Crawl film - 5 tips om een alligator aanval te overleven

  Tijdens een enorme orkaan die door Florida raast probeert Haley haar vader uit hun overgestroomde kelder te redden. Maar het water is niet hun grootste probleem. Er is namelijk een stel enorme alligators meegekomen. In Crawl zie je hoe Haley en haar vader het gevecht aangaan met deze angstaanjagende beesten. Maar wat nou als jij in deze situatie komt? Wij geven je vijf tips om een alligator aanval te overleven.

  © 2019 Paramount Pictures. All Rights Reserved.

  In Crawl raast er een enorme orkaan over Florida heen. Dit is er een van categorie 5 en dat betekent dat iedereen maar beter kan evacueren. Haley (Kaya Scodelario – The Maze Runner, Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales) negeert het advies om te vertrekken en gaat naar haar ouderlijke huis, want ze heeft niets van haar vader (Barry Pepper) gehoord.

  Als ze daar komt begint een gevecht tegen hels weer dat het huis langzaam verwoest. Maar dat is niet alles. Een stel ongenode gasten, rechtstreeks uit de diepste krochten van Haleys ergste nachtmerries, komt het huis binnen: een groep enorme alligators.

  5. Zorg voor licht

  Haley moet er in Crawl alles aan doen om te overleven in het doemsdagscenario dat de orkaan in Florida haar voorschotelt. Daarbij moet ze zorgen dat ze niet tussen de kaken van de enorme beesten verdwijnt. Dit klinkt al als een flinke uitdaging, maar die is nog groter als de alligators zich in de donkere hoeken van een kruipruimte kunnen verstoppen. Laat dat net het geval zijn in deze beklemmende horrorfilm.

  Het normaal zo lekker schijnende zonnetje schuilt achter dikke, grijze wolken. Bovendien zit Haley met haar vader, die ook nog eens zwaargewond is, ónder het huis. Alleen met een goede zaklamp kan Haley zien wat er allemaal gebeurt.

  In het donker kan ze niet zien waar de alligators zitten, maar ook niet waar ze veilig naartoe zou kunnen met haar gewonde vader. Zonder licht is ze bij voorbaat verloren. Dat brengt ons bij de eerste tip: Zorg hoe dan ook voor een bron van licht. Als je deze hebt, bijvoorbeeld in de vorm van een zaklamp, kun je naar een veilige plek navigeren en stijgen je overlevingskansen flink.

  © 2019 Paramount Pictures. All Rights Reserved.

  4. Zoek het hogerop

  Onze tweede tip om een alligator aanval te overleven is eenvoudig: zoek een hoog plekje, buiten het bereik van de vlijmscherpe tanden van de alligators. Omdat alligators dieren zijn die zich voornamelijk in en om het water ophouden, heeft de evolutie ze vier korte poten gegeven. Dit is een mooi gegeven, want dat betekent dat de dieren niet de beste klimmers zijn. Jammer genoeg betekent dat niet dat alligators niet snel zijn; in het water halen ze snelheden van ruim 30 kilometer per uur, een ook op land houden ze je makkelijk bij. De titel van de film is niet voor niets Crawl. Deze duidt op de enorme snelheid en behendigheid waarmee de dieren zich verplaatsen als ze eenmaal een prooi in het vizier hebben. En dat allemaal in een kruipruimte.

  Alligators komen vooral voor in Afrika, Azië, Australië en Amerika. Ze houden zich voornamelijk op bij langzaam stromend of stilliggend water waar modder en veel beschutting aanwezig is. Mijdt dus niet alleen laaggelegen plekken in de omgeving waar ze leven, maar ook hogere beplanting of hoog gras rondom het water. Als je hier in de buurt komt, verander je al snel in een maaltijd voor de geschubde kolossen.

  In deze film van regisseur Alexandre Aja (The Hills Have Eyes, Mirrors) en producenten Sam Raimi (Don't Breathe, Evil Dead) en Craig Flores (300) bevinden de alligators zich in de kelder. Het vinden van hogere grond is hier een race tegen de klok. De orkaan zorgt er namelijk voor dat er iedere seconde liters nieuw water de kruipruimte in gutst. Daarnaast is de vader van Haley gewond en verliest hij ondertussen flink wat bloed.

  Vader en dochter moeten de kelder uit en zo hoog mogelijk in het huis zien te komen. Dit zal ze niet alleen helpen geen maaltijd te worden voor de hongerige alligators, maar ook een verdrinkingsdood te voorkomen. Bovendien is het zo dat eventuele hulpdiensten altijd zullen zoeken naar mensen die in het zicht zitten. Als Haley in de kelder blijft, wordt ze zeker niet gevonden.

