Capcom Arcade Stadium Review – Co-op collectie voor retro-liefhebbers

  Pats! Nog even een knal op iemands mooie mond. Boem! Nog even wat extra kogels in dat ene vliegtuigje dat al de hele tijd achter je aan zit. Capcom Arcade Stadium zorgt er continu voor dat je denkt ‘nog even doorspelen’ en daarmee is Capcom geslaagd om weer wat goeds af te leveren.

  Enorme collectie

  Bij de Switch denk je al snel aan een jong publiek of dat het een apparaat is voor de familie, maar juist de diversiteit van het apparaat is zo sterk. Je zou het misschien niet verwachten, maar Capcom Arcade Stadium, een collecie van old school Capcom games, is in eerste instantie alleen uitgebracht voor Nintendo’s spelcomputer. Een verrassende zet.

  Voor vier tientjes heb je de beschikking over iets meer dan 30 games, al kun je er ook voor kiezen om per pack te betalen (14,99 euro per stuk). De lijst is divers en bevat beat ‘m ups, shooters en platformers. Denk aan titels als Street Fighter 2, Strider, Gigawing en Ghouls ’n Ghosts. De volledige lijst met alle opties vind je hier: https://www.capcom-arcade-stadium.com/uk/

  Nooit meer kwartjes inwerpen

  Het is een collectie bedoeld voor de retroliefhebber, zij die vroeger heel wat muntjes in arcadekasten hebben gegooid, ten koste van misschien een hoop snoepjes of ijsjes. Gamen was altijd mooier dan iets anders. Dankzij de collectie kun je nu continu doorspelen zonder extra geld te betalen en het mooie is dat arcade anno 2021 (ook al kon dat eerder al in veel andere games) betekent: genieten van oude spellen, maar geheel aanpassen naar eigen voorkeur! Zo bepaal jezelf wat voor filters en kleuren je op je scherm zet, of je verticaal wilt spelen, hoeveel levens je hebt, wat de moeilijkheidsgraad wordt, enzovoorts. Je kan er zelfs voor kiezen om een shoot ‘em up in een wat langzamer tempo te spelen. Neem van ons aan dat de kogels je om de oren vliegen zodra je bijvoorbeeld Carrier Air Wing speelt.

  Al is er ook nog die fijne optie, die we de laatste jaren vaker zien in in dit soort collecties: terugspoelen. Stel dat je hersenen iets langzamer werken dan wat er net op je scherm gebeurde, kun je met een simpele druk op de knop terugspoelen waardoor je opnieuw dat ene gevecht ingaat en dit keer wel zegeviert. Het is natuurlijk een beetje cheaten, maar wat maakt het uit? Gamen is voor de fun, bedoeld om plezier te hebben, niet om controllers kapot te gooien – laat staan je gehele Switch!

  Echt voor de co-op liefhebber

  En als je het dan écht leuk wilt maken, ga je met een maatje samen spelen. Want eerlijk is eerlijk: deze collectie is eigenlijk bedoeld voor de co-op liefhebber. Hoewel het mogelijk is om alle titels alleen te spelen, is alles beschikbaar voor twee personen (net als eerder met de Capcom Home Arcade console), en sommige titels kunnen zelfs met drie (Warriors of Fate, Powered Gear) of vier man (Captain Commando en Battle Circuit) gespeeld worden. Wat betreft die Capcom Home Arcade machine geldt dat er een overlap is met een aantal titel. Ondergetekende heeft destijds dat speelapparaat gekocht, maar als je écht retro-liefhebber bent, kun je nooit genoeg van dit soort titels hebben. Bovendien neem je de Capcom Home Arcade niet even mee onder de arm, dat is echt een apparaat voor thuis – om eens uit de doos te halen, zodra corona dat toelaat, terwijl deze Switch-collectie ideaal is om onderweg mee te nemen.

  Het enige nadeel is, juist misschien wel omdat alles zo leuk is en we natuurlijk met z’n allen in die lockdown zitten, dat er niet online gespeeld kan worden. Het voelt daardoor een klein beetje aan van: snel een collectie om de markt brengen en cashen. Juist als je de doelgroep wilt bedienen was het een slimme zet geweest om mensen online met elkaar te laten verbinden, nietwaar? Wel zijn er leaderboards en challenges, maar dat voelt toch niet hetzelfde.

  Capcom Arcade Stadium Review – Fantastische retrobundel!

  Los daarvan is het een geweldige collectie met ook, zoals dat ook normaal is tegenwoordig met dit soort collectie, de optie om te allen tijde op te slaan. Daarvoor voelen de games alles behalve arcade, maar dat maakt het juist leuk in deze tijd. Je krijgt simpelweg het beste van twee werelden: sterke en verslavende titels met de keuze om alles te doen zoals jij dat wilt. Daarbij raak je bovendien niet blut en hoef je nooit de angst te hebben dat je iets niet uit kunt spelen. Want je kunt al die toffe titels gewoon uitspelen en zo lang de tijd nemen als je zelf wilt. Capcom, bedankt!

  8

  De plus- en minpunten

  • Veel opties om in te stellen
  • Je voortgang opslaan
  • Samen gamen (op de bank)
  • Terugspoelen tot je erbij neervalt
  • Niet online gamen

  Capcom Arcade Stadium

  Verkijgbaar vanaf 18 february 2021

  Meer over deze game
  Loading...
  x

  © 2005 - 2021 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.