De 10 Beste PlayStation game series - Regelrechte klassiekers

  Al meer dan 30 jaar kunnen we gamen op de PlayStation consoles van Sony. Dat is best lang! In deze special zetten we de 10 beste PlayStation game series voor je op een rijtje, in willekeurige volgorde. De game die op 1 staat is dus niet het beste.

  10. Yakuza

  De wereld van de Japanse maffia is ontzettend fascinerend, dat is duidelijk wanneer je een Yakuza game speelt. De serie, die in Japan bekend staat als RyÅ« ga Gotoku, volgt voornamelijk Kazuma Kiryu van de criminele Tojo clan. Vaak wordt de serie omschreven als ‘GTA in Japan’, al is dit geen goede omschrijving van de Yakuza games.

  In plaats van grote open werelden, spelen de Yakuza games zich doorgaans af in kleinere delen van grote steden. Vooral Kamurocho (gebaseerd op de wijk Kabukicho in Tokio) is een populaire plek in de Yakuza games. De locaties zijn niet groot, maar vol met allerlei humoristische en bizarre activiteiten die het hoofdpersonage kan doen. Dit staat vaak in tegenstelling tot een serieus verhaal dat je vaak alle hoeken van de emotionele kamer laat zien.

  De Yakuza serie is sinds het eerste deel op de PlayStation 2 nagenoeg exclusief gebleven op de PlayStation, hoewel de games voor lange tijd in Japan populairder waren dan in het westen. Dit lijkt in recente jaren veranderd te zijn. Yakuza 6: The Song of Life is het nieuwste deel in de serie en staat wederom gepland voor een release exclusief op de PlayStation 4.

  9. Uncharted

  Naughty Dog is een ontwikkelaar die je vaker gaat tegen komen op deze lijst. Er zijn dan ook maar weinig ontwikkelaars die zo verbonden zijn met PlayStation als Naughty Dog, omdat ze al sinds het PlayStation tijdperk exclusief games maken voor de consoles van Sony. Zo ook de Uncharted serie die debuteerde op de Playstation 3.

  Uncharted wordt alom geprezen als niet alleen één van de beste gameseries op PlayStation, maar ook als één van de beste gameseries ooit gemaakt. De Uncharted games bliezen mensen weg met de singleplayer campaigns, de Hollywood-achtige productie en de technische hoogstandjes van de game. De toon van Uncharted wordt vaak vergeleken met Tomb Raider of Indiana Jones.

  Naast de hoofdgames Uncharted: Drake’s Fortune, Uncharted 2: Among Thieves, Uncharted 3: Drake’s Deception en Uncharted 4: A Thief’s End zijn er ook een aantal spin-offs op de PlayStation Vita uitgekomen. Recent bracht Naughty Dog nog de standalone uitbreiding Uncharted: The Lost Legacy uit voor de PlayStation 4.

  8. God of War

  Wat krijg je als je Devil May Cry combineert met Griekse mythologie? Het antwoord staat hierboven, maar als je dat nog niet gezien had: we hebben het natuurlijk over God of War. Deze beat ‘em up/hack ’n slash serie begon ooit op de PlayStation 2 en is sindsdien trouw gebleven aan PlayStation.

  Momenteel is de serie opgesplitst in tweeën. Er is zijn de originele drie games (plus spin-offs) die plaatsvinden in het oude Griekenland, naast de nieuwe serie die zich meer baseert op de Noorse mythologie. Waar God of War zich ook afspeelt, één ding is zeker. Er gaat veel gehakt worden en bloed zal rijkelijk vloeien.

  Het meest recente deel in de God of War serie is heet simpelweg God of War en kan gezien worden als een soort reboot. Zoals eerder beschreven laat het de Griekse setting achter zich en richt het zich dit keer op de Noorse mythologie en de relatie tussen hoofdpersoon Kratos en zijn zoon.

