Dead by Daylight Guide - Moge de sterkste overleven

  Dead by Daylight is voor alle PlayStation Plus gebruikers. De asymmetrische horrorgame gooit vier overlevenden in een arena en geeft ze de taak om te ontsnappen uit de klauwen van de moordenaar. Maar hoe speel je dat kat-en-muisspel nou het best? Leer het met deze Dead by Daylight guide!

  Een nieuwe maand, een nieuwe selectie games. Deze maand kunnen PlayStation Plus-gebruikers aan de slag met Dead by Daylight. Hoewel de game al een tijdje uit is, zal niet iedereen even bekend zijn met de asymmetrische multiplayer horrorgame. In deze special geven we je dan ook graag een paar handige tips om de vele online potjes tot een goed einde te brengen.

  De basis van de game

  De kern van Dead by Daylight is simpel. Vier overlevenden dienen in een potje vijf generatoren te activeren, waarna zij via twee verschillende uitgangen kunnen ontsnappen uit het level. Maar dat gaat niet gemakkelijk, want te allen tijde loopt er een moordenaar die de overlevenden om het leven kan brengen. Het is dan ook van groot belang dat je jouw opdracht zo snel mogelijk voltooit.

  Doe je dat niet, dan pakt de moordenaar je vroeg of laat en hangt hij je op aan een van de vele aanwezige haken in de game. Word je voor de derde keer opgehangen of word je niet op tijd gered, dan lig je uit het spel en overlijd je. Naast efficiënt werken dien je dus ook goed samen te werken om de moordenaar te slim af te zijn. Tijd voor wat tips om die strijd wat meer haalbaar te maken.

  Focus je op de opdracht

  Als overlever heb je een doel en dat is ontsnappen. Verreweg het belangrijkste klusje dat je daarom moet klaren tijdens het spelen, is het opknappen van generatoren. Door hier aan te sleutelen repareer je ze stukje bij beetje en vergroot je de kans dat je een potje levend eindigt. Denk bij het repareren aan de skill checks die plots verschijnen. Hier dien je op het juiste moment op de knop te drukken, zodat de moordenaar niet weet waar je je bevindt. Hoe sneller je de generatoren aan de praat krijgt, hoe sneller de poorten naar de vrijheid openen.

  Mocht je tijdens het sleutelen onderbroken worden door de moordenaar, dan kan hij tegen een generator trappen om de progressie terug te dringen. Echter, als een generator is voltooid, kan hier niet meer mee geknoeid worden. Het afmaken van generatoren is daarom een must!

  Ga niet zonder extra's op pad

  Als overlevende heb je het in de wereld van Dead by Daylight dus maar zwaar. Gelukkig kun je jouw avonturen wat dragelijk maken door het gebruik van diverse vaardigheden. Elk karakter in de game heeft namelijk een drietal unieke vaardigheden die je kunt inzetten tijdens jouw vele ontsnappingspogingen. Denk hierbij aan het zelf kunnen healen bij een verwonding of sneller kunnen repareren als er bondgenoten in de buurt zijn.

  Middels een web kun je vaardigheden, maar ook items vrijspelen. Dit doe je met punten die je weer haalt door potjes in de game te spelen. Level je een karakter hoog genoeg, dan worden de vaardigheden vrijgespeeld voor alle andere karakters binnen jouw rooster. Het is dus aan te raden om alle overlevenden een keer een kans te geven, want zodoende kun je steeds meer vaardigheden met elkaar combineren.

  Maar ook voorwerpen spelen een grote rol. Een gereedschapskist kan je namelijk veel sneller generatoren laten repareren, terwijl je de moordenaar kunt verblinden met een zaklamp. Elk onderdeel van jouw uitrusting speelt dan ook een belangrijke rol.

  Verken je omgeving

  Maar niet alleen je uitrusting is belangrijk. Het kennen van het level is namelijk minstens net zo handig. Terwijl je aan het repareren bent, kun je makkelijk de nabije omgeving scannen om te zien waar je heen kunt vluchten als de moordenaar het op je gemunt heeft. Hou daarbij ook pallets in het oog. Deze kun je als overlevende neergooien, zodat je een route tijdelijk blokkeert voor de moordenaar.

  Wees hier echter niet te enthousiast mee, want de pallets kunnen ook zo kapotgetrapt worden. Zijn er geen pallets in de buurt, richt je dan op nabijgelegen ramen. Hier kun je ook doorheen springen en geeft je een kleine voorsprong op de vijand. Of kruip in een kast om je te verstoppen voor het te laat is. Maar het is het beste om niet te lang te wachten en optijd voor de moordenaar weg te gaan.

  De afstand tussen jou en de killer is makkelijk bij te houden middels een hartslag. Zodra je deze hoort, is hij in de buurt en hoe harder de hartslag, hoe dichterbij jou grootste nachtmerrie bij je is. Let daarbij ook op dat je niet teveel sprint, want tijdens het sprinten laat je een spoor achter dat te volgen is door de moordenaar! Ren dus niet te vroeg weg, maar wacht ook niet te lang.

  Leer de moordenaars kennen

  Dat de moordenaar verreweg het grootste obstakel vormt in de game staat buiten kijf, maar je dient je strategie ook nog eens aan te passen aan het soort moordenaar dat rondrent door het level. Elke moordenaar heeft namelijk zijn eigen vaardigheden die jou en je mede-overlevenden het leven zuur kunnen maken. Zo plaatst de Trapper berenklemmen die je een flinke tik kunnen uitdelen als je er op stapt, terwijl de Huntress met haar werpbijlen vanaf een afstand schade kan toedienen.

  Hoewel je van tevoren nooit weet tegen welke moordenaar je het op gaat nemen, kun je wel bepaalde strategieën in je achterhoofd houden. Zo is het bij de Huntress aan te raden om pallets eerder neer te gooien, om zo afstand te bewaren. Maar speel je tegen de Wraith met zijn camouflage, pak dan de eerste de beste zaklamp op en schijn in zijn gezicht. Zo kun je hem een fikse klap toedienen, waardoor hij tijdelijk blind wordt.

  Help elkaar uit de brand

  Vaardigheden, items, het is allemaal heel erg handig. Maar uiteindelijk is de belangrijkste schakel binnen Dead by Daylight teamwork. Zonder hulp van jouw bondgenoten kom je nergens. Heal elkaar als de ander een klap gekregen heeft, repareer samen een generator om sneller de meter te vullen of red elkaar uit de klauwen van de moordenaar. Op veel momenten kun je zelfs alleen gered worden door anderen, waardoor je geheel afhankelijk bent van je team.

  Het helpt dus enorm als je toevallig wat vrienden hebt die samen kunnen spelen, gezien er geen voice chat aanwezig is in het spel zelf. Help iemand overeind als zij dood liggen te bloeden op de grond of red een ander van een haak als hij of zij opgehangen is. Samen sta je sterk en zodra een van jullie het loodje legt, worden je overlevingskansen met de minuut kleiner.

  Dead by Daylight guide - De beste tips op een rij

  Na het leven van de bovenstaande tips and tricks ben je helemaal klaar om het op te nemen tegen de duivelse killers die je het leven zuur maken. Wat zijn jullie ervaringen met deze vier-tegen-een multiplayergame? Laat het weten in de reacties hieronder!

  Dead by Daylight

  Verkijgbaar vanaf 14 june 2016

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.