De leukste easter-eggs en weetjes uit de gehele Grand Theft Auto-serie

Article
vrijdag, 13 september 2013 om 17:00
xgn google image
Hier op XGN zijn wij dol op Grand Theft Auto en weetjes over videogames. Rockstar combineert dit en maakt er altijd een waar feest van in de Grand Theft Auto-games; zoek de easter-eggs! Daarnaast zijn er een hoop weetjes rondom de serie die wellicht niet iedereen kent. Daarom hebben wij de leukste easter-eggs en weetjes voor je opgezocht en op een rijtje gezet. Dus klik snel verder en laat je verrassen door het meest nutteloze artikel op XGN allertijden!
Door de (bijna) vijftien jaren heen zijn er namelijk een stortvloed aan leuke feitjes en easter-eggs verschenen rondom de Grand Theft Auto-serie. De ene nog gekker dan de ander. Want wat dacht je van paaseieren of referenties naar andere games en grote bedrijven in het echte leven. In dit artikel lees je van elke grote titel een aantal leuke feitjes en easter-eggs. En mocht je jouw favoriet missen? Plaats hem dan in de reacties!
Wist je dat Grand Theft Auto een multiplayer racegame moest zijn?
Racegames waren vroeger erg populair. Je vond ze niet alleen in de arcadehallen, maar ook op handhelds, consoles en de PC. Met de komst van 3D kon hier extra realisme aan toegevoegd worden, en dat is waar Grand Theft Auto in eerste instantie om draaide.
Echter ging de game toen nog door het leven als Race ’n’ Chase. In eerst instantie moest je als politie achter de bad-guys aan, maar door het om te draaien werd de game een stuk interessanter. In eerst instantie was auto’s stelen mogelijk, evenals het uitvoeren van enkele missies. Op straat lopen kon, maar dan alleen om andere auto’s te jatten. Dit alles werd later omgebouwd waardoor de game verscheen zoals we hem nu kennen.
Wist je dat Grand Theft Auto bijna geannuleerd was?
Hoe zou de wereld van free-roaming games eruit zien als Grand Theft Auto niet verschenen zou zijn? Doe je ogen maar eens dicht en beeld het je in. Beeld je in dat Grand Theft Auto niet de grondlegger is van het sandbox-genre zoals we dat nu kennen. Moeilijk hé? We mogen dan ook van geluk spreken dat Grand Theft Auto verschenen is.
Enkele jaren geleden liet Dave Jones, maker van de eerste Grand Theft Auto, weten dat de Amerikaanse tak van uitgever BMG er oorspronkelijk geen brood in de serie zag:
De twijfels van BMG Amerika kwamen omdat veel series overstapten naar 3D. In dezelfde periode kwam namelijk ook Ridge Racer uit, in volledig 3D. Een 2D-game zou daar nooit tegen kunnen concurreren. Gelukkig zag BMG Europa wel heil in het spelletje en maakte zich hier hard voor, en wij plukken nu de vruchten van het resultaat.
Wist je dat Grand Theft Auto gratis te downloaden is?
Dat klopt! Grand Theft Auto is vandaag de dag geheel gratis te downloaden. Rockstar Games heeft het spel vrijgegeven in zijn Rockstar Classics programma, die je kunt vinden op deze pagina. Het enige wat je hoeft te doen is jezelf in te schrijven voor de nieuwsbrief en je kunt het spelletje downloaden en spelen! Als dat geen retro is!
Wist je Grand Theft Auto zich afspeelt in steden die later weer gebruikt zullen worden?
Iedere Grand Theft Auto speelt zich af in een grote stad, maar het origineel kende meerdere grote steden. Zo bezocht je drie grote steden die inmiddels bij vrijwel iedere gamer bekend zijn. Grand Theft Auto kende namelijk de steden Liberty City (Grand Theft Auto III), Vice City (Grand Theft Auto: Vice City) en San Andreas (Grand Theft Auto: San Andreas). De steden lijken in de opvolgers echter totaal niet meer op de steden uit het origineel.
Wist je dat Grand Theft Auto geport is naar de Gameboy Color?
Wie dacht dat Rockstar en Nintendo nooit een goede relatie hebben gehad, heeft het goed mis. Rockstar en Nintendo zijn namelijk wel degelijk goede vrienden van elkaar. Dit bewezen de twee bedrijven al in het Gameboy-tijdperk, waarin ieder kind op het schoolplein een Gameboy op zak had.