  7. Ratchet & Clank

  De eerste drie series op deze lijst geven je misschien de indruk dat de PlayStation alleen maar series biedt voor volwassen, maar dat is ver van de waarheid. Ook voor wat meer kindvriendelijke games heeft PlayStation genoeg. Neem bijvoorbeeld Ratchet & Clank van ontwikkelaar Insomniac Games, die net als God of War sinds de PlayStation 2 tijd flink aan de weg timmert.

  De Ratchet & Clank games richten zich op de gelijknamige hoofdpersonen die over het hele universum avonturen beleven. In Ratchet & Clank betekent dit vooral vijanden verslaan, boutjes verzamelen en de allergekste wapen/gadgets verzamelen. De serie staat namelijk bekend om het uitgebreide arsenaal van de twee helden, vaak met overdreven krachten en functies.

  Hoewel de serie voor kinderen bedoeld is, zijn er genoeg dubbelzinnige grappen waar (een tikkeltje kinderachtige) volwassenen om kunnen grinniken. Denk aan titels als Up Your Arsenal en Going Commando, die ze bij de Europese release van de games jammer genoeg veranderde naar een andere titel.

  6. Wipeout

  Als je denkt aan futuristische racegames op de PlayStation, dan denk je aan Wipeout. In een hypermoderne vliegende auto zo snel mogelijk over de baan scheuren is wat je doet in deze games. In een grijs verleden is er wel eens een Wipeout game op de Nintendo 64 uitgekomen, maar de serie begon en gaat nog steeds sterk op de PlayStation consoles.

  De Wipeout games worden gekenmerkt door de pompende elektronische achtergrondmuziek en een iconische visuele stijl die door de jaren heen consistent bleef. Hoewel Wipeout ook een racegame is, kan je ook powerups zoals raketten en machinegeweren pakken om tegenstanders het leven zuur te maken. Dit maakt Wipeout anders dan bijvoorbeeld F-Zero.

  Nadat het een tijd lang stil was rondom Wipeout werd het futuristische ijs in 2017 gebroken met de Wipeout Omega Colleection voor de PlayStation 4. Hier werden twee eerdere Wipeout games (Wipeout HD en Wipeout 2048) in de vorm van een remaster uitgebracht met verbeterde graphics en resolutie. Wie weet wat de toekomst voor Wipeout gaat brengen?

  5. Killzone

  In een lijst van beste PlayStation series kan Killzone van onze vaderlandse trots Guerilla games natuurlijk niet ontbreken. Deze serie first-person shooters maakte haar debuut op de PlayStation 2 en ging door tot aan de launch van de PlayStation 4. De serie volgt een intens intergalactisch militair conflict tussen de ISA en het Helghan Keizerrijk.

  In de verschillende games sta je in de schoenen van verschillende ISA soldaten in dit conflict dat zich verplaatst van ISA koloniën naar de thuisplaneet van de Helghans zelf. De games introduceerden als één van de eerste games het ‘leun’ systeem, waar je achter een muur vandaan kan leunen. Dit was voor een first-persoon shooter een nieuw systeem. Momenteel is Guerilla Games druk bezig met Horizon: Zero Dawn, maar we zullen de PlayStation klassiekers in de Killzone serie nooit vergeten.

  4. Crash Bandicoot

  In een tijd waarin 3D plaformers met dierlijke mascottes mateloos populair waren, wist Crash Bandicoot eruit te springen als één van de allerbeste games ooit in dit genre. Niet gek dat de ontwikkelaar achter de originele Crash Bandicoot games later ook verantwoordelijk was voor de Uncharted serie.

  Het verhaal achter Crash Bandicoot is lekker simpel. Crash moet de wereld zien te redden van de slechte dokter Neo Cortex, die in de verschillende games altijd wel op zoek is naar een soort kristal voor zijn snode plannen. Niet heel uniek, maar het creatieve levelontwerp maakte de Crash Bandicoot games klassiekers die veel gamers nog herinneren uit hun kindertijd.

