Column: Verspil je PS5 SSD geheugen niet!

  Met de PlayStation 5 enkele maanden op de markt komen langzaam maar zeker problemen boven water drijven. Nadat eerder al duidelijk werd dat de PlayStation 5 wat technische mankementen heeft die voor crashes kunnen zorgen, zijn die op korte termijn op te lossen. Toch is er één probleem dat niet zomaar opgelost kan worden: het SSD geheugen.

  Sony’s nieuwe console mag dan wel beschikken over een vliegensvlugge SSD, maar dat wil nog niet zeggen dat het een heilige graal is. Sterker nog, het tegenovergestelde is waar, want de SSD is ontzettend klein. Aan 825 GB heeft iedereen meer dan genoeg geheugen verkondigde Sony in de aanloop naar de release.

  Technisch geen leugen

  Ja, daar heeft het bedrijf misschien wel gelijk in. Tenminste, als de PlayStation 5 daadwerkelijk 825 GB aan vrij opslaggeheugen had. In werkelijkheid heb je het te doen met slechts 668 GB. Hoewel Sony technisch gezien de klanten niet heeft bedrogen, is het alles behalve netjes.

  Natuurlijk, iedere console heeft een deel van haar beschikbare opslaggeheugen nodig om de systeemsoftware op te draaien, maar dik 150 GB voelt toch wel veel. Het is bijna een vijfde van de beloofde geheugencapaciteit. De Xbox Series X komt overigens ook op meer dan 150 GB aan gereserveerde ruimte uit, maar die console houdt daarna nog dik 800 GB aan opslaggeheugen over.

  De Xbox Series X kwam namelijk wel standaard met 1 TB opslaggeheugen, waardoor de gereserveerde ruimte makkelijker te slikken is. Bij Sony is dit allerminst het geval gezien je slechts een aantal AAA-games op je PS5 hoeft te zetten voordat de jongleerballen uit de kast komen. Tijd om te jongleren tussen de games die op je PlayStation 5 mogen blijven staan.

  Oplossing?

  We horen je denken: ‘Dan sluit je toch gewoon een externe SSD aan. Doe niet zo moeilijk’. Nou, dat zouden we graag doen, maar de oplossing is niet zo gemakkelijk. Sony heeft namelijk de ingebouwde ruimte voor een externe SSD in de PS5 nog niet vrijgegeven.

  Het is bijna twee maanden na de release van de console nog niet mogelijk om je opslaggeheugen uit te breiden. Voor PlayStation 5 games althans. Wie PS4 titels als Cyberpunk 2077 op zijn PlayStation 5 wil spelen, heeft bijvoorbeeld wel mogelijkheden. De meer dan 200 GB-tellende open world FPS-RPG van CD Projekt RED kun je namelijk, net als alle andere PS4 games, op een externe HDD zetten.

  Op deze manier is er gelukkig wel halve oplossing om nog steeds tal van games op je PlayStation 5 te spelen, maar optimaal is het niet. PS4 games die op je HDD staan zijn immers in de kern nog steeds PS4 games. Toegegeven, sommige titels hebben op slimme wijze nog steeds voordelen door een patch voor de PS4-game die de titel optimaal laat draaien op de PlayStation 5.

  Geen mediamachine

  Toch kun je vraagtekens zetten bij andere aspecten van de PlayStation 5. Waarom kunnen de media apps bijvoorbeeld niet naar de externe HDD? Netflix, Crunchyroll, Amazon Prime en ga zo maar door; alles moet op de SSD.

  Super fijn natuurlijk dat de PS5 alle media apps gewoon heeft en als mediacentrum gebruikt kan worden, maar praktisch is het niet. De apps nemen onnodig ruimte in van de SSD. Ook al is het niet veel ruimte voor één app, zodra je de apps bij elkaar optelt, tikt het toch aardig aan. Hetzelfde geheugen kun je aan een indiegame spenderen.

  Tot een externe SSD aan de PlayStation 5 hangt, is de Sony console simpelweg niet geschikt als entertainment machine. Hoe mooi die speciale afstandsbediening er ook uitziet. Je kunt de console op het moment beter gebruiken voor je games. De meeste mensen hebben toch een smart-TV, dus kunnen via die weg gewoon gebruik maken van de bekende streamingdiensten.

  Rug tegen de muur

  Voor media moge het nu wel duidelijk zijn, maar we moeten toch nog even terug naar de klaagmuur als het op games aankomt. Er mag nog wat meer olie op het vuur, want voor Sony moet het duidelijk zijn: breng de externe SSD ondersteuning! Na twee weken had menig PS5-gebruiker haar console al vol staan.

  668 GB is simpelweg te weinig in een tijdperk waar Call of Duty Black Ops Cold War alleen al meer dan 200 GB in beslag neemt. De nieuwste shooter van Activision alleen al zorgt ervoor dat je nog eens een derde van je beschikbare geheugen kwijt bent. Als je de game wil spelen (want eerlijk is eerlijk, het is een goede titel), sta je gewoon met je rug tegen de muur.

  De resterende opslag moet je maar als jongleerballen gebruiken voor je andere PS5 games. Je hebt immers niet de optie om PlayStation 5 games op je HDD te zetten. Daarvoor heb je toch echt die externe SSD nodig.

  Wanneer die komt, blijft alleen nog wel de vraag. Natuurlijk hopen we dat de ondersteuning er zo snel mogelijk is, maar Sony heeft haar handen op het moment waarschijnlijk vol met andere zaken. De console is immers ook nog steeds moeilijk te bemachtigen. Laten we in de tussentijd maar hopen en bidden dat Sony snel zelf met nieuws komt. Tot die tijd gaan we lekker door met jongleren.

  Call of Duty: Black Ops Cold War

  Verkijgbaar vanaf 2020

  Meer over deze game
  Loading...
  x

  © 2005 - 2021 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.