Rockstar bracht namelijk de hele Grand Theft Auto-game naar het apparaatje. Een unieke prestatie, aangezien er helemaal niets qua content werd geschrapt, en de hardware wel zijn limieten kende. Oké, eerlijk is eerlijk. Er is wel degelijk wat geschrapt: het schelden en het bloed. Maar voor de rest was de game bijna een één op één kopie van het origineel!
Na het succes van Grand Theft Auto kon een tweede deel natuurlijk niet uitblijven. Het vervolg liet twee jaar op zich wachten maar bracht de nodige verbeteringen met zich mee. Het spel was dynamischer, groter, mooier en vooral beter. Helaas zijn er maar weinig leuke feitjes over deze game bekend, waardoor we het nu vooral van kleine easter-eggs moeten hebben.
Grand Theft Auto 2 zit vol met seksistische easter-eggs
Nog voor Grand Theft Auto: San Andreas zat de serie al vol met seksistisch getinte grapjes. In het eerste deel viel dat nog mee, maar in het tweede deel zijn de grapjes prominent aanwezig. Je moet echter wel goed zoeken om ze te vinden, of in ieder geval enige creativiteit gebruiken. Om het voor jou makkelijk te maken hebben wij ze voor je op een rijtje gezet:
Wang Cars – Een autodealer in het Residential District. Wang Cars laat zich uitspreken als ‘wankers’, wat vrij vertaald naar het Nederlands ‘rukker’ betekent. Ander detail is dat het bedrijf gespecialiseerd is in ‘second hand’-auto’s.
Foo Cars - Foo Cars is een auto-handelaar in het Industrial District. Ook hier vinden we het zelfde grapje; Foo Cars laat zich uitspreken als ‘fuckers’. Klap op de vuurpijl is de rest van de tekst op het bord: ‘For Sexy Mothers’ en ‘Try A Big Hot Rod’. Plak dit aan elkaar en je krijgt ‘For Sexy Motherfuckers, Try A Big Hot Rod’. Rod is overigens Amerikaanse straattaal voor een stijve penis, de invulling aan de slogan laten wij aan jou over.
R. S. & L. Bows – Wederom vinden we bij R. S. & L. Bows een speling op de uitspraak. Dit spreek je namelijk uit als ‘Arse and Elbows’, wat terugkomt in een oud gezegde: He doesn’t know his arse from his elbow. Wat aangeeft dat iemand enorm onhandig en dom is.
Brown Eyes Sewage Plants – Net als in het echte leven dient het riool in Grand Theft Auto 2 gereinigd te worden. Daarvoor is het bedrijf Brown Eyes Sewage Plants in leven geroepen. Je vraagt je af waarom het Brown Eyes Sewage Plants heet? Nou, dat komt omdat Brown Eyes ook wel een ander woord is voor anus.
Jerkov – Je begint het grapje waarschijnlijk al door te krijgen. Ook ditmaal zit de grap weer in de naam. Jerkov is een Russische bendeleider waar je missies voor kunt doen. Zijn naam spreek je uit als ‘jerk off’, wat aftrekken betekent.
Verder zijn er nog een aantal andere leuke easter-eggs in Grand Theft Auto 2 te vinden. Denk aan het verfbedrijf Max Paynt (geen typfout), de auto GT-A1 en een neonbord met de tekst ‘Jesus Saves’ waarvan enkele lampen kapot zijn en de tekst constant veranderd naar ‘U Save’.
Grand Theft Auto 2 is nog steeds populair, en gratis!
Net als Grand Theft Auto is ook Grand Theft Auto 2 volledig gratis te verkrijgen. Door hier te klikken kun je het spel gratis downloaden, nadat je je hebt ingeschreven voor de nieuwsbrief. Het spel is overigens nog aardig populair op het internet, mede door het handige programmaatje GTA Game Hunter. Hiermee kun je online met andere gamers spelen. Erg leuk en zeer verslavend. Oh, en er is trouwens ook een acht minuten durende film over Grand Theft Auto 2 gemaakt, die je hier kunt bekijken, helaas in lage kwaliteit:
Rockstar wist de Grand Theft Auto-serie succesvol te vertalen naar een volwaardige 3D-versie. Het resultaat was Grand Theft Auto III, een game die nog steeds bij veel gamers het hart sneller laat kloppen. Niet geheel onterecht natuurlijk. De gameplay was ijzersterk, de wereld groots en de kenmerkende humor terug van weggeweest. Maar natuurlijk ook de easter-eggs en enkele feitjes waren er weer. Onlangs werd er zelfs nog een nieuwe uit de doeken gedaan.
