De iOS 10.3 update - Wat betekent de update voor onze applicaties?

Article
vrijdag, 24 maart 2017 om 16:36
xgn google image
De bèta van iOS 10.3 is al eventjes uit. Al een hoop mensen hebben dit nieuwe systeem kunnen ervaren. Maar wat zal de iOS 10.3 update voor onze applicaties betekenen?
Met de update van iOS 10.3 worden een hoop interessante nieuwe functies toegevoegd. Eerder schreven we al over de top 5 updates die met iOS 10.3 mogelijk worden gemaakt.

Spot met gemak die overbodige applicaties

In ieder geval is zeker dat iOS 10.3 je systeem een heel stuk schoner zal maken. Zo maakt de update het mogelijk om af te rekenen met hardnekkige problematiek bij bepaalde applicaties.

Misschien herken je het wel: een heleboel applicaties op je iOS-systeem die al lang zijn afgedankt. Van de ontwikkelaar hoor je niks als het om support gaat. Er verschijnen geen updates meer, bugs worden overal gespot en de ontwikkelaars zitten met hun voeten op tafel als het die app betreft. Als applicatie-gebruiker zit je hier niet op te wachten.

De iOS 10.3 update brengt hier handig verandering in. Zo wordt het per direct mogelijk om via je mobiel te zien welke applicaties wel of niet nieuwe ondersteuning krijgen. Wanneer een applicatie slecht of niet langer wordt ondersteund, kun je direct ingrijpen door de app van je systeem te verwijderen.
Door in te grijpen kun je ook de snelheid van je systeem verbeteren. Momenteel slokken applicaties die slecht worden ondersteund veel van je snelheid onnodig op.Overbodige applicaties kunnen worden gespot via Settings > General > About > Applications.

Applicaties worden incompatible

Deze laatste functie is ook wel hard nodig. Mogelijk zullen door iOS 10.3 en voornamelijk toekomstige iOS-updates uiteindelijk ruim 200.000 applicaties niet meer compatible zijn. Het gaat hier voornamelijk om een hele grote hoeveelheid 32-bit applicaties. Ruim 8% van het totale aantal apps zal uiteindelijk niet meer werken.
In de bèta van IOS 10.3 is al een waarschuwing opgenomen over dit type iOS. Zo krijgt men Apple pop-ups bij applicaties zonder 64-bit ondersteuning. Via deze pop ups worden gebruikers gewaarschuwd dat toekomstige iOS-updates ervoor kunnen zorgen dat de apps in de toekomst niet werken. Mogelijk is dit al deels het geval met de volledige versie van 10.3.
In ieder geval is het duidelijk dat Apple ooit zal stoppen met de ondersteuning van 32-bit applicaties. Vanaf juni 2015 vereist Apple dat ontwikkelaars een 64-bit versie van een applicatie maken. Veel oudere apps zijn nog niet 64-bit compatible.

Aan de slag met nieuwe applicaties

Uiteraard komen er uiteindelijk ook weer een heleboel nieuwe applicaties die dankbaar gebruik zullen maken van iOS 10.3. Mogelijk ga jij ook al net zo dankbaar gebruik maken van de nieuwe applicaties die de iOS 10.3 update mogelijk maakt.
Zo brengt Apple in april de applicatie Clips, een applicatie die per se vereist dat je over iOS 10.3 beschikt. Met deze app wordt het mogelijk om video’s te maken op je iPhone en iPad. Je kunt verschillende fragmenten, foto’s en muziek zodanig monteren dat je zelf een nieuwe video maakt. Ook kun je dan die clips met anderen delen. Clipjes kun je dan delen via social media kanalen als Instagram, Facebook en Twitter, maar ook via de Berichten-app.

Bestaande apps krijgen nieuwe functies

Uiteraard zal de iOS 10.3 update ook voor nieuwe mogelijkheden zorgen bij bestaande applicaties. Zo maakt iOS 10.3 het mogelijk om films in iTunes te synchroniseren met verschillende locaties. Hierdoor hoef je films niet meer per se te bekijken op het apparaat waarop je de aankoop doet. Zo hoef je een film dus nog maar één keer te huren en kun je hem vervolgens kijken waar je maar wilt.
Daarbij zullen applicaties als WhatsApp zeker weer nieuwe functies krijgen. Zo kreeg WhatsApp op iOS ook al de mogelijkheid om betere foto’s in het donker te maken. Door op de maan-icoon te drukken kun je nu de helderheid verhogen en een beter licht contrast creëren.

Een grote nauwkeurigheid met meer FPS

De betaversie van iOS 10.3 geeft de mogelijkheid om de frames per seconde flink op te voeren. Het is gebruikelijk dat apparaten 60 frames per seconden gebruiken, zodat animaties vloeiend kunnen doorlopen. Momenteel is nog niet duidelijk voor welke apparaten deze functies zal dienen, wel biedt het potentie voor nieuwe en verbeterde functionaliteit.
Mogelijk kunnen de extra frames per seconde worden ingezet om de iPad Pro nauwkeuriger te maken. Met 120 frames per seconde kun je op dit product al veel nauwkeuriger te werken gaan met de Apple Pencil. Als het aantal frames wordt opgevoerd kan het scherm veel sneller de invoer in verschillende applicaties detecteren.

Mogelijk kan het opvoeren van de frames per seconden ook voor VR/AR-functies kunnen dienen in applicaties. Zo werkt Apple aan VR/AR-functies voor de iPhone 8. Bij VR wordt een minimum van 90 frames per seconden gehanteerd. Een hogere hoeveelheid frames is gewenst om motion sickness te voorkomen. De beweging die je hersenen ervaren is dan uiteindelijk minder verschillend dan de beweging die je lichaam ervaart.