Column: De launch games voor Switch 2 moeten ijzersterk zijn

Article
zaterdag, 22 juni 2024 om 14:00
De Switch 2 komt eraan. We weten niet wanneer, maar hij komt. Over de launch games weten we nog niets, maar één ding voelt vrij duidelijk: Nintendo moet er heel veel vertrouwen in hebben.
Als we geruchten mogen geloven staat de opvolger van de Switch eigenlijk best snel voor de deur. Hij zou in het voorjaar van 2025 verschijnen en hoewel dat momenteel nog ver weg lijkt, valt dat in de praktijk erg mee. Velen hadden in het najaar van 2024 dan ook niet veel meer van de Switch verwacht.
Dat leek ook een hele redelijk aanname. We hebben al meerdere grote Mario- en Zelda-games achter de rug en de meeste van Nintendo’s andere grote tot middelgrote franchises zijn ook vertegenwoordigd. Momenteel zitten we in een periode met veel remakes en remasters, wat een teken kan zijn dat het langzamerhand gedaan is met de Switch.
zelda echoes of wisdom

Games die je zou willen bewaren

Maar het najaar dat Nintendo-fans tegemoet gaan vertelt een ander verhaal. Opeens komen er nog een originele 2D Zelda, een originele Mario & Luigi én een derde Mario Party. Volgend jaar krijgt de Switch ook nog Metroid Prime 4. Het zijn misschien geen verkooptitanen in voor Nintendo, maar het zijn ook niet echt wat je noemt opvulgames, misschien met uitzondering van Mario Party.
The Legend of Zelda: Echoes of Wisdom - Nintendo Switch Image
The Legend of Zelda: Echoes of Wisdom - Nintendo Switch
EUR54.99
Op voorraad
Koop op bol.
Een niet onbelangrijke overweging is dat het allemaal games zijn waarvan je zou denken dat ze heel welkom zijn in het eerste jaar van een nieuw systeem. Niet in de zin dat Mario & Luigi miljoenen exemplaren van de Switch 2 gaat verkopen, maar het is een goede ondersteunende game. Net als 2D Zelda en zelfs Mario Party is het het soort game dat de consument vertrouwen geeft dat er leven in een console zit na een grote, spectaculaire launch title.
Maar Nintendo gooit ze eruit in de laatste maanden van de originele Switch. Wat zegt dat over de titels die gepland staan voor de Switch 2? Je krijgt toch het vermoeden dat die zo sterk zijn dat de games van de laatste Direct een druppel in de oceaan zouden zijn.
metroid prime 4 beyond samus

Het is ook wat Nintendo niet heeft

Speculeren over de exacte launch line-up voor de Switch 2 is niet zo heel zinvol. Nintendo is daar te onvoorspelbaar voor. Maar er zijn dingen waarvan we durven aan te nemen dat ze niet snel na lancering komen. Een 3D Mario en een 3D Zelda in hetzelfde jaar, zoals in het eerste jaar van de Switch, lijkt bijvoorbeeld onwaarschijnlijk. Daar is Tears of the Kingdom te jong voor.
Om vergelijkbare redenen hoeven we ook niet te denken dat er een opvolger van Super Mario Bros. Wonder klaarligt. Metroid Prime 4 zou wat publiek kunnen trekken, maar die game is ook al bevestigd voor de Switch, een console die meer dan 140 miljoen mensen al in huis hebben. Bovendien is het onduidelijk of er een Switch 2 versie zal zijn.
mario and luigi brothership

Ligt er heel veel onverschoten kruit?

Met alles waarvan je zegt “nee, dat zal waarschijnlijk niet in het eerste jaar van de Switch 2 lanceren” wordt de vraag wat het dan wel wordt alleen maar groter. Het wordt dus steeds opvallender dat er goede ondersteunende games nu de wereld in geslingerd worden. Misschien waren ze al te ver in ontwikkeling om ze nog in Switch 2 games te veranderen, maar het is ook niet alsof Nintendo pas net weet dat er Switch 2 games moeten komen.
Titels als Echoes of Wisdom en Mario & Luigi Brothership zijn in ieder geval de laatste jaren tegelijk met de Switch 2 in ontwikkeling geweest. Als Nintendo zich zorgen had gemaakt over de launch lin-up van de nieuwe console, had het bedrijf deze twee titels vermoedelijk lang geleden in Switch 2-games kunnen veranderen.
Een andere mogelijke conclusie is dat het eerste jaar van de Switch wat zwak is. Maar we zijn toch sneller geneigd om te denken dat er is nagedacht over de strategie. In dat geval moeten we aannemen dat het eerste jaar van de Switch 2 er achter de schermen zo sterk uitziet dat versterking van een nieuwe Zelda, Mario Party en Metroid Prime als onnodig wordt gezien. Als dat zo is, belooft het wat voor volgend jaar.