Column: Assassin's Creed heeft geen Assassins vs. Templars verhaal meer nodig

Article
donderdag, 14 oktober 2021 om 17:00
assassins creed templarsf1634202559
Sinds de eerste Assassin’s Creed game is de strijd tussen Assassins en Templars een groot onderdeel geweest van de franchise. Maar in niet alle games is dat verhaal even aanwezig. In zijn column legt Ralph uit waarom het helemaal niet zo erg is dat het verhaal van de Assassins en Templars naar de achtergrond verdwijnt.
De tempeliers en de assassijnen zijn twee bekende organisaties die actief waren rond de kruistochten. We weten allemaal wat er is gebeurd met de tempeliers op vrijdag de dertiende in oktober 1307, terwijl de organisatie van huurmoordenaars in mysterie is gehuld.
Ubisoft heeft dankbaar gebruik gemaakt van beide organisaties en er een eigen draai aan gegeven. De Assassins en Templars vechten namelijk niet alleen tegen elkaar in de eerste Assassin’s Creed in 1191, toen de derde kruistocht in volle gang was. In de eerste game wordt namelijk al meteen duidelijk dat beide organisaties nog altijd actief zijn in de 21ste eeuw en ook dat ze allebei strijden voor zeer tegenstrijdige belangen. Waar de Templars alle touwtjes in handen willen houden, strijden de Assassins voor de vrije wil van ieder mens.
Door de Assassin’s Creed games heen is de strijd altijd even heftig gebleven door alle tijdsperiodes heen. En we zijn ook meer te weten gekomen over de oorsprong van de Assassins en Templars - ook wel bekend als de Order of the Ancients - in Assassin’s Creed Origins en Odyssey. De eeuwenoude strijd is alleen niet altijd even aanwezig in alle titels in de franchise, waardoor een groep fans kritiek heeft. Deze groep vindt dat de Assassin’s Creed games namelijk puur draaien om de strijd tussen de Assassins en de Templars.
assassins creed valhalla battlef1632998583

Niet zo belangrijk als gedacht

Hoewel dat zeker een belangrijk onderdeel is van de franchise, is het wat mij betreft alleen zeker niet essentieel voor een sterke Assassin’s Creed game. Sterker nog, een aantal van mijn favoriete Assassin’s Creed games heeft de strijd tussen de Assassins en Templars grotendeels naar de achtergrond geduwd. In Assassin’s Creed Valhalla komt de struggle tussen de organisaties pas heel laat naar voren, terwijl in Assassin’s Creed IV: Black Flag protagonist Edward Kenway niet eens officieel onderdeel was van de Assassins. Hij wilde gewoon een piraat zijn en niet gebonden aan allerlei regeltjes.
Ik ben dan ook van mening dat het Assassins vs. Templars verhaal helemaal niet zo belangrijk is voor de Assassin’s Creed games en ik denk dat velen die mening delen. Wanneer namelijk puntje bij paaltje komt, zijn de titels in de franchise namelijk de perfecte manier om in een tijdmachine te stappen. Het is nog beter zelfs dan een tijdmachine, want we lopen zelf geen gevaar en kunnen blijven genieten van moderne gemakken als toiletten en internet.
Of je nu de kruistochten, de Franse Revolutie, de Peloponnesische Oorlog of de gouden eeuw van de Vikings wil bezoeken, het kan allemaal met de Assassin’s Creed games. Het excuus om al die tijdsperiodes te bezoeken is natuurlijk de eeuwige oorlog tussen de Templars en Assassins, maar het hoeft niet veel meer te zijn dan een achtergrondverhaal.
assassins creed origins new game plus komt eraan 125535f1634202991

Niks meer dan een goed excuus

Dat laatste wordt ook goed duidelijk gemaakt door de verhalen die we door de jaren heen hebben beleefd in de games. De meest indrukwekkende verhalen in de franchise zijn de persoonlijke verhalen van de protagonisten. Denk bijvoorbeeld aan je zoektocht naar wraak in Assassin’s Creed II en Origins. Ja, de vijanden waar Ezio Auditore da Firenze en Bayek op uit zijn, zijn onderdeel van de Templars/Order of the Ancients, maar het had niks uitgemaakt als ze loyaal waren geweest aan een andere organisatie of instituut. Als paus Alexander VI, beter bekend als Rodrigo de Borgia, gewoon uit eigenbelang had gehandeld (zoals hij vaak heeft gedaan als we zijn vijanden mogen geloven) en niet als Grand Master van de Templar Order, dan had niemand minder van het verhaal genoten.
Het is dan ook niet erg dat Ubisoft wat minder aandacht besteedt aan de organisaties in de games. Assassins en Templars zullen nooit verdwijnen uit de franchise, anders hebben we immers ook geen excuus meer om op reis te gaan naar het verleden, maar het is ook nergens meer voor nodig om hun strijd front and center te zetten in de games.
Wat weten we ondertussen nog niet? Alles is al zo'n beetje uitgelegd door Ubisoft, van de oorsprong tot aan de toekomst van de organisaties aan toe. Maar er zijn nog genoeg tijdsperiodes en locaties die we willen bezoeken en dat lijkt precies de bedoeling te zijn van het aankomende Assassin's Creed Infinity. Daarbij zijn de persoonlijke verhalen van de karakters bovendien vele malen interessanter. Zolang de protagonist aan de kant staat van de Assassins en hij of zij een aantal leden van de Order of the Anciest of Templars kan vermoorden, dan is dat meer dan voldoende om aan de eisen te voldoen.
Wil je niks missen van al het nieuws omtrent Assassin’s Creed Valhalla en allerlei content lezen over de titel van Ubisoft? Check dan nu onze Assassin’s Creed Valhalla hub op XGN.nl, waarin we je op de hoogte van alles omtrent de game!