Call of Duty Black Ops 4 beta - Een nablik op de inhoud

Article
maandag, 06 augustus 2018 om 18:02
xgn google image
Heb je de nieuwste Call of Duty voor de PS4 gepre-orderd? Dan was je de afgelopen dagen waarschijnlijk druk in de weer met de aankomende shooter van Treyarch. Geen kans gehad om aan te haken? Dan praten wij je hier in een paar pagina’s bij over wat er te ontdekken was tijdens deze Call of Duty Black Ops 4 beta.
Sinds de eerste kennismaking met Black Ops 4 (en een ongelofelijke partij kontschoppen) smaakte de game naar meer. Gelukkig kon er afgelopen weekend in frisse duik genomen worden in wat één van de bekendste shooters van het najaar gaat worden. Nog geen zombies of Blackout modi, maar wel in de zesde versnelling de multiplayer er doorheen knallen. Met een cap van level 34, vijf mappen, zes modi, tien specialisten en een enorme hoeveelheid spelers was er een flinke bak aan content die we hier voor je gaan nabespreken.

Maps in de Call of Duty Black Ops 4 beta

Goede mappen zijn het halve werk, en met een eerste indruk van wat Black Ops 4 te bieden heeft zit dat wel goed. Naast de drie mappen die we in Los Angeles hebben aanschouwen, kwam er een tweetal nieuwe locaties de kop op steken. Hieronder zullen we de verschillende strijdvelden iets meer toelichten en voorzien van de nodige ervaring die we tijdens de vele potjes op hebben gedaan.
Seaside
Als je gedachten afdwalen naar een Spaanse kuststad, dan denk je niet gelijk aan bruut militair geweld. In Seaside kronkelen de idyllische straatjes allemaal om de kerk heen. Het middenplein is geschikt voor zowel lange afstandswapens als submachine geweren en dit zorgt voor een boeiende strijd met een hoop actie. Seaside was zonder twijfel één van de favoriete uitstapjes van de Black Ops 4 beta.
Frequency
Frequency is een map die we nog niet eerder aan de tand hebben gevoeld. Het gevecht speelt zich af in een geheim informatiestation, hoog in de bergen. Na een match of tien in deze faciliteit rondgestruind te hebben, lijkt het erop dat slechts de helft van de map actief benut wordt. Dat is ook niet zo vreemd, want het nogal rechttoe rechtaan vormgegeven interieur valt in het niets bij de lange catwalks die als knelpunten dienen.
Payload
De Call of Duty franchise heeft een redelijke collectie aan sneeuwlandschappen op z’n naam staan en ook met Black Ops 4 kan er minimaal één aan het lijstje toegevoegd worden. Payload, de raketfaciliteit die we al eerder onder de knoppen hebben genomen, voelt als een welkome toevoeging tijdens de Call of Duty Black Ops 4 beta. Alhoewel deze smeltkroes van andere mappen niet wereldveranderend is, kan je wel solide close- tot medium ranged aanvaringen verwachten. Vooral het interactieve platform dat nieuwe wegen creëert blijft een leuke feature.
Gridlock
In het niet eerder speelbare Gridlock komen technologische hoogstandjes en oud Japanse bouwkunst bij elkaar in een prachtig contrast. Veel tijd heb je in deze map met de geduchte drie paden structuur niet, want de speelstijl is er redelijk snel. Wat fijn is aan deze arena, is het feit dat zo goed als elk wapen geschikt is waardoor je niet zo zeer in het nadeel bent als je probeert te experimenteren met loadouts. Voor bij de release is dit een interessante map om in de gaten te houden.
Contraband
We hebben het na onze eerste hands-on al laten weten, maar de Call of Duty Black Ops 4 beta heeft het weer bevestigd. Contraband is, vanuit persoonlijk oogpunt, een map die aan de toppers binnen de franchise kan tippen. Een mooie omgeving met rondscharrelend fauna, de mogelijkheid om een blokje te gaan zwemmen en een geschikte lay-out voor bloedstollende gevechten maakt dit een standaard vote binnen de pre-game lobby. Net als in Gridlock wordt de actie goed over de gehele map verspreid, waardoor op één punt blijven zitten gekkenwerk is.
Nu de getoonde mappen zijn besproken, is het tijd om door te schuiven naar één van de andere pilaren van de multiplayer beta: specialists.
137041

