De beste science-fiction series die de ruimte opzoeken

Article
dinsdag, 10 december 2019 om 17:55
altered carbonf1575992952
Terwijl er zoveel plekken zijn die we nog niet hebben gezien op aarde, wordt onze blik altijd getrokken tot de ruimte. Het grote onbekende. Wat speelt zich daar af? Misschien wel het verhaal van één van deze steengoede sciencefiction series, maar die kan je gelukkig ook beleven vanuit het gemak van je bank.

Altered Carbon

De mensheid blijft altijd nadenken over het eeuwige leven, van invriezen tot aan de Heilige Graal. In Altered Carbon is er een andere oplossing voor gevonden in het jaar 2384. Wanneer je sterft wordt je geheugen geplaatst in een ander lichaam, een sleeve, waardoor je nooit het leven hoeft te verlaten. Mits je er het geld voor hebt natuurlijk en je ‘geheugenkaart’ niet wordt vernietigd.
Takeshi Kovacs (Joel Kinnaman) heeft die financiële middelen niet, maar wordt toch wakker in een ander lichaam. In het lichaam van een vermoorde inspecteur van de politie om precies te zijn. Hij is weer uit zijn eeuwige slaap gehaald door de steenrijke Laurens Bancroft (James Purefoy), om de moord op zijn vorige sleeve te onderzoeken. Het zaakje stinkt alleen van alle kanten en al snel vliegen er kogels om de oren van de inspecteur.
Altered Carbon heeft een interessante opzet en kan daardoor ook wisselen van acteurs. In het eerste seizoen naar Joel Kinnaman de rol van Kovacs op zich, maar in het aankomende tweede seizoen zal Anthony Mackie de hoofdrol vertolken.
fireflyf1575993122

Firefly

De serie met misschien wel de meest fanatieke fanbase is Firefly. Het eerste seizoen werd met veel gejuich ontvangen door de kijkers, maar de zender vond de kijkcijfers tegenvallen en zette een streep door het project. Sindsdien hebben fans kunnen genieten van de film Serenity, maar een tweede seizoen is helaas nooit van de grond gekomen. Zonde, want er was potentie voor een langlopende, ijzersterke show.
In Firefly volgen we de bemanning van het ruimteschip Serenity, een groep outlaws en rebellen (waaronder Nathan Fillion als kapitein Malcolm Reynolds en Alan Tudyk als piloot Wash). Na een verloren burgeroorlog zijn ze op de vlucht voor verstikkende macht van de Alliance, terwijl ze rondkomen van allerlei klusjes voor de lokale bevolking op planeten. Dat ‘rustige’ leventje wordt verstoord door de passagier Simon (Sean Maher) en zijn zus River (Summer Glau), een schizofrene vrouw met telepathische krachten.
Tijdens het seizoen komt goed naar voren hoe goed de dynamiek is tussen de cast en hun karakters. Datzelfde samenspel gebruikt schrijver en regisseur Joss Whedon later voor de eerste Avengers.
battlestar galacticaf1575993659

Battlestar Galactica

Star Wars staat natuurlijk bekend als dé space opera franchise bij uitstek, maar Battlestar Galactica is een sterke uitdager. Het begon allemaal in 1978 met de eerste televisieserie, maar de show waar de franchise om bekend staat is de versie die liep van 2004 tot en met 2009.
In het universum leeft de mensheid vredig in een ver sterrenstelsel genaamd de Twelve Colonies. Totdat er een oorlog uitbreekt met een androïde ras dat ze zelf hebben gemaakt. De populatie wordt bijna volledig weggevaagd. Slechts 50.000 mensen weten de slachtpartij te overleven en hebben één militair ruimteschip om zich mee te verdedigen: de Battlestar Galactica. Onder leiding van commandant Bill Adama (Edward James Olmos) en president Laura Roslin (McDonnell) moeten de overlevenden op zoek gaan naar de Thirteenth Colony: de aarde.
the expansef1575993734

The Expanse

Met genoeg ruimte voor iedereen zou je misschien denken dat het een keer klaar is met oorlogvoeren, maar als het aankomt op The Expanse is daar niets van waar. De mensheid heeft een paar honderd jaar in de toekomst Mars gekoloniseerd en zelfs in de asteroid belt tussen Mars en Jupiter wonen mensen. De ruzies, bedreigingen en ongelijkheid blijven bestaan.
Tussen dat alles door wordt het ruimteschip The Canterbury vernietigd. De vingers wijzen al snel naar Mars en hun geavanceerde technologie, maar het kleine aantal overlevenden van de ramp zijn een andere bron op het spoor. Onder leiding van James Holden (Steven Strait) proberen ze een samenzwering aan het licht te brengen, terwijl op aarde undersecretary van de Verenigde Naties Chrisjen Avasarala (Shohreh Aghdashloo) een oorlog met Mars probeert te voorkomen.
The Expanse zorgt voor meerdere verhaallijnen die stuk voor stuk enorm spannend zijn, met oorlog, politieke spelletjes en buitenaardse technologie als speelbal. Op 13 december komt bovendien alweer het vierde seizoen uit, deze keer met een hoger budget van Amazon Prime.
star trek discoveryf1586956578

Star Trek

We kunnen het natuurlijk niet hebben over de beste science-fiction series en Star Trek overslaan. De serie is zo’n beetje eigenhandig verantwoordelijk geweest voor het hele genre, toen het in 1966 voor het eerst op de beeldbuis verscheen.
De original series introduceerde de kijker aan de legendarische karakters Captain Kirk (William Shatner) en Spock (Leonard Nimoy) en de rest van de bemanning van de USS Enterprise. Sinds de eerste drie seizoenen is er veel veranderd voor de franchise, met talloze nieuwe series en films.
Momenteel is de serie Star Trek: Discovery bezig, die in Nederland wordt verspreid door Netflix. Discovery speelt zich tien jaar af voor de originele serie, met Gabriel Lorca (Jason Isaacs) als de kapitein van de USS Discovery. In de serie krijgt de bemanning het zwaar, want de Klingon zijn een oorlog gestart met de United Federation of Planets.
Met meer dan vijftig jaar aan geschiedenis heeft Star Trek een onmiskenbare indruk achtergelaten op het science-fiction genre en televisie in het algemeen. Net zoals grote ‘concurrent’ Star Wars heeft iedereen er wel eens van gehoord en het zal dan ook lang duren voordat we Star Trek zijn vergeten.