Top 10 Star Wars planeten - De meest iconische locaties

Article
donderdag, 17 december 2015 om 16:40
xgn google image
A long time ago, in a galaxy far, far away: het Star Wars universum omvat veel planeten. Iedere planeet is anders en je vindt er de meest gekke wezens. Sommige planeten zijn natuurlijk net even wat leuker dan andere planeten. Een top 10 van de leukste Star Wars planeten vind je hier ter gelegenheid van The Force Awakens!
In de Star Wars films wordt regelmatig geschakeld tussen planeten. Als alles op één planeet zou plaatsvinden zou dat wat saai zijn, niet waar? Sommige planeten komen echter vaker voor en zijn daarom belangrijker en meer memorabel dan andere. Deze 10 Star Wars planeten kennen de echte Warsies: lees snel verder!

10. Geonosis

De eerste planeet van de top 10 is er eentje uit de prequels. Op Geonosis houden de separatisten zich schuil, terwijl ze een enorm droidleger opbouwen om daarna de Republic aan te vallen. De planeet komt in Star Wars Episode II: Attack of the Clones voor. Obi-Wan Kenobi en Anakin Skywalker worden in de film door Count Dooku gevangen genomen op deze planeet.
Uiteindelijk worden de twee Jedi gered door de andere Jedi, die voor het eerst het geheime kloonleger inzetten op de planeet. Het is het eerste grootschalige Clone Wars gevecht tussen de droids en de klonen. Bovendien werd Jango Fett op de planeet onthoofd door Mace Windu. Al met al hoort de planeet daarom zeker in dit lijstje met beste Star Wars planeten thuis.

9. Naboo

Naboo is de thuisplaneet van koningin Amidala. Een deel van Star Wars Episode I speelt zich af op deze planeet, maar ook in Episode II wordt de planeet bezocht. Op deze planeet trouwden Anakin Skywalker en Padmé Amidala met elkaar aan het einde van Episode II en vechten Qui-Gon Jinn en Obi-Wan Kenobi tegen Darth Maul in Episode I. Ook is Naboo de plek waar de Gungans wonen, je weet wel, die gekke wezens die zo gek praten.
Hoewel de planeet geen rol speelt in de originele trilogie, is het toch een belangrijke planeet in de prequels. Daarom verdient Naboo hier een plekje in de top 10 Star Wars planeten.

8. Yavin 4

Yavin 4 is één van de drie bewoonbare manen van het Yavin systeem. De maan staat vooral bekend als de planeet waar de geheime rebellenbasis zich bevond, in Episode IV. Vanaf Yavin 4 werd ook de eerste succesvolle aanval van de rebellen tegen de Galactic Empire en de Death Star ingezet. Luke Skywalker wist aan het einde van Episode IV de eerste Death Star te vernietigen.
Na de aanval op de Death Star verlieten de rebellen de planeet, omdat deze immers niet meer zo geheim was. Ze zochten hun toevlucht op Hoth, een ijsplaneet waar ze in Episode V trachtten een nieuwe basis op te zetten.

7. Mustafar

Deze lavaplaneet was tijdens de prequels bezet door de separatisten. Vrijwel de hele planeet is bedekt met lava. In Episode III worden alle leiders van de separatisten door Darth Sidious naar deze planeet gestuurd. Op voorhand wisten ze niet dat zij daar hun einde zouden vinden door Anakin Skywalker, die op dat moment al door het leven ging als Darth Vader.
Het lavadecor van de planeet vormde de ultieme setting voor een ‘laatste’ gevecht tussen meester en padawan. Het bekende en flitsende lightsabergevecht tussen Anakin Skywalker en Obi-Wan Kenobi aan het einde van Episode III vond op deze planeet plaats.
Na een supertof gevecht eindigt Anakin bijna in de lava, maar Obi-Wan kan zich er niet toe zetten de genadeslag aan zijn voormalige padawan uit te delen. Anakin vliegt vervolgens in de brand en houdt hier dusdanige verminkingen aan over, dat hij voor de rest van zijn leven in een speciaal pak (het bekende pak van Darth Vader) gehuld moet gaan.

6. Coruscant

In de prequels is Coruscant de centrale planeet van de Republic. Hier is de galactische senaat gezeteld en ook de Jedi Council heeft op deze plek zitting. De Jedi Temple stond ook op deze planeet. In de prequels zitten een aantal scènes die zich afspelen op deze planeet.
In Episode I wordt Anakin voor het eerst voor de Jedi Council gebracht op Coruscant en in Episode II pleegt Jango Fett hier een aanslag op Padmé Amidala. Een gevecht tussen Palpatine en Mace Windu, evenals de vernietiging van de Jedi Temple en een duel tussen Yoda en Palpatine vinden tijdens Episode III op Coruscant plaats.
Het is ook op deze planeet dat Palpatine zichzelf uitroept tot keizer van de Galactic Empire, aan het einde van Episode III. In de originele trilogie speelt de planeet geen rol, maar desondanks hoort de planeet toch wel thuis in deze top 10 Star Wars planeten.

