Deze LEGO-kastelen herken je vast en kun je voor niet heel veel geld kopen

Article
zondag, 07 juli 2024 om 12:00
Het zal je vast niet ontgaan zijn dat er veel Disney-films zijn met prinsessen. Die wonen doorgaans niet in een hutje op de hei, maar in een kasteel. Van deze Disney-kastelen zijn er leuke LEGO-sets

De kleine zeemeermin

Als je de woorden LEGO en kasteel naast elkaar zet, denk je misschien al snel aan vrij dure en grote sets. Maar voor de Disney-liefhebber houdt Disney het som ook klein. Zo klein zelfs, dat de kleine zeemeermin een reusin lijkt naast haar kasteel.
Het kasteel van Ariel bestaat namelijk maar uit ongeveer 550 steentjes. Toch lijkt het best overtuigend op hoe het eruit ziet in de film. Er is bijvoorbeeld slim gebruikgemaakt van een traliepoort om de talloze zuilen rondom het kasteel weer te geven.

Aladdin

De periode die we kennen als de Disney-renaissance werd afgetrapt door De kleine zeemeermin en de formule uit die film werd nog een hele poos succesvol toegepast. Bijvoorbeeld in Aladdin, de film waar het volgende kasteel uit komt.
Er zijn hier geen figuurtjes van Aladdin of Jasmine om het perspectief te verstoren. Maar onder het raam van Jasmines slaapkamer hangt een magisch tapijt met daarop een gouden lamp. We zullen er maar vanuit gaan dat onze hoofdpersonen binnen zijn, en niet dat ze ergens tijdens A Whole New World van het tapijt zijn gekukeld.

Doornroosje

De films uit de Disney-renaissance zijn geliefd, maar Disneys werk uit de jaren 50 is ook iconisch. Sneeuwwitje was bijvoorbeeld de eerste feature length animatiefilm ooit. Maar ook Doornroosje, een aantal jaren later, is geliefd en belangrijk, niet in de laatste plaats vanwege het kasteel in de film.
Het is namelijk in zekere zin hét Disney-kasteel geworden. Het middelpunt van Disney-pretparken is namelijk sterk gebaseerd op het kasteel uit Doornroosje. De originele versie kun je nabouwen van LEGO en je krijgt er een figuurtje van prinses Aurora bij.

Disney kasteel

Zoals we net al zeiden is het Disney-kasteel zoals te zien in Disneyland en Disney World gebaseerd op dat uit Doornroosje. Maar dat wil niet zeggen dat de twee hetzelfde zijn. Je ziet bijvoorbeeld meteen dat er een kleurverschil is.
Bovendien staat het Disneyland-kasteel symbool voor alle magische films van het bedrijf en niet voor één specifiek sprookje. bij deze set zie je dan ook geen prinses als figuurtje, maar Mickey Mouse. Keurig gekleed om Disneyland-gasten te ontvangen.