Column: Xbox schiet zichzelf in de voet met multiplatform-strategie

Article
donderdag, 16 mei 2024 om 21:00
xboxf1625226596
Xbox lijkt nu echt de deur open te zetten met een volledige exodus van first-party games naar de PlayStation 5. Maar daarmee zou Xbox zichzelf in de voet schieten.
Er gaan nu al een aantal maanden geruchten dat er veel Xbox games de overstap maken naar de PlayStation 5. Dat begon allemaal met het bericht dat grote titels als Starfield en het aankomende Indiana Jones and the Great Circle beschikbaar gemaakt zouden worden op de console van de concurrent.
Het nieuws schokte vriend en vijand en misschien nog wel het meeste eerstgenoemde. Het is een understatement om te stellen dat Xbox-fans niet blij waren met het nieuws. Veel influencers spraken meteen publiekelijk uit dat ze hun steun voor Xbox zouden intrekken.
Later bleek dat het allemaal meeviel. Tijdens een podcast liet de leiding van Xbox, waaronder Phil Spencer en Matt Booty, weten dat er een viertal games naar de PlayStation 5 en daarvan twee naar Nintendo Switch zouden komen: Pentiment, Hi-Fi Rush, Sea of Thieves en Grounded. Leuke en geprezen games, maar normaal niet de games waarvoor iemand een Xbox Series X/S zou aanschaffen.
Hi-Fi RUSH - Xbox Series X|S Download Image
Hi-Fi RUSH - Xbox Series X|S Download
EUR32.99
Op voorraad
Koop op bol.

Ports zonder grenzen

Het blijft ondertussen alleen borrelen bij Xbox. Er gaan nog steeds geruchten dat meer games de overstap zullen maken naar de PlayStation 5 en Switch (of de opvolger van de console) en volgens Windows Central zijn er nu interne plannen opgedoken - het zogeheten ‘Latitude’. Microsoft CEO Satya Nadella wil meer games naar de concurrent brengen en voor geen enkele titel zou er een ‘rode streep’ worden gehanteerd. Elke titel is fair game.
Het plan is om op die manier de winst voor Xbox te vergroten. Sea of Thieves doet het bijvoorbeeld erg goed momenteel op de PlayStation en met andere IP’s kan er nog meer geld worden verdiend. Als bijvoorbeeld Starfield, Halo Infinite of Forza Horizon 5 een port krijgt, dan kan er flink wat geld in het laatje komen van Microsoft en Xbox.

Geen visie voor de lange termijn

Er is geen woord gelogen van de visie van Nadella. Er zit veel geld in het porten van de games naar de PS5 en de kosten die erbij komen kijken zijn te verwaarlozen. Maar de stijging van de winst geldt alleen voor de korte termijn.
Als Xbox namelijk letterlijk al hun games gaat uitbrengen op de console van de concurrent, dan is er geen enkele reden meer om een console te kopen van Microsoft. Waarom zou immers iemand een Xbox Series X kopen of een PlayStation 5 met hetzelfde aanbod als de concurrent en dan nog een hoop meer.
Het zou goed nieuws zijn voor spelers als Microsoft en Sony allebei titels aan elkaar uitwisselen. Op die manier kunnen consumenten kijken naar de bepaalde features die consoles te bieden hebben, in plaats van het aanbod van exclusieve games.
Maar op deze manier wordt het éénrichtingsverkeer en zal Xbox op de lange termijn ondergaan aan PlayStation. En met zo’n monopolie op de markt, is dat ook slecht nieuws voor gamers. Sony zou dan immers veel minder reden hebben om aan de lopende band te komen met system sellers. Kijk bijvoorbeeld naar de output van de uitgever dit jaar. Op Stellar Blade na is er niet veel waar het bedrijf mee komt in 2024.
Momenteel vertoont PlayStation al trekjes van Apple, maar wanneer de plannen van Xbox werkelijkheid worden, dan is het hek helemaal van de dam. Het is dus te hopen dat de plannen van Microsoft niet zo extreem zijn. Niet alleen voor Xbox-fans, maar voor alle gamers.