  © 2019 Paramount Pictures. All Rights Reserved.

  3. Werk samen en mik op de zwakke punten

  Als je in het nauw zit zoals Haley en haar vader, is het belangrijk dat je niet je eigen plan trekt. Werk vooral samen, want twee mensen zien meer dan één. Als je in je eentje op pad gaat, kun je ervan uitgaan dat je binnen de kortste keren verandert in een snack voor de alligators.

  Als je alleen bent, ben je misschien kwetsbaar voor alligators, maar andersom zijn alligators ook niet onoverwinnelijk. Een alligator ziet bijvoorbeeld niet goed als je deze recht van boven benadert. Omdat een alligator een beschermingsvlies heeft dat zijn ogen tegen water en vuil beschermt, kun je je ook verweren door bijvoorbeeld modder in zijn ogen te gooien. De alligator zal dan met een beetje geluk kort gedesoriënteerd raken, waarna jij de benen kunt nemen.

  Daarnaast kun je de bek van een alligator dichthouden. Dat kan zelfs met één hand. Door de plaatsing van de kaakspieren is de bijtkracht van een alligator enorm, maar is er minimale kracht aanwezig om de bek te openen. Let wel op als je dit doet, want de alligator zal als een malle gaan rollen om zijn bek toch open te krijgen. Als hem dit lukt en je komt onverhoopt tussen zijn kaken, kun je het schudden. Dan kun je een doodsrol verwachten die je meestal zwaargewond (of erger) achterlaat.

  In Crawl gaat Haley haar vader redden, maar overleven in het huis kan ze niet alleen. Hoewel haar vader zwaargewond is geraakt en hevig bloedt, kan hij haar nog steeds helpen. Door onder andere goed met elkaar te communiceren proberen Haley en haar vader deze ramp te overleven en de alligators te slim af te zijn. Zo zien we in de trailer al dat Haleys vader de dieren probeert af te leiden. Een goede truc die gebruik maakt van zowel het gehoor van de alligator als de zintuigen die trillingen in het water waarnemen.

  © 2019 Paramount Pictures. All Rights Reserved.

  2. Vind een wapen

  Als je toch oog in oog komt te staan met een alligator, dan heb je een flink probleem. Zeker wanneer je geen enkel wapen tot je beschikking hebt. Onze vierde tip is dan ook dat je altijd iets bij je moet hebben om je te verweren. Dit kan van alles zijn van een balk of een mes tot een pistool.

  Haley gaat in Crawl onder andere met een pistool op pad, maar we zien haar ook met een mes in de weer. Dit laatste wapen bewijst voor haar niet alleen handig te zijn als verdediging, maar ook van pas kan komen bij obstakels in haar ontsnapping. Wat voor wapen je ook kiest tegen een alligator, zorg ervoor dat je niet verrast wordt door het dier. Als dat gebeurt, kan het zomaar zijn dat je het niet overleeft.

  © 2019 Paramount Pictures. All Rights Reserved.

  1. Wat je ook doet, blijf uit het water

  Alligators zijn niet van gisteren. De roofdieren leven al miljoenen jaren op onze planeet en hebben hun instincten en manier van jagen perfect onder de knie. Vooral in en om het water. Ze kunnen onder water zien door een beschermend vlies bij hun ogen en door de krachtige staart kunnen ze enorme snelheden bereiken. Als je onverhoopt toch in het water belandt, is het natuurlijk zaak zo snel mogelijk weer op het droge te komen. Ga hierbij alleen niet spartelen, want een alligator heeft dit direct in de gaten. Het is als het ware een signaal dat het menu, jij dus, is opgediend.

  Blijf dus uit het water, want dat is de meest ongunstige omgeving waarin je een alligator kunt treffen. In Crawl zien we Haley er alles aan doen om uit het water te blijven. Zo zien we in de Crawl trailer al een mooi voorbeeld als Haley in de woonkamer over drijvende meubels navigeert met gevaar voor eigen leven. Een ander voorbeeld van hoe alligators het water onveilig maken zien we wanneer een medewerker van de hulpdiensten ineens te grazen wordt genomen door één van de enorme dieren. Deze springt vanuit het water om de arme man direct tussen de vlijmscherpe tanden te grijpen en het water in te sleuren.

  Crawl film - Vanaf 11 juli in de bioscoop

  Of Haley het overleeft zie je vanaf 11 juli. Dan draait Crawl in de Nederlandse bioscopen. De film gaat ongetwijfeld voor de nodige spannende en gruwelijk enge momenten zorgen, waarbij je nekharen overeind gaan staan. Zeker wanneer je de film in 4DX gaat bekijken.

  Dit is een advertorial.

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.