De PlayStation 4 launchgames - Het complete overzicht

  Vanaf 29 november ligt de PlayStation 4 ook bij ons in de winkels. Dan zijn er meteen een heleboel mooie games beschikbaar. In dit uitgebreide artikel nemen we ze allemaal met je door.

  Een nieuwe spelcomputer haal je natuurlijk niet alleen in huis voor de hardware. De games, daar draait het uiteindelijk allemaal om! Daarom bekijken we in deze uitgebreide special alle launchtitels die op dag één beschikbaar zijn voor de gloednieuwe PlayStation 4. Blader dus eens lekker door en bepaal alvast welke games jij in huis gaat halen.

  De PlayStation 4 exclusives

  Wat haalt je over om een bepaalde spelcomputer aan te schaffen. De titels die exclusief naar deze console komen natuurlijk. Daarom brengt Sony meteen bij de lancering enkele titels die alleen op de PlayStation 4 beschikbaar zullen zijn. Hieronder een overzicht.

  Killzone Shadow Fall screenshot

  Killzone: Shadow Fall

  We kunnen in Nederland trots zijn op Guerrilla Games. De studio is uitgegroeid tot één van de belangrijkste ontwikkelaars voor Sony. Dat bewijst Guerrilla door tijdens de lancering van de PlayStation 4 de enige echt indrukwekkende exclusieve game uit te brengen. Killzone: Shadow Fall zal voor velen hun eerste PlayStation 4 game worden. Een shooter van formaat die op de PlayStation 4 de concurrentie aangaat met Battlefield 4 en Call of Duty: Ghosts.

  Knack - exclusieve platformer op de PlayStation 4

  Knack

  Knack is een exclusieve PlayStation 4 titel die Sony speciaal bedacht heeft om gamers kennis te laten maken met de console. Voor de hardcore gamer is Knack misschien iets minder interessant, maar dat neemt niet weg dat het nog steeds een vermakelijke game is. In het spel bestuur je Knack die allerlei substanties aan zijn lichaam toe kan voegen waardoor hij steeds groter wordt. Een interessant concept waarvan we benieuwd zijn hoe het uit zal pakken.

  Resogun - downloadbare shooter

  Res0gun

  Als je 29 november een PlayStation 4 in huis haalt en meteen een PlayStation Plus abonnement afsluit, dan kun je Res0gun gratis downloaden. Deze sidescrolling shooter zal je klamme handjes bezorgen wanneer bijna je hele scherm volgepropt is met vijandelijk vuur. Noem het chaos, noem het onwijs cool, we kunnen simpelweg niet wachten om met Res0gun aan de slag te gaan. Van ontwikkelaar Housemarque verwachten we nu eenmaal een hoop na alleen maar successen als Dead Nation, Super Stardust HD en Outland.

  Naast de exclusieve titels komen er ook heel wat third-party games uit. Ga naar de volgende pagina voor het overzicht.

  De third-party PlayStation 4 games

  Naast de exclusieve titels zijn er ook een heleboel launchgames voor de PlayStation 4 die niet exclusief naar Sony's nieuwste platform komen. Sommige zijn zelfs al verschenen op de PlayStation 3, Xbox 360, PC of Wii U. Maar toch zijn ze meer dan interessant op de nieuwe PlayStation. De kracht van de PlayStation 4 maakt het namelijk mogelijk om de ultieme versies van deze titels uit te brengen.

  Assassin's Creed IV: Black Flag - screenshot

  Assassin’s Creed IV: Black Flag

  Het nieuwste avontuur in de Assassin’s Creed franchise is al een tijdje beschikbaar voor de huidige consoles. Op 29 november vindt Black Flag echter ook zijn weg naar de volgende generatie. In dit deel stap je in de schoenen van Edward Kenway. Kenway is een piraat en in Black Flag zul je dan ook veel tijd op een schip doorbrengen. Veel extra hoef je van de PlayStation 4 versie trouwens niet te verwachten, aangezien de game vrijwel identiek is als op de PS3. Op de grafische pracht na natuurlijk.

  Battlefield 4 op PlayStation 4 - screenshot

  Battlefield 4

  Shooterfanaten konden dit jaar kiezen uit twee indrukwekkende schietspellen. Battlefield 4 is daar een van. In onze recensie vertelden we al dat de huidige consoles moeite hadden om de grootsheid van Battlefield 4 in bedwang te houden. De PlayStation 4-versie is daarom de aan te raden consoleversie om optimaal van deze game te genieten. Met betere prestaties en graphics is het die extra wachttijd tot de PlayStation 4 lancering zeker waard.