5. Bespin

De gasplaneet Bespin speelt een belangrijke rol in Episode V. In de Millenium Falcon vluchten Han Solo en Leia voor Darth Vader en de Galactic Empire. Ze zoeken hun toevlucht op Bespin, waar Lando Calrissian de baas is. Hij is een goede vriend van Han Solo.
Wat het gezelschap echter niet weet, is dat ze gevolgd zijn door Boba Fett. De bekende premiejager heeft hen gevolgd naar de planeet en vervolgens Vader ingelicht. Ze lopen in een regelrechte val en Calrissian wordt gedwongen mee te doen. Het gevolg is dat Solo wordt ingevroren en meegenomen naar Jabba the Hutt, de maffiabaas die nog een appeltje met Solo te schillen had.
Het is ook op Bespin dat Luke voor het eerst tegen Darth Vader vecht. Iedere fan kan zich de scène herinneren waarin Luke erachter komt dat Darth Vader zijn vader is: “Luke, I am your father!” Deze scènes alleen al maken Bespin tot een van de meest iconische planeten uit de franchise.

4. Dagobah

Deze moerassige planeet is in het eerste opzicht een planeet waar je niet dood gevonden wil worden. Het wemelt er van de vreemde beesten en het moeras reikt verder dan je met je ogen kan zien. Dagobah is dan ook geen planeet waar je voor de lol heengaat. De planeet heeft desondanks een bijzondere bewoner: meester Yoda is hier naartoe gereisd na het ontstaan van de Galactic Empire.
Tijdens Episode V krijgt Luke Skywalker een visioen van Obi-Wan, die hem naar de planeet toestuurt om daar te leren over The Force onder meester Yoda. De kleine groene meester is inmiddels al erg oud, maar kan de jonge Luke met gemak imponeren met zijn behendigheid met The Force. Met enige moeite trekt hij de X-Wing van Luke uit het drijfzand. Onder Yoda leert Luke meer over de magische kracht van de Jedi en wat het betekent om een Jedi te zijn.
In Episode VI keert Luke terug om zijn training af te ronden, maar Yoda vertelt hem dat hij het meest essentiële al weet. Yoda is aan zijn laatste uurtjes toe en Luke ziet hem één worden met The Force. Vanaf dat moment is Luke de laatste Jedi, en het is dan ook aan hem om Vader en de Emperor te stoppen.

3. Endor

De bosachtige planeet Endor is een belangrijke planeet in Episode VI. Op deze planeet staat de shield generator van de tweede Death Star. De shield generator beschermt de tweede Death Star en het is dan ook aan de rebellen om deze te vernietigen, waarna de tweede Death Star ook vernietigd kan worden. In Episode VI gaan Han Solo en Leia samen met wat rebellen op expeditie om deze generator te slopen.
Ze krijgen hierbij hulp van de Ewoks, de kleine harige beestjes die de planeet bewonen. Nadat ze Leia beschouwen als een soort godin, helpen ze haar en de rebellen in de strijd tegen de Galactic Empire op Endor. Nadat de Galactic Empire verslagen is aan het einde van Episode VI, wordt hier ook een groot feest gehouden met dansende Ewoks en veel eten. Zonder twijfel is Endor een van de bekendste planeten van het Star Wars universum.

2. Hoth

Aan het begin van Episode V proberen de rebellen een nieuwe basis op te zetten op deze ijzige planeet. Het duurt echter niet lang voordat ze ontdekt worden door de Galactic Empire en ze aangevallen worden. Met behulp van enorme AT-AT tanks en heel veel Snowtroopers probeert de Galactic Empire de rebellen voor eens en altijd uit te schakelen. Gelukkig weten de meeste rebellen net op tijd te vluchten.
Op deze planeet is overleven niet makkelijk. Han Solo verloor Luke dan ook uit het zicht in Episode V, waarna Luke even vermist was. Hij was gevangen genomen door een Wampa, een vleesetend beest dat doet denken aan een yeti. Met behulp van The Force weet Luke de lightsaber van zijn vader naar zich toe te halen en de Wampa te vermoorden.
Het korte gevecht op Hoth is zonder meer een van de meest bekende scènes van Episode V. Volgens velen is Episode V ook de beste Star Wars film, dus daarom hoort deze planeet ook zeker thuis op de tweede plek in deze top 10 Star Wars planeten!

1. Tatooine

Er kan natuurlijk maar één planeet op de eerste plaats staan, en dat is Tatooine. De zandplaneet wordt in de zes (nu zeven) Star Wars films regelmatig bezocht. Op deze planeet is Anakin Skywalker geboren, woont Jabba the Hutt en ook Luke Skywalker is hier opgeroeid. Obi-Wan heeft ook jaren op deze planeet gewoond, om bij Luke een oogje in het zeil te houden.
Al in Episode I komt de planeet voor: Qui-Gon Jinn en Obi-Wan Kenobi maken hier voor het eerst kennis met Anakin Skywalker. Na een spannende podrace wint Anakin zijn vrijheid terug en gaat hij mee naar de Jedi Council op Coruscant. In Episode IV vlucht Luke met Obi-Wan van de planeet met behulp van smokkelaar Han Solo en zijn harige vriend Chewbacca. Ze ontmoeten elkaar in de Mos Eisley kantine, ook wel bekend van het geniale muziekje dat bij de kantine hoort.
Tatooine is een planeet die zó vaak voorkomt en zó herkenbaar is, dat de planeet wel op de eerste plaats moet staan. Dat het coole Mos Eisley kantine deuntje gekoppeld is aan de planeet, helpt ook zeker mee.