  Na het derde deel verschenen Crash Bandicoot games ook op andere consoles, maar dat is ook toen de serie ook werd overgedragen naar andere ontwikkelaars. De roots van Crash zullen altijd bij de PlayStation blijven. Daarom verdient hij een plek op deze lijst.

  3. Tekken

  In de jaren ’90 waren vechtgames veelal variaties op de formule die Street Fighter II in het begin van dat decennium introduceerde. Toch wist Tekken de hele fighting game wereld op z’n kop te gooien, omdat het slim gebruik maakte van de nieuwe 3D-mogelijkheden om een unieke vechtgame neer te zetten.

  Tekken introduceerde namelijk als één van de eerste fighting games diepte in de vecht arena’s. Diepte betekent in dit geval zowel letterlijk als figuurlijk, want naast het feit dat je nu 360 graden kon draaien in de achtergrond bracht dit ook meer diepgang in wat je kon doen. Vooral de focus op juggles (een tegenstander zo lang mogelijk in de lucht houden) was kenmerkend voor de Tekken games.

  Het meest recente deel in de Tekken serie is niet meer exclusief voor de PlayStation verschenen. Desondanks kan de serie door haar rijke verleden met de PlayStation consoles wel één van de beste PlayStation game series ooit genoemd worden. Want zeg eerlijk, wie heeft er geen goede herinneringen aan Tekken 3 op de PS1?

  2. Resident Evil

  Dat blokkerige polygonen eng konden zijn, bewees Resident Evil toen het in 1996 miljoenen gamers de stuipen op het lijf jaagde. De eerste drie games in de serie waren een tijd lang exclusief voor de PlayStation, wat het één van de meest iconische serie games op het apparaat maakte. Door het succes van de serie konden ports naar andere consoles niet uitblijven. Toch weten we dat het succes begon op de PlayStation.

  Resident Evil zette survival horror op de kaart door de focus te leggen op wat belangrijk was: de gameplay. De graphics stellen niet zo veel voor, maar door de filmische camerahoeken, beperkte wapens en de ijzersterke audio was Resident Evil toch ijzingwekkend. Niet gek dus dat de serie uiteindelijk miljoenen verkocht en daardoor ontzettend succesvol was voor uitgever Capcom.

  Inmiddels zijn we 30 jaar verder en zijn we beland bij Resident Evil 7, die exclusief voor de PlayStation 4 versie een VR modus heeft. Toeval? Waarschijnlijk niet, want de roots van Resident Evil liggen bij de PlayStation.

  1. Spyro the Dragon

  Tegenwoordig kennen de meeste mensen Spyro van de succesvolle serie Skylanders, maar toen het personage nieuw was zagen mensen het als paradepaartje van de PlayStation console. Je bestuurt het draakje Spyro die schurken als Gnasty Gnorc en Ripto moet verslaan. Omdat Spyro een draak is kan hij sprinten, vliegen en natuurlijk vuur spugen.

  Gamers van over de hele wereld werden verliefd op Spyro, die na de trilogie op de PlayStation zich uitbreidde naar andere consoles. Toch weten we dat Spyro in oorsprong een PlayStation serie was. Ontwikkelaar Insomniac Games zou na de Spyro games aan de slag gaan met Ratchet & Clank, de Resistance serie en ze werken momenteel aan een nieuwe Spider-Man game.

  De beste PlayStation game series – welke is jouw favoriet?

  Omdat er maar plek is voor 10 game series, hebben we vast een serie gemist die je er graag in had willen zien. Metal Gear Solid konden we helaas niet in deze lijst opnemen omdat de roots daarvan liggen bij de Japanse computer de MSX. Ook Tomb Raider kwam eerst uit op de Sega Saturn voor het op de PlayStation belandde.

  Wat is jouw favoriete PlayStation game serie? Laat het ons gerust weten in de comments!

  Uncharted 4: A Thief's End

  Verkijgbaar vanaf 10 may 2016

  Meer over deze game
  Loading...
  x

  © 2005 - 2021 Alle rechten voorbehouden.