  Call of Duty: Ghosts - screenshot

  Call of Duty: Ghosts

  De andere grote shooter die je kunt kiezen is natuurlijk Call of Duty: Ghosts. Ook deze game is meteen vanaf de lancering op de PlayStation 4 beschikbaar. In onze recensie waren we best te spreken over Ghosts. Het is een typische Call of Duty game met heerlijk snelle gameplay, maar aan de andere kant speelt het té veilig en mist er innovatie. Onze recensie ging al over de PlayStation 4-versie van de game, dus als je meer wilt lezen kun je hier terecht.

  FIFA 14 - screenshot

  FIFA 14

  Een console release is niet compleet zonder de laatste voetbalgame van Electronic Arts. FIFA 14 is dan ook aanwezig op de PlayStation 4 vanaf 29 november. De next-gen versie van de game zal een compleet nieuwe engine gebruiken, waardoor er daadwerkelijk verschil te merken zal zijn met de huidige generatie. Een grafische update ligt voor de hand, maar ook de intelligentie van de andere 21 man op het veld zal omhoog gaan. EA lijkt alles te proberen om FIFA 14 op de PlayStation 4 zo realistisch mogelijk te maken.

  Injustice: Gods Among Us Ultimate Edition - screenshot

  Injustice: Gods Among Us Ultimate Edition

  De ultieme editie van Injustice: Gods Among Us zal tijdens de release van de PlayStation 4 in de winkels liggen. Deze versie van de in april verschenen vechtgame zal behalve de originele game ook alle content bevatten die achteraf is verschenen. Dit ultieme pakket zal tegelijkertijd ook op de huidige consoles verschijnen en voor zover bekend is, zullen alle versies hetzelfde zijn. Mogelijk speelt de PlayStation 4-versie een tikkeltje beter, maar dat zullen we eind deze maand uit moeten zoeken.

  Just Dance 2014 met PlayStation Move - screenshot

  Just Dance 2014

  Er verschijnen niet alleen maar serieuze games op de PlayStation 4. Er kan ook lekker gedanst worden met Just Dance 2014. Hiervoor moet je wel in het bezit zijn van een PlayStation Move controller. Speciaal voor de next-gen consoles bevat Just Dance 2014 een DJ modus. De speler kan hiermee tussen liedjes door zelf de beat manipuleren. In de Endless Party modus kan de DJ de overgang tussen twee liedjes bepalen.

  LEGO Marvel Super Heroes - screenshot

  LEGO Marvel Super Heroes

  Deze week is hij beschikbaar voor vrijwel alle platformen, en op de 29ste komt hij ook naar de PlayStation 4. In LEGO Marvel Super Heroes kun je aan de slag met al je favoriete helden uit het Marvel universum. Je kunt het niet gek genoeg bedenken of het karakter is speelbaar in de game. Zelfs Stan Lee, bedenker van vele Marvel helden, kun je onder de knoppen nemen. Voor liefhebbers van superhelden is LEGO Marvel Super Heroes een absolute must have.

  Madden NFL 24 - screenshot

  Madden NFL 25

  Hoewel Madden in de Benelux niet ontzettend populair is, verschijnt er toch ieder jaar een nieuw deel van in onze omstreken. Het nieuwste deel zal eind deze maand ook zijn weg vinden naar de PlayStation 4. Madden NFL bestaat inmiddels al 25 jaar en er is geen betere manier om dat te vieren dan de game naar een nieuwe consolegeneratie te brengen. Deze game maakt van dezelfde nieuwe engine gebruik als FIFA 14, dus ook van Madden mogen we een hele stap vooruit verwachten.

  NBA 2K14 - screenshot

  NBA 2K14

  Het rijtje sportgames zou niet compleet zijn zonder basketbal. 2K Games is helemaal klaar voor de nieuwe generatie met een aangepaste NBA 2K14 voor de PlayStation 4. Het is vooral de MyTeam modus die een upgrade heeft gekregen. Deze zal op de PS4 enorm verbeterd zijn volgens de uitgever. Er wordt onder andere een Domination modus toegevoegd waarin je het kunt opnemen tegen echte NBA teams om te checken of jouw team een beetje sterk in elkaar zit.

  NBA Live 14 - voor het eerst op PlayStation 4

  NBA Live 14

  Electronic Arts is ook van de partij wat betreft basketbal. NBA Live is er een tijdje tussenuit geweest, omdat EA maar geen goede basketbalgame wist uit te brengen en annuleerde daarom de laatste paar games. De serie keert terug op de PlayStation 4 en Xbox One. Een heuse next-gen exclusive dus, de eerste in deze lijst. Ook NBA Live 14 gebruikt de nieuwe Ignite engine, dus we mogen veel verwachten van deze basketbal game. Wij zijn al benieuwd of het spel het beter weet te doen dan NBA 2K14.

