Column: 2022 wordt een legendarisch gamejaar

Article
zaterdag, 29 januari 2022 om 16:00
beste 2022 open world games om naar uit te kijkenf1636563819
Hoewel 2021 voor de game-industrie zeer succesvol was qua verkopen en inkomsten, hebben gamers een stuk minder toppers voorbij zien komen dan verwacht. Maar volgens Ralph gaan we daar in 2022 flink voor gecompenseerd worden.
Er zijn een aantal jaren waarbij gamers dusdanig zijn verwend, dat de gemiddelde speler meteen de komende jaren vooruit kan met zijn of haar backlog. Denk aan jaren als 2004, toen er pak ‘em beet games uitkwamen als World of Warcraft, Half-Life 2, de originele Far Cry, GTA: San Andreas, Halo 2, Metal Gear Solid 3: Snake Eater en Prince of Persia: Warrior Within.
En ook 2007 is met een reden geweldig te noemen, als je kijkt naar een line-up van onder andere Assassin’s Creed, Mass Effect, Super Mario Galaxy, Call of Duty: Modern Warfare, Crysis en Uncharted: Drake’s Fortune. Als het de verschillende ontwikkelaars een beetje meezit, dan zou 2022 ook zo’n legendarisch gamejaar kunnen worden.

Goed begin is het halve werk

De potentie voor het dit jaar is al goed te zien aan de eerste drie maanden. Voor het einde van maart zullen we namelijk al potentiële toppers als Elden Ring, Pokémon Legends: Arceus, Dying Light 2: Stay Human, Horizon Forbidden West, Total War: Warhammer III, Destiny 2: The Witch Queen, Gran Turismo 7, Kirby and the Forgotten Land en Tiny Tina’s Wonderlands voorbij zullen komen.
Dat zijn veel nieuwe titels dus waar spelers mee aan de slag kunnen en dan hebben we het nog niet eens gehad over de vele ports die komen. God of War heeft al bewezen een geweldige port te zijn voor PC en Uncharted: Legacy of Thieves lijkt hetzelfde lot beschoren. En dan kunnen Switch-spelers ook nog eens aan de slag met de The Ezio Collection. Met alleen al de eerste drie maanden zou 2022 een geweldig jaar en dat is pas het eerste kwartaal.
god of war ragnarokf1631221018

Twee jaren gecombineerd

Dat we zo’n geweldig begin van het jaar hebben, komt natuurlijk doordat er enorm veel games in 2021 zijn uitgesteld. Het coronavirus heeft bij uitgevers en ontwikkelaars gezorgd voor recordbrekende inkomsten, maar de ontwikkeling van games is een stuk moeilijker geworden. Achteraf is 2021 daardoor een vrij matig jaar geworden als we kijken naar de verwachtingen die we ervan hadden.
Door al die vertragingen heeft 2022 ondertussen de potentie gekregen om één van de beste starts van een game-jaar ooit te maken. Daar blijft het bovendien niet bij, want er zijn ook een aantal titels zelfs naar later dit jaar uitgesteld. Denk bijvoorbeeld aan God of War Ragnarok, waar miljoenen fans naar uitkijken.
De potentie van 2022 zit dan ook niet alleen in de eerste drie maanden. Voor de rest van het jaar staan er namelijk ook nu al een flink aantal toppers gepland. Denk bijvoorbeeld aan Starfield in november en STALKER 2 vlak voor het einde van het jaar.
hollow knight silksongf1643365727

Hoe legendarisch kan 2022 worden?

Of 2022 echt als een legendarisch jaar in de geschiedenisboeken zal worden opgenomen, dat zal afhankelijk zijn van een flinke aantal potentiële toppers met een onbekende releasedatum. Want hoewel er een aantal grote titels een specifieke releasedatum hebben gekregen, staan er nog veel games in de wachtrij die ‘ergens in 2022’ moeten uitkomen. Maar het kan ook zomaar gebeuren dat die games uitgesteld gaan worden naar 2023. Dat hebben we vorig jaar immers al vaak genoeg gezien.
Gelukkig kunnen steeds meer ontwikkelaars weer een beetje normaal aan het werk gaan, wat een positieve invloed zal hebben op de ontwikkeling. Met wat mazzel kunnen we dit jaar dan ook nog eens toppers als The Legend of Zelda: Breath of the Wild 2, Avatar: Frontiers of Pandora, Bayonetta 3 en Hollow Knight: Silksong verwelkomen. Nu is alleen nog de vraag hoe ik in hemelsnaam de tijd ga vinden om al die games te spelen…