Column: Waarom de PS5 de Xbox Series X verslaat

Article
zaterdag, 06 maart 2021 om 13:00
xbox vs ps5f1596704708
Sinds de PS5 en Xbox Series X zijn aangekondigd hou ik al in de gaten wat de next-gen consoles doen. Zoals het er nu naar uitziet is het wel duidelijk welke next-gen console de ander verslaat.
Dit soort dingen zijn natuurlijk altijd een beetje alsof je in een glazen bol kijkt, maar voor mij is het vrij duidelijk dat de PS5 de Xbox Series X al aan het verslaan is. Voordat je denkt dat ik een of andere gekke PlayStation fanboy bent, wil ik je toch even corrigeren. Het klopt dat ik PlayStation een warm hart toedraag, maar ik koester geen wrok of iets dergelijks tegenover Xbox.
Sterker nog, ik wil dat Xbox razend succesvol is, want hoe meer concurrentie er is, hoe beter het uiteindelijk wordt voor ons als gamers. Als Xbox een toffe nieuwe exclusive op de markt brengt, dan moet PlayStation dat weer tegengaan met een eigen exclusive die minstens net zo vet is. Het is een soort balans en sinds de aankondiging van de PS5 en Xbox Series X is de balans een beetje verstoord.
Ik zeg nou wel dat het sinds de aankondiging van de next-gen consoles is, maar eigenlijk begon het iets eerder al te rommelen bij de gamingtitanen. De vorige generatie heeft de toon gezet voor wat we de komende jaren gaan zien: PlayStation die weer een slag in de console wars wint. Daar zijn heel veel redenen voor, maar laat me beginnen met de voornaamste reden.
rsz halo infinite 4k in game screenshotf1614587796

De line-up

Wat de Xbox Series X momenteel vooral de nek omdraait tegenover de PS5, is de ontzettend zwakke line-up van games die ze hebben. Nou zijn we nu pas bij de launch en weten we dat Halo Infinite, Fable en nieuwe Forza Motorsport games nog onderweg zijn, maar toch stelt het een beetje teleur als je ziet wat er al op de PS5 te vinden is en wat er binnenkort aankomt.
Zo zijn we niet ver verwijderd van Returnal, Kena: Bridge of Spirits en Ratchet and Clank: Rift Apart, allemaal games die in de eerste helft van 2021 gaan uitkomen voor de PS5. Ondertussen blijft het stil op het front aan de kant van de Xbox Series X en dat is toch slecht nieuws voor de console. Hoe wil je namelijk concurreren met een andere console als je geen games uitbrengt?
Het is om deze reden dan ook niet zo heel gek dat mensen nu meer op zoek zijn naar een PS5 dan de Xbox Series X. Een Xbox Series X is momenteel toch een beetje als naar een patatzaak gaan waar je geen saus bij je patat kan krijgen. Sommige mensen zullen het prima vinden, maar het is toch jammer als je mensen aan de andere kant van de straat ziet genieten van een patatje met.
gears of war ultimate edition spelers krijgen gratis xbox 360 gears of war games 81367

Xbox nostalgie

Het is jammer om te zien, want ik heb wel degelijk een zekere Xbox nostalgie. Vroeger kwam ik vaak bij vrienden thuis die een Xbox 360 hadden, een console die ik niet had omdat ik druk in de weer was met de PlayStation 3. Het was zo ontzettend tof om alle exclusives van de Xbox te spelen. Ik wilde stiekem altijd dat Halo en Gears of War naar de PlayStation toe kwamen, maar dat gebeurde natuurlijk nooit.
Daarom is het nog pijnlijker om te zien dat de Xbox Series X momenteel niet veel extra's biedt ten opzichte van de PS5. Ik wil die toffe exclusives voor de Xbox weer terug, ik wil een reden hebben om in de rij te staan voor de Xbox Series X, maar aankondigingen voor nieuwe games blijven maar uit. Het levert me een soort rare frustratie op, omdat het voor mij een teken is dat de Xbox zijn beste tijd heeft gehad.
Als de Xbox daadwerkelijk in een neerwaartse spiraal is geraakt, is dat een heel slecht teken voor de wereld van gaming. Concurrentie is wat er namelijk voor zorgt dat de ontwikkelaars elkaar moeten overtreffen. Toen Halo een grote hit was, kwam PlayStation bijvoorbeeld met de Resistance games. Die waren niet zo goed als Halo, maar wisten toch wat mensen te overtuigen om een PlayStation te kopen en dat werkte natuurlijk ook de andere kant op toen er een nieuwe Halo kwam.
banjo kazooie 3 in ontwikkeling teaser van rare 65429 5

Hoe de Xbox Series X toch kan winnen van de PS5

De strijd tussen de twee next-gen consoles is natuurlijk pas net begonnen, maar het vooruitzicht ziet er niet heel zonnig uit voor de Xbox Series X. Toch is er een manier waarop de next-gen console de PS5 het veld uit kan slaan. Begin bijvoorbeeld met de aankondiging van een nieuwe Banjo Kazooie game die alleen maar op de Xbox uitkomt, dat zou toch al weer veel mensen terugtrekken naar de console van Microsoft.
Vorig jaar had Microsoft natuurlijk ook Bethesda gekocht, een aankoop die in mijn ogen een gevolg is van de verliezende strijd tegen PlayStation, wat weer de deur open zet voor meer exclusives. Het zou namelijk een flinke klap voor de PS5 zijn als Elder Scrolls 6, of toekomstige delen, Xbox exclusive worden. Naast Elder Scrolls heeft Bethesda natuurlijk nog veel meer titels die mensen kunnen overtuigen van een Xbox Series X.
Toch zal je altijd mensen hebben die weigeren om een Xbox te kopen omdat het een 'kutconsole' is. Toegegeven, zo was ik vroeger ook wel een beetje, maar als ik zie wat een tekort aan concurrentie heeft gedaan met een paar van mijn favoriete games, dan wil ik heel graag dat concurrentie toeneemt tussen de Xbox Series X en PS5. Simpel voorbeeld, FIFA is een complete ramp geworden door een gebrek aan concurrentie, zowel Sony als Microsoft mogen die kans niet krijgen.
xbox game passf1628271615

Game Pass Ultimate biedt redding

Wat momenteel toch wel een flinke system seller is voor de Xbox Series X is de Xbox Game Pass Ultimate. Met de abonnementsdienst krijg je toegang tot alle games die je maar wil spelen op je gloednieuwe next-gen console. Zeker nu andere ontwikkelaars zoals EA zich ook aansluiten bij de Game Pass wordt het de prijs steeds meer waard om op te pakken.
Het is iets wat PlayStation nog niet echt voor elkaar heeft weten te krijgen als je kijkt naar waarde. Op de PS5 kan je natuurlijk wel PlayStation Now vinden met allerlei nostalgische games en ook wat meer recente games, maar als Returnal uitkomt, kan je die niet gelijk spelen via PlayStation Now. Iets waar de Xbox Game Pass Ultimate toch wel een beetje vooruitstrevend in is.
De Game Pass is alleen niet genoeg om de PS5 te verslaan. Momenteel is het eigenlijk een beetje alsof we naar een herhaling aan het kijken zijn van Brazilië tegen Duitsland op het WK voetbal van 2014. In tegenstelling tot Brazilië is het nog niet te laat voor de Xbox Series X, er zijn nog zat kansen om de console naar een niveau te tillen dat concurrentie met de PS5 mogelijk is.