De tien beste dystopische series

Article
maandag, 24 februari 2020 om 13:37
handmaidf1582302731
Series kunnen alle kanten opgaan, van apocalyptisch naar utopisch. Met series kunnen er hele werelden gecreëerd worden, of beter gezegd een heel universum. Zo ontstaan er ook duizenden naargeestige verhalen en werelden waar je absoluut niet in zou willen leven. Dit zijn de tien beste dystopische series.

The Handmaids Tale

In de Handmaid's Tale volgen we een vrouw genaamd June Osborne. De horror vindt plaats in de wereld van Gilead die zich in de nabije toekomst afspeelt. Het is een dystopisch verhaal dat draait om een elite mannengroep, die na een burgeroorlog de maatschappij omvormt tot een strenge religieuze samenleving.
Gilead is zwaar bewaakt en in elke straat staan minimaal tientallen militairen. Ontsnappen uit deze walgelijke samenleving neemt grote risico's met zich mee en als je betrapt wordt kan het je je leven kosten.
Handmaids, ook bekend als dienstmaagden zijn de weinige vruchtbare vrouwen in het land, die gedwongen worden om kinderen te baren voor de bevelhebbers. Zij zijn streng opgeleid en gedrag dat niet volgens het boekje is wordt gewelddadig afgestraft wat onder "Gods wil" valt.

The Feed

Het lijkt bijna ideaal, met slechts een oogwenk ben je verbonden met iedereen op de wereld, alles wat je wil weten kun je direct vinden zonder alles op Google op te zoeken. The Feed laat zien dat technologie toch niet altijd even goed loopt, niks is meer geheim, want iedereen kan ook jouw gedachte volgen. Privacy is een woord dat niet bestaat, uit wanhoop en waanideeën rukken sommige mensen hun ogen uit om weer “offline” te zijn.

The Purge

De serie draait om een ​​alternatieve dystopische Verenigde Staten onder regime van een totalitaire regering die een periode van 12 uur goedkeurt waarin alle misdaden worden gelegaliseerd. Hieronder vallen vandalisme, diefstal, brandstichting en moord.
the feedf1582302617

The Man in the High Castles

In deze dystopie hebben nazi-Duitsland en het rijk van Japan de Verenigde Staten verdeeld in het grotere nazi-rijk in het oosten, met New York City als regionale hoofdstad, en de Japanse Pacifische staten in het westen, met San Francisco als hoofdstad. Deze gebieden worden gescheiden door een neutrale zone die de Rocky Mountains omvat. De serie speelt zich af in 1962 en volgt personages wiens lotsbestemming met elkaar verweven is. Door films komen ze erachter dat Duitsland en Japan de oorlog hebben verloren.

Shinsekai Yori

Na een plotselinge uitbraak van psychokinese bij 0,1% van de bevolking, overspoelde een snelle transformatie de wereld. De kracht om materie op afstand te manipuleren, veranderde de wereld in een gewelddadige plek. Na een chaotisch tijdperk gevormd door de opkomst en ondergang van onderdrukkende regimes, waren de paranormale mensen in staat om een ​​fragiele vrede te bereiken. Dit gebeurde door hun samenleving te isoleren en een nieuwe wereld te creëren gebonden aan complexe regels.
Shinsekai yori vertelt het unieke coming-of-age-verhaal van Saki en haar vrienden, terwijl ze op weg zijn om hun rol in de ‘utopische wereld’ te vervullen. Het accepteren van deze rollen wordt lastiger na de confrontaties met de duistere en schokkende waarheden van de samenleving en de dreigende chaos die uit “de nieuwe wereld” wordt geboren.

Osmosis

Het sciencefiction-drama speelt zich af in een toekomstig Parijs en heeft een nieuwe datingapp genaamd 'Osmosis' ontwikkeld. De app zou echte liefde kunnen decoderen en diep in de hersengegevens van de gebruikers graven om een ​​perfecte match te vinden met 100% nauwkeurigheid. Maar is er een prijs die betaald moet worden, wanneer een algoritme laat bepalen van wie je houdt, met behulp van technologie die toegang heeft tot de best bewaarde geheimen.
osmosisf1582302000

Black mirror

Elke aflevering van Black Mirror heeft een andere cast en een losstaande verhaallijn, waarmee het een zogenoemde anthologieserie is. Het overkoepelende thema zijn snelle technologische ontwikkelingen in de 21e eeuw, mogelijke verdere ontwikkelingen en hoe deze de werkelijkheid beïnvloeden. Brooker omschrijft de serie als een zoektocht naar de bijwerkingen van de "drug" die technologie zou zijn.

Altered Carbon

De serie speelt zich ongeveer 360 jaar in de toekomst af. Takeshi Kovacs, een politicus met huursoldaten, is de enige overlevende soldaat van de gezanten, een rebellengroepering verslagen in een opstand tegen de nieuwe wereldorde. 250 jaar nadat de gezanten zijn vernietigd, wordt zijn stapel uit de gevangenis gehaald door de 300-jarige Meth Laurens Bancroft, een van de rijkste mannen in de gevestigde werelden. Bancroft geeft hem de keuze om een ​​moord op te lossen - die van Bancroft - om een ​​nieuwe kans op het leven te krijgen.

The Rain

Wanneer een virus dat wordt gedragen door regenval bijna alle mensen in Scandinavië tenietdoet, zoeken de Deense broer en zus Simone en Rasmus onderdak in een bunker. Zes jaar later gaan ze op zoek naar hun vader, een wetenschapper die hen in de bunker heeft achtergelaten en nooit is teruggekeerd. Onderweg sluiten ze zich aan bij een groep jonge overlevenden en reizen ze samen door Denemarken en Zweden. Samen zijn ze zoekende naar een veilige plek en naar hun vader, die mogelijk de antwoorden en de remedie kan bieden.
the rainf1582301755

West World

Deze serie speelt zich af in het fictieve Westworld, een technologisch geavanceerd western-themapark, dat volledig wordt bevolkt door androïden die “hosts" worden genoemd. Deze komen tegemoet aan de wensen van de goed betalende bezoekers beter bekend als “nieuwkomers." De nieuwkomers kunnen doen wat ze willen in het park, zonder angst voor vergelding van de inwoners. Het park kent ongeveer tweeduizend verschillende inwoners, die elk hun eigen verhaallijn spelen.