Specialists

Waar je in Call of Duty WW2 je eigen gepersonaliseerde figuur de oorlog in stuurde, wordt er met Black Ops 4 teruggegrepen naar een multiplayer bepalende feature die we al eerder gezien hebben. Het specialisten systeem, dat in Black Ops 3 geïntroduceerd werd, zal de boventoon voeren en vorm geven aan jouw speelstijl. Er zijn in vergelijking met de voorganger, een paar aanpassingen doorgevoerd waardoor er duidelijk meer plezier uit de specialisten feature is te halen.
Voor zover de Call of Duty Black Ops 4 beta liet zien, is er geen bepaald level meer nodig om een nieuwe specialist vrij te spelen. Tevens ben je ook niet aan een enkel personage gebonden wanneer je een match begint en kan je op elk willekeurig moment een andere eenheid kiezen. Voorwaarde is wel dat er niet al te veel dezelfde figuren rondrennen om een zekere balans te behouden. Tijdens de beta waren tien van deze speciale eenheden speelbaar en hier wordt kort verteld wat deze inhouden zodat je tijdens de Black Ops 4 release niet gelijk als een kip zonder kop rond rent.
Ajax
Ajax wordt vooral gebruikt om door choking points heen te komen. Met een ballistisch schild als ultieme vaardigheid is het een fluitje van een cent om door een regen aan kogels heen te lopen. Zijn unieke gear bevat tevens een 9-Bang granaat. Dit vernuftige dingetje zorgt voor een krachtige stun om vijandelijke spelers te verwarren.
Battery
Opgevolgd door Ajax is daar Battery. Dit personage heeft een cluster-granaat in haar kit, welke na een explosie in veel kleinere bommen uiteen valt. Haar sterkere skill is de zogeheten War Machine. Dit is een granaatwerper die op vrij hoge snelheid vernietiging achterlaat.
Crash
Waar de hier boven genoemde specialisten vooral offensief zijn ingesteld, neemt Crash de ondersteunende rol op zich. Zo kan hij munitie-buidels achterlaten die niet alleen je wapen van extra magazijnen voorzien, maar ook ervoor zorgen dat killstreaks sneller te behalen zijn. De oplaadbare kracht heet TAK-5 en zorgt ervoor dat elke levende teamgenoot volle gezondheid en een health boost krijgt.
Firebreak
Daarentegen is Firebreak een personage voor de meest sadistische spelers. Het krachtige wapen dat hij voor een korte tijd kan oproepen is een dodelijke vlammenwerper met de naam Purifier. De secundaire uitrusting die de normale granaat vervangt is een kracht die Reactor Core heet. Firebreak zend hiermee sterke radiatie uit die zowel hem als vijandelijke spelers verwond.
Call of Duty Black Ops 4 Beta Ajax
Nomad
Zonder twijfel was Nomad één van de meest gespeelde specialisten die de Call of Duty Black Ops 4 beta te bieden had. Deze strijder kan een tweetal handige mesh mines op alle soorten terrein knallen, waarna deze dienst doen als bommen die op beweging reageren. Ook kan hij na verloop van tijd zijn hond inzetten. Deze trouwe viervoeter is niet te onderschatten, aangezien een enkele hit al in een kill resulteert.
Prophet
Prophet is een specialist die zowel solo als in teamverband een goede toevoeging is. Met zijn autonome seeker shock mine die opzoek gaat naar vijandelijke spelers, kan hij van een afstand mensen verlammen. Bovendien kan hij eens in de zoveel tijd een wapen genaamd Tempest gebruiken. Dit gevaarlijke ding schiet elektrische munitie af en dient als een opgevoerde stun gun.
Recon
In het merendeel van de matches was Recon onze favoriet. Niet alleen omdat deze eenheid bewegingssensoren af kan schieten, maar ook omdat hij een handig apparaatje genaamd Vision Pulse met zich mee draagt. Deze kijker kan voor een beperkte tijd vijanden door objecten heen zien, waardoor niemand meer veilig is. Een geschikte keus voor diegene die wat meer stealthy aan de slag wil.
Ruin
Haaks op Recon staat Ruin. Net als Ajax komt hij in het midden van de strijd het beste van pas. Met zijn grappling hook kan hij moeilijk bereikbare plaatsen op hoge snelheid bereiken, maar deze haak wordt ook wel voor het activeren van zijn opgeladen skill gebruikt. De Grav Slam maakt korte metten met iedereen in zijn omgeving door een krachtige schokgolf op de grond.
Seraph
Seraph vervult een gemixte rol binnen het team. Met de Tac-Deploy beacon wordt er een nieuw spawnpoint opgezet, waarmee je team opeens achter de vijandelijke linies tevoorschijn komt. Mocht dit nog niet genoeg zijn, kan zij de Annihilator inzetten. Dit pistool schiet met een enkele kogel een vijand aan puin.
Torque
Als je een modus speelt waarbij het verdedigen van doelen een belangrijke rol speelt, is Torque een solide keus. Deze specialist kan prikkeldraad uitrollen waardoor vijanden vast komen te zitten en zich hier nauwelijks door heen kunnen bewegen. Nog een stapje verder gaat zijn barricade kracht. Hiermee wordt er een ijzersterke barricade opgeworpen die ook nog eens schade doet aan vijanden die te dichtbij komen.
Zoals je misschien al weet is dit een mengeling van oude bekenden en nieuwe strijders. Hoeveel specialists Treyarch nog meer in petto heeft, is nog niet bekend. Wel zal ieder van dezer personen een soort van mini-verhaallijn krijgen waarin spelers bekend raken met de mechanics van desbetreffende specialist.
137043