Wist je dat Grand Theft Auto III geweerd werd uit de Australische schappen?
Het is niet ongewoon dat Australië games weert uit haar schappen omdat deze te gewelddadig zijn. Aanvankelijk was de game gewoon in de schappen te vinden, maar na wat ophef werd de game teruggeroepen om een nieuwe beoordeling te krijgen. Het probleem zat hem in de prostituees in het spel.
In Grand Theft Auto III is het mogelijk om een prostituee op te pikken met je auto, en daarmee van bil te gaan in de bosjes. Hier zie je overigens niks van. Dit was niet eens zo’n probleem volgens Australië, maar wat er daarna kon wel. Nadat het hoertje de auto verlaat kan je haar namelijk dood knuppelen, en dat zag het land als ‘Seksueel geweld’. Rockstar besloot de optie er in een herziende versie voor Australië uit te halen.
Wist je dat Grand Theft Auto III vlak na 9/11 werd aangepast?
Dit nieuwtje is pas enkele jaren geleden naar buiten gekomen. Rockstar voelde zich na de terroristische aanval genoodzaakt om bepaalde content in de game te schrappen en aan te passen. Veel was het echter niet:
Enkele overblijfselen zijn er nog wel. Zo zou het spel een personage genaamd Darkel kennen, een dakloze die volgens de geruchten de speler missies zou geven die op terroristische aanslagen zouden lijken.
Tanner uit Driver zit ook in de game
Hoewel je zou verwachten dat Rockstar de eerste ontwikkelaar was die zich waagde aan een volledig openwereld in 3D, was het toch een andere ontwikkelaar die deze stap zette. Dat was namelijk Reflections Interactive met Driver 2. Wederom kroop je in deze game in de huid van Tanner, en hoefde je niet langer alleen achter het stuur te zitten maar kon je ook te voet dat stad in Driver 2 gaan ontdekken.
Rockstar kon de poging van Reflections Interactive schijnbaar wel waarderen en besloot Tanner in Grand Theft Auto III te stoppen. Maar Rockstar kon het niet laten om toch de draak met de serie te steken. Tanner kreeg in Driver 2 de kritiek dat hij als een vrouw liep, waardoor Rockstar Tanner dezelfde manier van lopen gaf zoals vrouwen dat doen in Grand Theft Auto III.
Een nog groter succes dan Grand Theft Auto III was Grand Theft Auto: Vice City. De succesformule en het thema dat losjes gebaseerd was op de filmklassieker Scarface, liet de serie naar nieuwe hoogtes stijgen. De jaren ’80 setting waarin drugs, vrouwen en geweld de boventoon vierden wordt door vele zelfs nog gezien als de beste Grand Theft Auto tot nu toe. Uiteraard stond ook deze game weer vol met verwijzingen en grappen.
Scarface
Zoals hierboven al gezegd is het verhaal van Grand Theft Auto: Vice City gebaseerd op de film Scarface. Beide verhalen gaan over een jongen die op een onbekende plek terecht komt en zich langzaam maar zeker omhoog werkt in de criminele wereld. Maar niet alleen het verhaal diende als inspiratiebron.
Zo zijn bijvoorbeeld de discotheken The Malibu Club en de Pole Position Club gebaseerd op de The Babylon en Little Havana Club uit de film. En wie de film heeft gezien kent ongetwijfeld de bekende kettingzaagscene waarin Tony Montana’s (Scarface’s hoofdpersoon) vriend aan stukken wordt gezaagd. Deze kamer is ook in de game te vinden, inclusief een kettingzaag en een met bloed besmeurde muur.
Maar Rockstar was nog niet klaar met de verwijzingen. Zo is het huis dat je van Ricardo Diaz overneemt gebaseerd op het huis waarin Tony Montana op het einde van de film woont. De hoofdingang met trappen, het beeld en het kleine zwembad zijn exact hetzelfde als in de film. Zelfs als je naar de beveiligingsschermen kijkt in de kamer van Tommy Vercetti, kun je zien dat een hoek van een camera hetzelfde is als in de film!
Ricardo Diaz en zijn videobandje
Tijdens de cutscene van een van de missies die je krijgt van Ricardo Diaz, sloopt hij zijn VHS-speler. De speler is niet aangesloten en wil zijn favoriete film niet afspelen. De film zou geregisseerd zijn door El Burro, een bekend persoon uit het Grand Theft Auto-universum. El Burro is een van de bendeleiders uit Grand Theft Auto III en is gespecialiseerd in het maken van, jawel, pornofilms!
