De belangrijkste verschillen tussen 8K en 4K - ongekend veel detail op je scherm

  4K is tegenwoordig wel in de meeste huiskamers te vinden. Films komen in 4K uit en games op de PlayStation 4 Pro zijn in 4K te spelen. Sony krikt met een nieuwe lijn tv’s de resolutie omhoog naar 8K. Wij vertellen je de belangrijkste verschillen tussen 8K en 4K en leggen je uit hoe Sony deze resolutie zo adembenemend maakt.

  Sony

  Met 8K wordt de resolutie omhoog gekrikt naar nieuwe hoogtes om nóg scherper beeld te produceren dan we nu hebben. Ieder detail komt nog beter in beeld in de meest scherpe weergave ooit. Wat is 8K precies en hoe werkt dit in de nieuwe Sony ZG9 televisie?

  8K versus 4K

  Sony’s nieuwe televisie, de ZG9, komt voorbij in de lijn van de Master series. Waar televisies momenteel een resolutie van 4K hanteren en al behoorlijk scherp beeld geven, doet deze lijn aan tv’s er een schepje bovenop. De resolutie van de televisie gaat namelijk tot maximaal 8K.

  Waar 4K je een resolutie van 3840 bij 2160 pixels voorschotelt, verdubbelt 8K dit. Dat betekent maar liefst een resolutie van 7680 bij 4320 pixels en ongekend veel details op je scherm. Doordat er veel meer pixels op je scherm voorbij komen zijn zelfs de kleinste details zichtbaar bij 8K beelden. Ieder haartje, porie of vlekje komt prominent en haarscherp in beeld en dat zorgt voor de meest realistische weergave ooit.

  De beelden worden bij 8K omhoog geschaald door middel van 8K X-Reality Pro techniek, die samen met Sony Pictures en de laatste Sony camera technieken is ontwikkeld. X-Motion Clarity en Triluminos Display techniek zorgen ervoor dat het geheel wordt afgemaakt door een verhoogd contrast, verbeterde kleuren en een natuurlijkere beweging van de beelden.

  Sony

  Contrast en kleuren

  Om een zo scherp en realistisch mogelijk beeld te geven is het bij een 8K televisie zoals de Sony ZG9 belangrijk om een sterke processor te hebben die alle beelden verwerkt. Sony’s nieuwe vlaggenschip televisie bevat hierom de X1 Ultimate processor die de verschillende technieken in de tv aanstuurt.

  De televisie gebruikt voor een verhoogd contrast tussen objecten Object- Based Super Resolution en Dual Database Processing. Hiermee worden beelden in milliseconden geremastered in 8K zodat tussen ieder element op je scherm een haarscherp contrast ontstaat. Kleuren in omgevingen komen hierdoor veel betere tot hun recht en beelden zijn levendiger dan ooit.

  Naast het verwerken van afzonderlijke objecten gebruikt de tv verschillende technieken zoals een Dynamic Contrast Enhancer en 8K X-Reality Pro om het contrast op je beeldscherm nog verder te verhogen. Een mooi voorbeeld van de kracht die hierin schuilgaat is een stadion met verlichting en mensen in allerlei gekleurde outfits. De lucht achter de spotlights in het stadion is zwart. Geen gekke kleurschakeringen meer, maar een strakke overgang tussen kleuren, terwijl de kleding van de mensen afsteekt in allerlei prachtige kleuren.

  Sony

  Talloze afzonderlijk werkende LED-lampjes

  De details op een 8K scherm worden niet zomaar gegenereerd. Zoals bij de huidige generatie LED-televisies is het ook bij de 8K televisies het geval dat talloze LED-lampjes verantwoordelijk zijn voor het beeld dat jouw woonkamer in gestuurd wordt. Zit je naar een actiefilm als Fast and Furious te kijken of ben je Bumblebee aan het bewonderen? Dan werken honderden LED-lampjes zich uit de naad om jou van entertainment te voorzien.

  Bij de Sony ZG9 wordt door middel van de Backlight Master Drive techniek voor gezorgd dat de beelden nóg scherper zijn. Om te beginnen zit er in de televisie een raster met LED-lampjes achter het scherm verborgen dat veel meer lampjes bevat dan in de huidige televisies. Logisch ook, want de resolutie van de televisie is een stuk hoger.

  Backlight Master Drive zorgt hiernaast ook voor gekalibreerd licht. Eenvoudig gezegd zorgt dit ervoor dat ieder LED-lampje een betere focus heeft en dat er geen kleuren uitlopen in andere kleuren. Handig wanneer je naar John Wick 3 zit te kijken en het bloed je om de oren vliegt, maar nog handiger als je naar alle harige wezens zit te kijken in een nieuw deel van Planet Earth. Om nog maar niet te spreken over wanneer je zit te gamen op je PlayStation 4 Pro.

  Sony

  Geschaalde beelden

  8K televisies zijn nog verre van de nieuwe standaard en er is nog geen enkele film of uitzending beschikbaar in de resolutie. Het zal ongetwijfeld nog een tijdje duren voordat dit het geval is, maar toch is een 8K televisie iets dat de kijkervaring nu al verhoogt. De beelden van zowel 1080i/1080p uitzendingen of games én 4K beelden worden namelijk omhoog geschaald naar een vele hogere resolutie. Toegegeven dit is geen 8K, maar de resolutie en de kleurhelderheid zijn nog steeds verbluffend hoog op een 8K televisie.

  In het geval van de Sony ZG9 wordt het upscalen gedaan door het scannen van de beelden die vervolgens ‘door het verzinnen van nieuwe pixels’ verrijkt worden. Op deze manier krijgt bijvoorbeeld een berglandschap veel meer details die niet te zien zijn zonder het schalen. De contrasten tussen afzonderlijke elementen worden door de televisie herkend en hierna worden de kleuren verrijkt en krijg je ontzettend scherpe beelden voorgeschoteld. Dit laat je smullen van 4K beelden alsof ze in veel hogere resolutie zijn opgenomen.

  De belangrijkste verschillen tussen 4K en 8K – niet alleen beeld is belangrijk

  Sony heeft in de Master Series, waaronder in de ZG9 series, gezorgd voor de meest scherpe beelden ooit. Hoewel de 8K resolutie op het scherm voor adembenemende beelden zorgt, is ook het geluid erg belangrijk. Sony heeft dit in haar modellen slim verwerkt door een viertal speakers in de hoeken van het scherm te verwerken en akoestische panelen te gebruiken aan de achterkant van het apparaat.

  Op die manier krijg je niet alleen geweldige beelden bij die toffe film die je kijkt, maar komt er ook een fantastisch geluid op je af. Het lijkt namelijk alsof het geluid uit het scherm komt, net als in de bioscopen het geval is. De Sony MASTER Series ZG9 8K HDR is vanaf juni beschikbaar in 85 inch of eind juli in een 98 inch formaat. Momenteel moet je nog wel flink in de buidel tasten om een dergelijk toestel in je woonkamer te krijgen. De goedkoopste variant kost je namelijk ongeveer 17.000 euro.

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.