Column: VR is gedoemd om te mislukken met deze prijzen

Article
zondag, 06 november 2022 om 12:00
pexels artem podrez 7773749f1661245948
Bedrijven proberen al een tijd Virtual Reality de volgende grote hype te maken op het gebied van gaming, maar tot nu toe niet heel succesvol. Volgens Ralph is VR ook gedoemd om te mislukken met de huidige prijzen.
Het idee van Virtual Reality is heel aantrekkelijk. We zien nu geregeld prachtige werelden voorbij komen in games, maar hoe vet zou het zijn om daar echt in rond te lopen, in plaats van het te aanschouwen op een plat scherm? Dat soort ervaringen zijn tot nu toe helaas zeer zeldzaam in VR games.
Het gebrek aan aanbod is ook heel simpel te verklaren: de afzetmarkt is gewoon heel erg klein. Er zullen waarschijnlijk genoeg ontwikkelaars zijn die een geweldige VR-ervaring kunnen klaarstomen als ze er de tijd en moeite voor nemen. Het is het alleen niet waard om er zoveel resources in te steken als vervolgens maar een enorm klein gedeelte van de gamers die titel kunnen spelen.
man vr brilf1667563688

Hoge investering, weinig games

Maar waarom hebben zo weinig spelers een VR-bril in huis? Ook die vraag is voor veel spelers vrij eenvoudig te verklaren. In veel gevallen is het prijskaartje namelijk de grote factor om niet over te gaan tot de aanschaf. Helemaal als er vervolgens ook amper games zijn die vervolgens het spelen waard zijn op je gloednieuwe VR-bril.
De exemplaren die de technologie in huis hebben om alle Virtual Reality games te draaien zijn namelijk niet bepaald goedkoop. Zo ben je voor de full kit van de HTC Vive Pro 2 een kleine 1349 euro kwijt. Je moet immers niet alleen de VR-bril hebben, maar ook de nodige controllers, sensoren en meer.
En dan hebben we het niet eens gehad over het feit dat je een dikke gaming PC onder je bureau moet hebben staan. Dat is een enorme investering voor het zeer geringe aantal must-have ervaringen die je ervoor terug krijgt.
playstation vr2f1667563970

PSVR2 de redding?

Natuurlijk is de prijs een veelbesproken onderwerp als het gaat om gamen op een PC. Normaal is de uitkomst daarvoor het kopen van een console. Voor een paar honderd euro heb je dan een apparaat in huis die specifiek is gemaakt voor games en je hoeft je ook geen zorgen te maken of de hardware wel de titels kan draaien. VR op consoles lijkt dan ook de ultieme uitkomst om het mainstream te maken en te zorgen voor een brede userbase.
Die hoop lijkt nu de nek om te zijn gedraaid door Sony. Het Japanse bedrijf is al een lange tijd bezig om steeds meer informatie over de PlayStation VR2 naar buiten te brengen en het publiek te hypen. Het hoogtepunt kwam dan eindelijk deze week met de bekendmaking van de releasedatum van de Virtual Reality-bril. En nog een ander klein dingetje: de prijs.
Dat laatste is voor veel spelers alleen de reden waarom de hype meteen dood is. Sony hangt namelijk een prijskaartje van 600 euro aan de PSVR2. Precies, de VR-bril is duurder dan de PlayStation 5 zelf, die je nodig hebt om de bril überhaupt te kunnen gebruiken. Het is misschien niet zo duur als een apparaat van HTC of Valve, maar het is wel duur genoeg om ervoor te zorgen dat veel spelers de PSVR2 overslaan. Met dit tempo wordt de cyclus nooit doorbroken en is VR gedoemd om te mislukken.