buiten beschouwing wordt gelaten. Gek genoeg is de Joker, ondanks zijn kleine rol erg belangrijk in de film. De Joker zit namelijk in de film, alleen niet op de manier zoals je het van tevoren verwacht.
De film draait om een Harley Quinn die haar relatie met de Joker heeft verbroken en nu dus niet meer van zijn bescherming geniet. In het begin wordt dit duidelijk gemaakt met een wat rommelige animatie waarin we de aartsvijand van Batman zien. Dit zou een perfect moment zijn geweest om Jared Leto's Joker wel terug te laten keren en meer diepgang te geven. Hoewel Harley Quinn met deze film een solo act moet krijgen, wordt Joker misschien niet getoond, maar wel elke keer weer genoemd. Dit oogt nu erg rommelig, maar had een stuk beter uitgepakt als Jared Leto ook een paar scenes Joker-tijd had gekregen. Puur om te tonen hoe giftig de relatie tussen hem en Harley Quinn eigenlijk is.
birds of prey and the fantabulous emancipation of one harley quinn st 3 jpg sd low copyright 2019 warner bros entertainment inc photo credit jake giles netterf1581087881

Wel erg voorspelbaar

Wanneer je aan Harley Quinn denkt, dan denk je aan onvoorspelbaarheid. Hier absoluut niet! Zij is nu vooral een dom blondje die een heleboel lef heeft en de nodige vijanden heeft gemaakt omdat ze nergens ook maar iets om geeft. Qua onvoorspelbaarheid had Birds of Prey nog iets kunnen leren van de film Joker. Nee, dit was niet Jared Leto's Joker, maar wel een prachtige afschildering van haar liefje. Zo wist de film trucjes uit te halen die je constant lieten geloven dat er iets mis is met de mentale gezondheid van de villain. Helaas wordt Harley Quinns potentie niet volledig benut, want waar de chaos zich normaal gezien in haar hoofd hoort af te spelen, is de film zelf eerder een chaos.
Waar Joker als Oscarwaardig kan worden gezien, is Birds of Prey eerder een vlugge snack tussen alle films door. De film is niet zo rommelig als Suicide Squad, maar weet ook niet een explosie aan euforie teweeg te brengen. Er wordt heel erg op safe gespeeld als het om de ontwikkelingen van personages gaat. Uiteindelijk kleurt de film heel erg binnen de lijntjes en voldoet het veilig aan veel regeltjes die bij een actiefilm lijken te horen. Hetzelfde probleem had Suicide Squad. Joker voelde daar eerder als gangster dan psychopaat, wat niet matcht met het personage. Harley Quinn voelt ook eerder als een antiheld.
birds of prey and the fantabulous emancipation of one harley quinn st 6 jpg sd low copyright 2019 warner bros entertainment inc photo credit jake giles netterf1581087989

De personages

De personages in Birds of Prey weten over het algemeen gemengde gevoelens op te wekken. De eerste helft van de film is een introductie van alle personages, maar legt voornamelijk de focus op Harley Quinn. Uiteindelijk wordt zij uitgewerkt als een antiheld die de ene na de andere ondeugende daad uithaalt. Op geen enkel moment heb je het idee dat ze een valse superschurk is (zoals je wel zou denken bij het personage). Eerder een antiheld die niet tipt aan andere antihelden zoals Deadpool. Al moet wel worden gezegd dat er veel tijd wordt gestoken in de ontwikkeling van haar personage.
Interessant gezien de Birds of Prey pas heel laat samenkomen en Harley Quinn van hen uiteindelijk het enige personage is wat enigszins sterk is uitgewerkt. Uiteindelijk voelt de film meer als een showcase van Margot Robbie omdat zij alle aandacht opeist als Harley Quinn. De andere dames uit het avontuur krijgen zo weinig diepgang dat ze eigenlijk helemaal niet zoveel indruk op je weten te maken. Helaas is dit een terugkerend probleem. In Suicide Squad maakte een zekere dood weinig indruk (omdat hij geen woord sprak in de film) en werd maar een selectie van de bad guys uit de squad echt uitgewerkt.
birds of prey and the fantabulous emancipation of one harley quinn st 7 jpg sd low copyright 2019 warner bros entertainment inc photo credit jake giles netterf1581088515

Volop actie

Wat Birds of Prey dan wel goed doet, is de focus op de vrouwelijke emancipatie. Allemaal nemen ze één voor één het heft in eigen handen en dat zorgt voor een film waar je lekker achterover kunt hangen en het ene na het andere geweld ziet. Voornamelijk in een heleboel actievolle scenes. Memorabel is het om te zien hoe Harley Quinn een enorme vrachtwagen op een energiebedrijf laat afrijden. Daarnaast zorgt het voor een grijns op je gezicht wanneer zij een gevangenis binnenloopt en agent na agent neerschiet. Er vliegen geen kogels om de oren, maar bij elke knal wordt er met kleurenpoeder of confetti geschoten. Het past perfect bij het gekke Harley Quinn personage.
Uiteindelijk wordt het sowieso al interessant als de Prins Van De Onderwereld (Joker dus), plaats maakt voor maffiabaas Roman Sionis (of Romy, het koosnaampje dat Harley Quinn hem geeft). De nodige actie ontstaat wanneer hij zijn zinnen heeft gezet op een diamant, maar hij deze niet kan krijgen omdat zakkenroller Cassandra Cain (Ella Jay Basco) de diamant heeft gestolen en vervolgens heeft ingeslikt. Dat zorgt natuurlijk voor de nodige complicaties. Er wordt veel gevochten in de film, dus als je voor de harde actie komt, dan zit je met Birds of Prey zeker goed! Stap alleen niet de bioscoopzaal binnen met torenhoge verwachtingen.

Populair Nieuws