Vermoord de concurrentie
Succesvolle formules worden maar al te graag gekopieerd, en ook Rockstar werd hier de dupe van. Deze games overstegen nooit de Grand Theft Auto-games, maar Rockstar vond het nodig om een sneer uit te delen naar de spellen die dit deden.
Rockstar deed dit door in de missie ‘Autocide’ de personages vrijwel dezelfde namen te geven als de protagonisten in de games. Dat waren Mike Griffin (Mace Griffin, Mace Griffin Bounty Hunter), Dick Tanner (Tanner, Driver-serie), Nick Kong (Nick Kang, True Crime: Streets of LA), en Marcus Hammond, Franco Carter en Charlie Dilson (Mark Hammond, Frank Carter, Charlie Jolson uit The Getaway).
Paasei!
Zoals je inmiddels al wel door hebt, houdt Rockstar van de easter-eggs. Om het maar heel letterlijk te nemen besloot Rockstar ook een echte easter-egg in Grand Theft Auto: Vice City te stoppen. Het paasei is te vinden in het Downtown District wanneer je door een raam heen springt nabij het Vice City News. Op een voetstuk vind je het paasei, geheel van chocolade uiteraard!
Family Guy
De succesvolle televisieserie Family Guy staat garant voor een hoop vermaak, eventueel over de rug van andere. Ook Grand Theft Auto: Vice City is in één van de afleveringen te vinden. Specifiek gaat het om de aflevering Big Man on Hippocampus (Seizoen 8, aflevering 10). In de aflevering raakt Peter Griffin in gevecht en stoot zijn hoofd, waardoor hij aan geheugenverlies lijdt. Lois, zijn vrouw, wil dat hij acht uur lang Grand Theft Auto: Vice City speelt om wat van de game op te steken. Het resultaat mag er wezen.
Na het zon overgoten Miami werd het tijd voor een hele andere setting. In San Andreas neem je de rol aan van CJ, een Afro-Amerikaanse man die na jaren terugkeert naar zijn ‘hood’. De map was groter dan ooit en zorgde voor veel easter-eggs en zelfs mythes die tot op de dag van vandaag onopgelost zijn. De beruchte Hot Coffee Mod hebben we achterwege gelaten, aangezien iedere gamer die inmiddels wel kent.
Lijst aan mythes
Door de grote map ende vele variatie aan gebieden in Grand Theft Auto: San Andreas, zijn er veel geruchten en mythes ontstaan over de game. Enkele zijn ook echt bewezen, terwijl er nog dagelijks door fanatiekelingen gejaagd wordt op de onbewezen mythes.
Zo is bijvoorbeeld de mythe over Big Foot een hardnekkige. Regelmatig duiken er nog wazige foto’s op van mensen die beweren de Big Foot te hebben gezien in het platteland gebied. Het zou specifiek gaan om de gebieden Back O’ Beyond of Mount Chiliad. De verklaringen lopen ook erg uit een. De ene speler beweert een wazige schim te zien die vlucht voor de speler, terwijl andere spelers beweren aangevallen te zijn door het beest.
Terry Donovan van Rockstar heeft aangegeven dat er geen Big Foot in San Andreas zit, maar “er is wel wat in het bos”. Wat Donovan precies bedoelt is niet bekend, maar gamers blijven voorlopig nog fanatiek zoeken naar Big Foot en veel andere mythes die je hier kunt vinden.
50 Cent vs. Rockstar
De rapwereld staat bekend om niet al te aardig te zijn. Maar al te vaak komt het voor dat rappers elkaar bedreigen, beschieten of simpelweg afmaken in een dis-track. 50 Cent ging de strijd aan met Rockstar, maar dat kwam hem duur te staan. De rapper beweerde benaderd te zijn door Rockstar om de rol van CJ op zich te nemen.
Dit aanbod sloeg hij af, en kwam met zijn eigen game: 50 Cent: Bullet Proof. Deze game zou wel even de vloer vegen met San Andreas. Het resultaat was teleurstellend. Rockstar heeft overigens altijd beweert nooit met 50 Cent contact te hebben gehad over een dergelijke rol.