  Need for Speed: Rivals - PlayStation 4 launchgame screenshot

  Need for Speed: Rivals

  EA brengt ook de nieuwe Need for Speed naar de PlayStation 4. Rivals wordt door een nieuwe ontwikkelaar gemaakt, dus het is nog even afwachten hoe het spel uit zal pakken. In onze laatste impressie waren we in ieder geval erg enthousiast. Het zag er prachtig uit, het racete heerlijk en je kon je wagens helemaal naar eigen smaak ombouwen. En dat was nog wel op een van de huidige consoles. Het zal ons benieuwen wat Rivals dan wel niet te bieden heeft op de PlayStation 4.

  Skylanders Swap Force screenshot

  Skylanders: Swap Force

  Vorige week voelden we Skylanders Swap Force aan de tand op de Xbox 360 en eind deze maand zal de game ook zijn weg vinden naar de PlayStation 4. Van Swap Force hoeven we echter niets nieuws te verwachten op de nieuwe console. Het spel is gewoon geport en zal dezelfde gameplay bieden als op de huidige consoles. Een heel grote ramp is dat ook weer niet, aangezien Skylanders Swap Force van ons een 8,5 kreeg in de recensie.

  Niet alle games voor de PlayStation 4 zullen in de winkel te vinden zijn. Ook komen er veel uit op het PlayStation Network. Deze titels vind je op de laatste pagina van ons overzicht.

  De downloadbare PlayStation 4 games

  Het PlayStation Network speelt een steeds belangrijkere rol op de consoles van Sony. Wat begon met een simpel online netwerk op de PlayStation 3, is nu uitgegroeid tot één van de grootste online netwerken, aanwezig op de PlayStation 3, Vita, mobiele telefoons en meer. De PlayStation 4 zal online meer doen dan ooit tevoren en daar horen ook flink wat downloadbare games bij.

  Blacklight: Retribution

  Een nieuwe console kopen kost heel wat, dus dan is het wel fijn als er gratis games beschikbaar zijn. Blacklight: Retribution is een free-to-play game dus het is slechts een kwestie van downloaden en knallen maar. In Retribution kun je Combat Points verdienen door goed je best te doen en daarmee kun je bijvoorbeeld jezelf oplappen of een vlammenwerper kopen. Op de PC is deze game al een tijdje speelbaar en daardoor weten we al dat Blacklight: Retribution voor veel plezier kan zorgen.

  Contrast

  Bij de Sony exclusieve games noemden we Res0gun als een van de titels die je gratis kunt downloaden als je op de release van de PlayStation 4 een PS Plus abonnement koopt. Contrast is de tweede game die je hiermee kunt binnenhalen. In Contrast wordt er slim gespeeld met een 3D en 2D wereld. Je kunt normaal door een wereld lopen of in een stilouet veranderen op de muur en schaduwen als platformen gebruiken. Contrast is een speciale game die het waarderen waard is.

  DC Universe Online

  Fans van superhelden kunnen gratis aan de slag met DC Universe Online. In 2011 kwam deze game uit voor de PC en PlayStation 3. Na een tijdje een abonnementsmodel gehandhaafd te hebben is de game overgestapt naar een gratis versie. Op de PlayStation 4 kun je meteen vanaf het begin zonder kosten met allerlei superhelden en -schurken aan de slag. Als je ooit aan het front hebt willen staan in een epische strijd tussen superhelden en slechteriken dan is DC Universe Online een goede keus.

  Divekick

  Een paar maanden geleden verscheen Divekick al voor de PC, PlayStation 3 en PlayStation Vita. Heel goed werd de game niet ontvangen. Alleen als je een echte fan bent van 2D vechtgames is Divekick echt de moeite waard. Het hele concept van de game is namelijk een parodie op dat soort games. Je gebruikt maar twee knoppen en na één rake schop ga je K.O.. Op de PlayStation 4 kun je tijdens de lancering een port van het spel downloaden, maar of dat verstandig is ligt er dus aan of je 2D vechtgames kunt waarderen of niet.

  Escape Plan

  Tijdens de lancering van de PlayStation Vita bevatte de line-up onder andere Escape Plan. Deze charmante puzzelgame zal net als bij zijn handheld broertje ook van dag één op de PlayStation 4 te spelen zijn. In Escape Plan speel je met Lil en Laarg, twee mannetjes die wanhopig willen ontsnappen. Jammer genoeg voor hen is dat niet zo makkelijk. De twee zullen veelvuldig een gruwelijke dood sterven, allemaal mooi weergegeven in zwart-wit.

  flOw

  flOw is ooit begonnen als een Flash game op de PC. Dit sloeg ontzettend aan en een jaar later werd het spel naar de PlayStation 3 geport. Later werd de PSP nog aangedaan en deze maand is het tijd voor de PS Vita en PlayStation 4. Door veel mensen wordt flOw niet gezien als een game, maar als kunst. De gameplay is erg simpel gehouden. Het is vooral de audiovisuele presentatie waar het om draait. flOw ziet er zo speciaal uit dat het zeker de moeite waard is als je hem nog niet gespeeld hebt.

