PlayStation doet het prima op het moment. Het is een pijnlijke waarheid voor fans die al jarenlang schreeuwen om nieuwe game-aankondigingen, maar dat maakt het niet minder juist. Als er zo halverwege de
PS5-generatie één conclusie getrokken kan worden, is het namelijk wel dat PlayStation niet zo vaak met exclusieve PS5-games hoeft te komen.
Zo blijkt als je een blik werpt op de verkoopcijfers van de
PlayStation 5. Deze werden eerder deze maand nog bijgewerkt, waardoor de console
nu op 61,7 miljoen verkochte exemplaren staat. In nog geen vier jaar op de markt is het een verrassend goed resultaat, al helemaal als je de trage start wegens COVID-19 meerekent.
De
PlayStation 4 is namelijk 113,5 miljoen keer verkocht op basis van de meest recente cijfers uit 2020 en wist dat aantal dus in acht jaar te behalen. Als de PS5 zo doorgaat, betekent het dat Sony’s huidige console met een kleine zeven miljoen exemplaren voorbij zal gaan aan haar voorganger.
Waar zijn de games?
En dat is verrassend als je afgaat op hoe PlayStation-fans denken dat het gaat met PlayStation. Die schreeuwen inmiddels al een paar jaar de leegte in met de vraag waar de grote, exclusieve PS5-games blijven. Het aantal is momenteel namelijk (technisch gezien) op één hand te tellen.
Tijdens deze generatie verschijnen er namelijk maar heel weinig exclusieve PS5-games uit de stal van Sony zelf. Sinds de lancering zijn, blijft het bij de remake van
Demon’s Souls,
Returnal,
Ratchet & Clank: Rift Apart,
Marvel’s Spider-Man 2,
Helldivers 2 en
Concord. Dat zijn er zes, maar van die zes lanceerden de laatste twee in het rijtje gelijktijdig op PC.
Andere games als God of War Ragnarök, Horizon Forbidden West en Sackboy: A Big Adventure verschenen allen ook gelijktijdig op de PlayStation 4, terwijl velen niet bepaald staan te springen om de zoveelste remaster (of remake) van een The Last of Us-game. Vraag het een Sony Pony en het is duidelijk dat de PS5 een duidelijke line-up mist met wat er de komende jaren komen gaat.
Een E3 2016-moment
Het is een terechte vraag, want als eigenaar van een PlayStation 5 hoop je toch dat je getrakteerd wordt op een constante stroom van hoogwaardige games die uit de eigen stal van de consoleboer komen. Die komen ook wel met mondjesmaat, maar een grote showcase zoals Sony’s 2016-presentatie tijdens E3 is wat fans willen.
Zo’n moment zal er alleen nooit meer komen. Deze komt er in ieder geval niet ne tijdens de PS5-generatie. De verkoopcijfers van de PS5 laten namelijk zien dat het niet nodig is om in één presentatie al je kruit te verschieten.
Natuurlijk was het genieten om op die zweterige zomernacht in 2016 in rap tempo de onthullingen rondom God of War, Marvel’s Spider-Man, Days Gone en Death Stranding te zien. PlayStation heeft zo’n salvo aan aankondigingen alleen helemaal niet meer nodig en kan het zich juist veroorloven om met mondjesmaat een nieuwe game te onthullen.
Gevolgen van live-service
En dat komt het Japanse bedrijf op het moment bijzonder goed uit. Toen Jim Ryan aan het roer kwam te staan in 2019 besloot de Engelsman in te zetten op live-service. Na vijf jaar begint nu pas een beetje duidelijk te worden wat die koers oplevert, want het aantal multiplayergames die toen groen licht kregen voor ontwikkeling beginnen nu langzaam uit te komen.
Daarbij is een deel van die titels al geannuleerd en lijkt PlayStation (nu met onder andere Hermen Hulst aan het roer) langzaam weer terug te gaan naar het soort games waarmee het bedrijf tijdens de
PS4-generatie domineerde. Dat die live-service strategie werd ingezet, betekent alleen ook nog iets anders.
Als er wordt ingezet op live-service door bijvoorbeeld Naughty Dog aan The Last of Us Factions te laten werken, betekent het gelijktijdig dat dit team niet bezig kan zijn met een nieuwe singleplayer game. In ieder geval niet door het team dat al met die multiplayer game bezig is. Studio’s die intern twee of meer teams hebben, hebben uiteraard meerdere ijzers in het vuur hebben liggen.
Hoewel bekend is van meerdere teams dat ze wel met singleplayer games bezig zijn (Santa Monica Studios, Sucker Punch, BluePoint en Insomniac bijvoorbeeld), is het aannemelijk dat er achter de schermen simpelweg nog niet zoveel projecten zijn die klaar zijn om getoond te worden. Dat is ook de reden waarom PlayStation maar weinig nieuwe games uitbrengt.
Andere strategie
Voor nu betekent het dat er maar naar weinig nieuwe PS5 games uit de stal van PlayStation Studios uitgekeken kan worden. Dit jaar zijn dat er nog twee met Astro Bot en LEGO Horizon Adventures. Daarna staat Death Stranding 2: On the Beach op de planning voor volgend jaar en weten we dat Marvel’s Wolverine ook onderweg is.
Al met al zijn dat vier titels van de consoleboer zelf waar de komende jaren naar uitgekeken kan worden. Hadden sommige fans al die aankondigingen het liefst samen in één showcase gezien vorig jaar bij de (inmiddels beruchte)
PlayStation Showcase van mei 2023? Waarschijnlijk wel, maar voor de hoeveelheid verkochte PS5’s had het waarschijnlijk niet uitgemaakt.
Ook niet voor het aantal games dat iedere maand verschijnt overigens. Als één ding zeker is, is het wel dat de PS5 bijna wekelijks van een nieuwe topgame voorzien wordt, als je tenminste weet waar je moet zoeken. Misschien kunnen de fans die schreeuwen om nieuwe games van PlayStation Studios zich dan ook beter eerst richten op wat er wel uitkomt, want dan komen ze er snel genoeg achter dat de backlog ontzettend lang is.