Dit is waarom er zoveel ophef is over een 5G-netwerk

Article
zondag, 12 april 2020 om 14:00
texting 1490691 1920f1594734068
In Engeland zijn sommigen ervan overtuigd dat 5G het coronavirus veroorzaakt. Dit is uiteraard complete onzin, maar toch zijn er zendmasten in brand gestoken. Mensen lijken zelfs 'bang' te zijn voor 5G. Hoe het nou ongeveer zit, leggen we in dit artikel uit.
5G-netwerk zou een ongelofelijk snelle verbinding moeten worden, wat natuurlijk ideaal klinkt. Toch is niet iedereen het eens met het creëren van een 5G netwerk. Veel 5G proeven worden ook zo veel mogelijk tegengewerkt.

Wat is 5G

5G is een nieuwe technologische ontwikkeling, waarin internetdata nog sneller overgedragen kan worden. Dit wordt mogelijk gemaakt door hogere frequenties, waarvoor er veel meer kleine antennes geplaatst moeten worden. Deze antennes zullen verschijnen in elke hoek van de straat en zullen continu in verbinding zijn met onder meer een smartphone.

Gezondheid

Er gaan veel verhalen rond dat 5G netwerken ongezond zouden zijn. Het is nog niet duidelijk aangetoond of dit nu wel of niet schadelijk is. Omdat er niets is aangetoond ontstaat er ook veel onrust bij mensen die zich zorgen zullen maken over meer antennes om zich heen die straling zouden veroorzaken. Wat wel aangetoond is, is dat de hoeveelheid straling van de zendmasten ruim onder het Europese limiet blijft, waardoor deze niet schadelijk zal zijn.

5G en het coronavirus

Er zijn nepberichten gedeeld waarin complottheorieën duiden naar een link tussen 5G en het coronavirus. Dat iedereen bang is voor het COVID-19 virus is logisch, maar om het virus te gebruiken om nieuwe technologie tegen te gaan is complete onzin. Ook op YouTube verschenen er video’s die complottheorieën hadden over de band tussen het coronavirus en het 5G netwerk. YouTube verwijdert video’s die deze valse informatie delen. 5G en het coronavirus hebben niks met elkaar te maken.

Ophef

De ophef over 5G netwerken is intens, het is duidelijk dat niemand het zomaar accepteert om het nieuwe netwerk te testen. In Engeland zijn er zelfs zendmasten in de fik gestoken wegens complottheorieën. In België is ook niet iedereen even blij met de komst van het 5G netwerk. Het grootste probleem lijkt dan wel dat niemand de eerste 5G stad zou willen zijn, niemand wil gezien worden als “laboratoriumrat.”
Zo wordt er van alles aan gedaan en stappen bewoners zelfs naar de rechter, om het plaatsen van 5G antennes zoveel mogelijk te vertragen. De voornaamste angst is waarschijnlijk dat mensen niet zeker weten of het wel zo veilig is en bang zijn om ziek te worden. Een grote hoeveelheid straling zou voor kanker kunnen zorgen. Wat alleen vergeten wordt, is dat er limieten zijn op de hoeveelheid straling waar mensen aan blootgesteld mogen worden. De rechter heeft dan ook groen licht gegeven voor de uitrol van 5G internet in Nederland.

5G en de wet

Het kabinet is van mening dat 5G netwerken veilig zijn zolang providers zich aan de Europees gestelde limieten houden. Het kabinet zal wel de nieuwste wetenschappelijke onderzoeken blijven volgen. Tot slot wil het kabinet zo de transparantie en voorlichting over de straling versterken. Binnen Nederland hebben T-Mobile, Vodafone en KPN hun 5G netwerk uitgerold.
Dit artikel is op 31 juli 2020 bijgewerkt.