Zanger klaagt Rockstar zes jaar na release aan
Niet alleen 50 Cent beweerde contact te hebben gehad met Rockstar. Ook de Amerikaanse zanger Michael Washington zou met Rockstar in gesprek zijn geweest. Hij en het bedrijf hadden enkele uren gepraat over het vroegere leven van Washington, zoals het straatleven. Na een x aantal uur babbelen werd de man weer huiswaarts gestuurd met de mededeling dat als er iets van zijn verhaal gebruikt zou worden, hij op de werd hoogte gesteld.
Jaren verstreken en Michael Washington hoorde nooit wat van Rockstar, tot in 2010 zijn neefje hem Grand Theft Auto: San Andreas voorschotelde. Washington herkende het verhaal en vond dat CJ wel erg veel op hem lijkt, waardoor hij een advocaat in de arm nam om Rockstar aan te klagen. Als schade vergoeding vroeg de zanger ruim 250 miljoen dollar!
Tijdens de rechtzaak besloot de jury dat, ondanks Washington inderdaad als model in de credits staat aangeduid, hij onvoldoende bewijs had aangeleverd om de zaak te kunnen winnen. Het uiterlijk van CJ zou namelijk “te generiek zijn en op veel donkere mannen” van toepassing zijn.
Met Grand Theft Auto IV waagde Rockstar zich aan de volgende generatie consoles. Dit keer trad je in de huid van Nico Bellic, een Oost Europeaan die door zijn neef overgehaald wordt om naar Amerika te komen. Alles werd mooier, echter en realistischer in Grand Theft Auto IV. Maar dat weerhield Rockstar er niet van om ook in deze game weer flink wat grappen en grollen te verbergen.
Seksclubs en strippers zijn goed voor je ‘Swag’
In Grand Theft Auto IV is de variatie waarop mensen op jou reageren groter dan ooit. Zo beuken bendeleden je zonder pardon in elkaar. Ben je van plan een grote knokpartij uit te lokken, dan doe je er goed aan om eerst even naar de stripclub te gaan. Door daar wat tijd met een stripper door te brengen of de hele boel kort en klein te schieten, krijg je namelijk een tijdelijk effect. Dit tijdelijk effect zorgt ervoor dat vrijwel iedereen bang voor je is. Burgers zullen standaard voor je wegrennen als je hun auto steelt, terwijl ook de bendeleden bij het kleinste duwtje al de benen nemen.
Tafeltennis?
Engines maken het mogelijk om een game draaiende te krijgen. Rockstars eerste game op de huidige generatie consoles was Rockstar Presents: Table Tennis, een tafeltennis game. Het spel maakte gebruik van de RAGE engine, en laat Grand Theft Auto IV nou precies dezelfde engine als deze rare tafeltennisgame gebruiken! Zo zie je maar dat we van binnen allemaal hetzelfde zijn, maar van buiten flink kunnen verschillen.
Geen Batman, maar Ratman!
Net als in Grand Theft Auto: San Andreas zijn er ook in Grand Theft Auto IV een aantal hardnekkige mythes die niet ontkracht, nog bevestigd lijken te worden. Een van de bekendste en beruchtste mythes in Grand Theft Auto IV is Ratman. Ratman zou volgens ‘ooggetuigen’ een halfmens, halfrat zijn. Andere beweren dat het een zwerver is die simpelweg enorm snel kan rennen en graag verstopt blijft. Ratman zou opduiken bij en rondom stations, waarna hij naar de speler roept: “I’m Ratman!”, om vervolgens een tunnel of station binnen te rennen.
Het spel lijkt zelf wel bewijs te leveren voor het bestaan van Ratman. Zo zijn er restanten van een conducteur gevonden in de bestanden van het spel. De conducteur zou een uitspraak hebben die verband houdt met Ratman. Tot nu toe is er echter nog geen duidelijk bewijs gevonden over het bestaan, maar de mythe is nog altijd levendig op het internet.
Unieke auto nodig? Wordt geregeld!
Tijdens de één van de straatraces heb je misschien wel de Sultan RS gezien, een snelle bak die je niet op straat tegenkomt. Toch is de auto te vinden in het spel, maar wel op één manier. Weet je nog het grote verlaten huis waar je in de missie ‘Truck Hustle’ drugs aflevert? Ga daar heen en zoek de garage.
Zoek vervolgens in de bosjes rondom de garage om de Sultan RS te vinden. Dit is de enige manier om de auto te verkrijgen zonder downloadbare content. Na het verkrijgen van de auto doemt deze overigens wel her en der op in het spel, waardoor het zoeken een stuk makkelijker wordt!