Create a class

Allemaal leuk en aardig die specialists en hun unieke vaardigheden, maar met alleen een beetje prikkeldraad en een munitiepakketje ga je het niet redden. Tijdens de Call of Duty Black Ops 4 beta is er een breed scala aan wapens voorbij gekomen die je een handje gaan helpen om een einde aan de vijand te maken. Om maar met de deur in huis te vallen: deze wapens zijn aan de futuristische kant, maar verwacht geen lasers of over-de-top jetpack en wallrun opties.
De schietijzers zijn opgedeeld in verschillende categorieën zoals je gewend bent. Naast de standaard types assault rifles, submachine guns, light machine guns en sniper rifles, is er ook een nieuwe categorie te vinden onder de naam tactical rifles. Dit zijn de geweren die de verbinding tussen de assault en sniper klassen vormt. Het nut hiervan is nog een klein beetje ver te zoeken, aangezien deze in alle vorige games onder de gebruikelijke types vielen.
De Call of Duty Black Ops 4 beta toonde 16 primaire wapens, waarvan de LMG-klasse er maar één en vertegenwoordigd. Op de voet volgen de snipergeweren, waarvan er het schaarse aantal van twee zijn. Op het moment van spreken zijn er vijf secundaire wapens, onderverdeeld in pistolen, shotguns en launchers. Met 21 wapens weet de Call of Duty Black Ops 4 beta de verschillende speelstijlen wel te promoten, maar hopelijk zitten er in de uiteindelijke game wat meer.
Uitrustingen aanpassingen kan natuurlijk ook weer en verloopt via het bekende 10-punten systeem om te krachtige samenstellingen te voorkomen. Elk wapen, perk, specialisten vaardigheid en opzetstukje kost één punt waardoor er goed nagedacht moet worden over de beoogde kit. Sommige wapens hebben nog een operator mod, die een unieke sterke feature aan het wapen toevoegt.

Terughoudend tempo

Een opmerkelijke verandering in de gameplay is dat de uitrusting niet vanzelfsprekend granaten of dergelijke middelen in huis heeft. Zo staan deze dodelijke (en niet dodelijke) explosieven op dezelfde plaats als de unieke skill van de specialist. Tevens is er nu het vakje ´gear´ aan de bepakking toegevoegd waarmee extra opties voor je soldaat mogelijk worden. Hierbij is te denken aan een apparaat waarmee je vijanden beter kan horen aankomen en een spuit om je levenskracht extreem snel bij te vullen.
Zoals al eerder is gezegd tijdens de hands-on van mei, is Treyarch vrij terughoudend geweest qua tempo. Tijdens deze eerste Call of Duty Black Ops 4 beta is zelfs nog beter duidelijk geworden dat de gameplay op get gebied van snelheid teruggeschroefd is in vergelijking met het vorige deel uit de serie. Dit is grotendeels te danken aan de iets minder verticale levels en het afschaffen van de automatische regeneratie. Tot nu toe voelt dat geheel als een goed iets!
Deze eerste closed Call of Duty Black Ops 4 beta die exclusief voor de PS4 pre-orders waren zit er inmiddels op, maar aankomend weekend start de tweede ronde. Dan mogen Xbox- en PC-spelers al deze genoemde content ook verkennen en wie weet wordt er wel meer nieuws getoond. Vergeet trouwens ook niet dat Call of Duty’s eigen Battle Royale modus, Blackout, in september een eigen testfase krijgt. Dat klinkt als muziek in de oren voor de gamers die geen genoeg kunnen krijgen van competitieve shooters!
Call of Duty Black Ops 4 is vanaf 12 oktober beschikbaar voor Xbox One, PS4 en PC.

Populair Nieuws