De top 5 beste kruisbogen in games

Article
vrijdag, 27 februari 2015 om 15:25
xgn google image
2200 jaar geleden al was het een goed ontwikkeld wapen in China. Ook de Grieken en Romeinen maakten er gebruik van tijdens oorlogen. Het langeafstandswapen doet altijd wat het moet doen, vuurt keihard en doorboort bijna alles wat het tegenkomt. We hebben het natuurlijk over de kruisboog. XGN presenteert de top 5 beste kruisbogen in games.

5. Call of Duty: Black Ops

De bekende en zeer populaire Call of Duty-serie verwelkomde de kruisboog voor het eerst in 2010, in de eerste Black Ops. De kruisboog is vooral effectief dankzij de one shot, one kill-zekerheid. Daarvoor moet je als speler wel in één keer je vijand raken, zonder dat je zelf wordt doorzeefd met kogels of een andere pijl.
Dit is dan ook de reden dat de kruisboog nooit echt is aangeslagen in de first-person shooter-franchise. Het langeafstandswapen is superkrachtig, maar vergt een hoop precisie. En precies die precisie kan je in een hectische, chaotische en uptempo game als Call of Duty de kop kosten. Maar als je een snelle richter bent, die met gemak een 360 noscope of een multi-kill met steeds één opgelegd pijl moeiteloos kan uitvoeren, dan is de kruisboog jouw ding.
Vooral omdat de kruisboog normaliter een iron sight en geen vizier heeft, gaat het richten ten opzichte van je tegenstander - die vaak een red dot sight of wat dies meer zij hanteert - een stuk sneller. En laat die fractie van een seconde nou net het verschil maken in Call of Duty. Maar ook met een vizier erop geschroefd fungeert de crossbow prima als sluipschuttersgeweer. Aan jou de keuze.
67732

4. Assassin's Creed: Brotherhood

Net als de nummer 5 uitgekomen in 2010, beschikt Assassin's Creed: Brotherhood over een epische kruisboog. Hoofdpersoon Ezio Auditore Da Firenze krijgt er na enkele hoofdstukken voor het eerst de beschikking over. En dat blijft niet onverlet: het geruisloze wapen blijkt achteraf een enorme staat van dienst te kunnen leveren. Bewakers worden zonder morren van een dak geknald, doelwitten kunnen muisstil worden opgeruimd en bovendien vuurt het wapen retesnel voor een middeleeuws oorlogstuig.
Eigenlijk is de kruisboog in Brotherhood als het pistool, maar dan zonder buskruit, het ellendig langzame herladen van de loden balletjes en uiteraard de luide knallen. Assassin's Creed was (en is nog steeds wel) een stealthgame bij uitstek. Mochten de hidden blades door een te lange afstand onverhoopt niet handig blijken, dan biedt de kruisboog altijd uitkomst bij een vluchtend, terugvechtend of verscholen target.
67733

3. Gears of War

In 2006 kort geïntroduceerd in Gears of War van Cliffy B en de rest van Epic Games: de Torque Bow. Een bruut, bloederig en robuuste kruisboog, waarmee die smerige Locusts eerst door een venijnige pijl diep in hun ledematen worden gepenetreerd. Om vervolgens als een beschimmeld papje met een luide BOEM uit elkaar te knallen. Met ronddrijvende armen, een ontplofte herseninhoud - voor zover mogelijk - en een immer uitdijende plas bloed tot gevolg.
Ja, de Torque Bow betekende een nieuwe standaard van geweld in games. Hoewel ook het belangrijkste wapen in de Gears-serie, de Lancer met zijn machinegeweer-met-kettingzaag-eronder-gemonteerd, inmiddels berucht en geliefd is onder de fans. Toch had de Torque Bow iets meer charme, vooral door de lange afstand, waarmee van een afstand met genoegen naar een uit elkaar klappende Locust kan worden gekeken.
Bovendien: de Torque Bow is in alle delen weer van de partij.
67734 2

2. The Order: 1886

Vers van de pers, overladen met zowel complimenten voor de graphics als kritiek op de (te) korte speelduur. Hiermee bedoelen we natuurlijk The Order: 1886 op de PlayStation 4, van ontwikkelaar Ready At Dawn. Deze third-person shooter met zowel Victoriaanse als bovennatuurlijke elementen kent de meest originele en vette wapens, waaronder een termietengeweer en een elektriciteitsblaffer. Maar ook de traditionele en simplistische kruisboog doet zijn werk doeltreffend.
In combinatie met misschien wel de mooiste graphics in een game ooit, nagenoeg perfecte third-person cover-shootouts en een licht te verteren verhaal, draait The Order: 1886 toch vooral om kills maken. En waar eigenlijk alle 'normale' wapens in The Order slechts bruikbaar zijn in vuurgevechten waarbij jouw positie al bekend is, kan de kruisboog (ook wel 'Repeating Arbalest' genoemd) daarentegen voor stealthy eliminaties zorgen. Het ligt kortom maar net aan je favoriete speelstijl, of je de kruisboog wel of niet besluit in te zetten.
67736

1. Far Cry 4

Alle games met hun toffe kruisbogen ten spijt: geen enkele game presenteert het historische wapen zo leuk, effectief en meerwaarde toevoegend als het vorig jaar verschenen Far Cry 4. In het derde deel zat de boog ook al, maar in de nieuwste Far Cry speelt het voorwerp nóg iets lekkerder weg. In het derde deel werd de kruisboog al geïntroduceerd om de schurken Vaas Montenegro en Hoyt Volker een kopje kleiner te maken, maar in deel 4 mag aartsvijand Pagan Min het helemaal in zijn Kyratiaanse broek doen.
Far Cry 4 heeft namelijk een geavanceerde boog dan Far Cry 3, vooral door de verhoogde stabiliteit en de grotere hoeveelheid aan upgrade-mogelijkheden. Vogels, mensen, olifanten: niemand is veilig voor dit moordmonster. De grootste vraag is nog wel of een eventueel vijfde deel nog over deze bruutheid heen kan gaan.