  Flower

  Flower kennen jullie waarschijnlijk al. In deze game bestuur je de wind door een prachtige omgeving. Van echte gameplay is niet te spreken. Flower is juist gemaakt om een ervaring te bieden. Het is iets unieks dat je nog lang zult onthouden. Sta je als nieuwe gamer wel open voor iets alternatiefs en wil je heerlijk tot rust komen met een game, dan is Flower zeker de moeite waard.

  Putty Squad

  Een van de oudste games uit deze lijst is Putty Squad. Het origineel verscheen al in 1994. Een uitgebreide remake is al een hele tijd in de maak en zal 29 november eindelijk uitkomen. Het is meer dan een simpele port, dus we kunnen heel wat vernieuwing verwachten. Wat de ontwikkelaar bedacht heeft voor de PlayStation 4 is nog niet bekend. Putty Squad is een platformer met een blauwe blob in de hoofdrol.

  Pool Nation Extreme

  Waarschijnlijk is Pool Nation Extreme de minst bekende titel in deze lijst. Misschien ken je Pool Nation wel, deze game verscheen al op de Xbox 360 en PC. De opvolger, Pool Nation Extreme, is (zover nu bekend) exclusief voor de PlayStation 4. Een nieuwe toevoeging dit deel zal de Box of Tricks modus zijn. Hierin kunnen gamers hun fantasie helemaal los laten gaan in het bedenken van trickshots. Deze uitdagingen kun je daarna online delen waardoor een groot aanbod bijna gegarandeerd is.

  Sound Shapes

  Sound Shapes is een game die op papier erg simpel overkomt, maar in praktijk toch zeker de moeite waard is. Dat bewijst het cijfer dat wij op de PlayStation Vita versie plakten. In Sound Shapes moet een je een balletje aan het einde van een level zien te krijgen door goed op de muziek te letten. Niet heel verrassend is de audio in deze game dan ook van de bovenste plank. Sound Shapes is aan de korte kant, maar voor de muziekliefhebbers onder ons een echte aanrader.

  Super Motherload

  Ook Super Motherload is ooit begonnen als een Flash game. In deze game kun je met vier spelers gaan graven op Mars. Het is een echte arcadegame met een hoge snelheid en veel verschillende power-ups om de gameplay boeiend te houden. Je kunt gewoon offline op de bank samen spelen, wat volgens ontwikkelaar XGen Studios de beste manier is om Super Motherload te spelen. Je kunt veel chaos, humor en puzzels verwachten op je weg onder de bodem van Mars.

  The Pinball Arcade

  The Pinball Arcade is een andere game die al veel platformen aangedaan heeft. De PlayStation 4 komt daar deze maand dus ook bij. De titel geeft perfect aan wat je kunt verwachten van deze game. Het is een arcadegame waarin je pinball kunt spelen. Bij aanschaf kun je aan de slag met een breed aanbod aan verschillende tafels, waaronder Star Trek, Creature from the Black Lagoon, Twilight Zone en Theatre of Magic.

  Tiny Brains

  Voor meer co-op plezier kun je Tiny Brains downloaden. In dit spel speel je met vier gemuteerde muizen die ieder een speciale kracht hebben. De een kan dingen verplaatsen, de ander dingen creëren, een derde kan dingen teleporteren en de laatste kan dingen beschermen. Met z’n vieren moet je allerlei puzzels oplossen in een laboratorium. Tiny Brains belooft een grappig game te worden die ideaal is al je met wat vrienden op je nieuwe PlayStation 4 wilt gamen.

  War Thunder

  War Thunder is een andere free-to-play game beschikbaar op de PlayStation 4. Deze game biedt een volledige oorlogservaring ter land, ter zee en in de lucht. 32 spelers vechten het tegen elkaar uit in tanks en vliegtuigen, later worden daar ook nog schepen aan toegevoegd. Online kun je het op de PlayStation 4 ook opnemen tegen gamers die War Thunder op de PC spelen. Aan online spelers geen gebrek dus. Op 29 november kun jij ook gratis mee doen aan deze oorlog.

  Warframe

  Nog een free-to-play game die vanaf dag één te spelen is op de PlayStation 4 is Warframe. In deze game kruip je in de huid van een zwaar bepantserde ninja. Net als een ninja ben je erg snel en kun je rondspringen. Levels worden willekeurig in elkaar gezet waardoor missies altijd anders zullen zijn. Warframe kan met vier spelers gespeeld worden en aangezien het spel ook nog eens gratis is, is er geen reden om Warframe op de PlayStation 4 uit te proberen.

  Killzone: Shadow Fall

  Verkijgbaar vanaf 29 november 2013

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.