Deze 5 games verdienen net als Saints Row een reboot!

Article
zaterdag, 04 september 2021 om 15:00
splinter cellf1630431883
STALKER en Saints Row zijn slechts twee games waarvan zeker is dat ze een reboot zullen krijgen in 2022. Van Skate en System Shock is vooralsnog enkel bekend dat de reboots in de maak zijn. Toch zijn er tal van andere fenomenale franchises die na jaren in de ijskast te hebben gestaan verdienen om een nieuw leven ingeblazen te worden. Wij zetten vijf van die titels op een rij die naar onze mening een extra kans verdienen!

Splinter Cell

In 2019 noemde de CEO van Ubisoft Splinter Cell nog ‘niet dood’, maar sindsdien lijkt Sam Fisher toch een behoorlijk minimale rol te hebben gekregen van de studio. Ja, het personage (met de geweldige stem van Michael Ironside) kwam voorbij in Ghost Recon en Rainbow Six Siege, maar écht in de schoenen van de held uit de eerdere Splinter Cell-titels was niet aan de orde. Dat terwijl nagenoeg alle games uit die franchise uitermate vermakelijk waren.
Eerder dit jaar klonken er geruchten dat Ubisoft nog in de beginfase van de ontwikkeling van een game zit waarbij The Division in een blender wordt gegooid met Splinter Cell en Ghost Recon. De vraag is alleen wat dat precies oplevert: Ghost Recon heeft immers een groot deel van de stealth van Splinter Cell en onderscheidt zich door het team-aspect. En laat dat nu net niet bij Splinter Cell horen. Nee, wat dat betreft zien we toch écht liever een standalone Splinter Cell-titel met Michael Ironside die de stem van Sam Fisher inspreekt zoals het hoort. Die beste man wordt er namelijk niet jonger op…
deus exf1630432079

Deus Ex

Over goede stemmen die bij een personage horen gesproken: Elias Toufexis als Adam Jensen in de Deus Ex-titels Mankind Divided en Human Revolution! De Canadees leende zijn rauwe stem voor de meeste recente twee delen uit de franchise maar ook die stammen alweer uit 2011 en 2016. Aangezien daar vijf jaar tussen zat, is het niet weer eens hoog tijd voor een Deus Ex-titel?
Het probleem lijkt hem te zitten in de ontvangst van Mankind Divided. Een titel waar behoorlijk in werd gesneden om de releasedatum te halen waardoor het een game met de nodige kritiekpuntjes (en losse eindjes) was. Eidos Montreal had daarnaast de handen vol met Tomb Raider (en Guardians of the Galaxy dat eind oktober uitkomt) waardoor het laatste geluid van Adam Jensen stamt uit 2018: hoofd van de studio David Anfossi meent dat de titel ‘zeker niet dood is’. Misschien dat de Canadees na de release van Guardians of the Galaxy weer aan de slag kan met een nieuwe Deus Ex…?
max paynef1630432106

Max Payne

Recentelijk vierde Max Payne 1 zijn twintigste verjaardag. De grimas van Sam Lake (ondertussen werkzaam bij Remedy) op het gezicht van de New Yorkse politieagent deed aardig wat gamers weer doen lachen en zorgde logischerwijs voor de vraag: ‘Wat is er eigenlijk gebeurd met Max Payne?’ De release van het derde deel stamt immers alweer uit 2012, bijna tien jaar geleden!
Remedy Entertainment maakte de eerste twee titels binnen de Franchise alvorens Rockstar jaren later zelf met het derde deel kwam. Een totaal andere setting dan het film noir in New York deed haar intrede maar de cynische, zuipende en pijnstiller-slikkende Max bleef. Hoewel het laatste deel beduidend actievoller was (en een hoop dingen opleverde die later in GTA 5 werden gebruikt zoals geluiden, animaties en de hitmarkers) viel het bij een hoop Max Payne-fans toch minder. Dat terwijl de reden om voor het derde deel niet met Remedy in zee te gaan de teleurstellende sales van Max Payne 2 was.
Voor de toekomst zal Rockstar (die nog steeds het IP in bezit heeft) dus écht met wat nieuws moeten komen of terug moeten gaan naar de roots. En hey, als Volition het kan én doet met Saints Row, dan moet een powerhouse als Rockstar het toch ook kunnen met een keiharde Bruce Willis-like agent?
thieff1630432126

Thief

Eidos Montreal zou na de release van Guardians of the Galaxy weer tijd hebben voor Deus Ex, maar de studio heeft nóg een game die al geruime tijd in de ijskast staat. De titel waar elk kleptomaan warm van wordt; Thief! Garrett moest gedwongen zijn lockpicks opbergen nadat de release van Thief (wat al een reboot was) tegenviel. En die ligt inmiddels bijna acht jaar achter ons.
Het is geen verrassing dat Thief sinds begin 2014 op de plank is gezet: de studio liet immers voorafgaand aan de release weten dat een sequel mogelijk was mits de ontvangst van de reboot goed genoeg was. En tja, dat was simpelweg niet het geval. Dat neemt niet weg dat de franchise voldoende biedt om anno 2021 er weer een keer goed voor te gaan zitten en met een heerlijke stealth-steel-combi te komen. Ketels op hoofden van NPC’s in Skyrim plaatsen om de hele winkel leeg te jatten is namelijk ook maar zó leuk!
metal gearf1630432147

Metal Gear

Waar Max Payne 3 beduidend minder van de originele Max Payne had nadat Sam Lake (en Remedy) aan de kant werden gezet, zo zal ook een toekomstige Metal Gear flinke schoenen hebben om te vullen door het (gedwongen) vertrek van Hideo Kojima. En dat weet Konami natuurlijk als geen ander: Metal Gear Survive was al een uitermate teleurstellende poging er tóch nog iets van te maken, dus een eventueel vervolg zal aan écht hoge verwachtingen moeten voldoen.
Dit jaar gingen er geruchten rond dat studio Blue Box met ‘Abandoned’ (er werd onder andere een geblurde afbeelding waarop duidelijk een personage met eyepatch te zien was geteased) al bezig was met een nieuw deel, maar daar lijkt vooralsnog weinig van waar. En aangezien een hereniging van Konami en Kojima ook niet tot de meest voor de hand liggende mogelijkheden behoort, lijkt een reboot slechts een verre droom. Maar hey, het zou wél uitermate vet zijn!