Column: Chaos PS5 en Xbox Series pre-orders zijn belachelijk!

Article
zondag, 04 oktober 2020 om 10:00
ps5 vs xbox series xf1594719334
Wat een glorieuze dag had moeten worden, werd een enorme ramp voor fans van de PS5. De PS5 pre-orders verliepen alles behalve vlekkeloos en een week later ging het bij de Xbox Series X ook mis. Tijd om de balans op te maken. PS5 pre-orders of Xbox Series X pre-orders: bij wie ging het slechter?
Een wanvertoning, zo kunnen we de gang van zaken omtrent de PS5 pre-orders wel noemen. De chaos die door slechte communicatie ontstond was zo belabberd dat concurrent Microsoft (terecht) olie op het vuur gooide via sociale media. Tenminste, tot een week later de problemen ook daar ontstonden.

Goede show met slecht einde

Laten we beginnen bij Sony, het bedrijf dat als eerste live besloot te gaan met haar pre-orders. Na een op het eerste gezicht goede presentatie laat op woensdagavond ontstonden al snel veel vragen. De presentatie van 40 minuten toonde flink wat games, gevolgd door de prijs en releasedatum van de PlayStation 5.
Wat alleen niet duidelijk werd, is wanneer fans daadwerkelijk de kans kregen om een PS5 pre-order te plaatsen. Hierover werd op Twitter pas later duidelijkheid gegeven door niemand minder dan Geoff Keighley. Sony kwam een paar minuten later zelf met officieel bericht wanneer pre-orders zouden verschijnen.
Hier gaat het eigenlijk al mis. Hoe kun je als bedrijf niet de zaken op orde hebben rondom deze informatie? Sony weet dat fans hierop zitten te wachten en toch weten ze het op fenomenale wijze te verprutsen. Dat een onafhankelijke journalist dit nieuws eerder de deur uit weet te doen, is simpelweg beschamend voor Sony.
schermafbeelding 2020 09 28 om 113556f1601285787

Chaotische PS5 pre-orders

Wat misschien nog wel erger is dan de mosterd na de maaltijd serveren, is dat de mosterd achteraf ook nog eens bedorven blijkt te zijn. Dat is namelijk wat er met de pre-order informatie van Sony aan de hand was. De PlayStation 5 zou namelijk pas op donderdag via een pre-order bemachtigd kunnen worden. Voor veel landen bleek dat alleen niet te kloppen.
In Duitsland gingen de pre-order-pagina’s bij sommige winkels al online op woensdagavond rond 23.30, terwijl in Nederland ook een chaotische strijd begon op donderdagochtend. Het eerste schot werd kort voor half negen gevuurd toen bol.com vanuit het niets haar pre-orders lanceerde. Wel was de Nederlandse webwinkel nog zo netjes om nog te mailen naar klanten die zich hiervoor hadden ingeschreven (al zal een deel van de klanten de mail te laat hebben gezien in het Reclame-tabje van de mailbox).
Binnen een half uur was de console via bol.com dan ook al niet meer aan te slepen, waarna de Hunger Games: PS5 Editie kon beginnen. Winkels gingen één voor één onaangekondigd live met de pre-orders waardoor het ieder voor zichzelf was, terwijl je een schietgebedje deed om die pre-order te bemachtigen. Zodra ook maar ergens duidelijk werd dat de pre-orders te plaatsen waren, duurde het slechts enkele minuten voordat alles weer uitverkocht was.
reservar ps5 ofertaf1600420403

Teleurstelling en kapotte sites

Logischerwijs zijn velen dan ook teleurgesteld en hebben ze geen PS5 in de pre-order kunnen zetten. Dat bleek een dag later toen Intertoys live ging met haar pre-orders voor de PlayStation 5 en de website de halve dag uit de lucht lag door overbelaste servers. Hoe iemand in die chaos en kapotte site een pre-order heeft gevonden is nog steeds een groot mysterie.
Naast het debacle rondom de pre-orders bij Intertoys ging het ook goed mis bij Wehkamp. De webshop opende daar op zaterdagochtend haar digitale deuren, waarna binnen een kwartier alles uitverkocht raakte. Alles leek goed te gaan tot op dinsdag nogmaals nieuwe pre-orders verschenen via de website.
Deze waren namelijk per ongeluk via een storing online verschenen, waarna dinsdagmiddag rond het einde van de dag duidelijk werd dat de pre-orders van dinsdag geannuleerd zouden worden. Uiteindelijk ging de situatie van kwaad naar erger toen ook nog eens pre-orders van zaterdag werden geannuleerd, al wordt dit inmiddels weer een beetje goedgemaakt.
ps5 designf1591945132

Eindstand Sony

Uiteindelijk mag er wel gesteld worden dat de PS5 pre-order situatie een grote ramp is geweest voor klanten. Sceptici kunnen stellen dat Sony ondanks alles toelacht, want ja, de voorraad is wel uitverkocht, dus het Japanse bedrijf is blij. Toch lijkt dat niet het geval te zijn.
Ook Sony weet dat er een grote fout is gemaakt. Via Twitter werd zelfs excuus aangeboden, iets wat vrij opmerkelijk is voor een groot bedrijf als Sony. De makers van de PlayStation zullen wat dat betreft zelf ook dondersgoed weten dat het beter moet in het vervolg. Zonder excuus zou de reputatie van het geroemde bedrijf alleen maar verder geschaad worden.
xbox series x xbox series sf1628074558

Goed bedacht, slecht uitgevoerd

Dit zou dan ook het geval zijn geweest als de concurrentie een kleine week later beter uit de startblokken was geschoten. Helaas kunnen we daar ook niet van spreken. Ondanks een compleet andere aanpak maakte ook Microsoft fouten bij het openen van de digitale winkeldeuren.
Microsoft besloot namelijk vooraf duidelijk aan te geven wanneer de pre-orders voor de Xbox Series X en Xbox Series S live zouden gaan. Dat zou op dinsdag 22 september gebeuren. Hierover is dan ook geen woord gelogen en dat is best een applaus waard. Hierdoor wist iedereen die een console wilde, wanneer ze klaar moesten zitten. Laatstgenoemde bleek alleen ook de keerzijde te zijn.
Onwijs veel mensen zaten klaar voor een pre-order, waardoor de servers van verschillende websites de druk niet aankonden. Intertoys kampte wederom met problemen bijvoorbeeld. Nou kun je stellen dat dit een probleem is dat bij de verkopende winkel ligt, maar dat is hier niet het geval. Ook de Microsoft Store, de winkel van de Xbox-fabrikant zelf, kampte met fikse problemen waardoor pre-orders plaatsen een onmogelijke opgave bleek voor velen.
xbox series x topf1598512289

Xbox Series X pre-orders ook snel weg

Uiteindelijk bleken ook de pre-orders van de Xbox Series X met een sneltreinvaart uit te verkopen. De krachtige (en duurdere) console van Microsoft ging met hoog tempo over de toonbank, terwijl de Xbox Series S tot op de dag van vandaag nog besteld kan worden. Combineer dat met het feit dat de communicatie van Microsoft transparant en soepel blijft verlopen en er mag toch wel geconcludeerd worden dat het Amerikaanse bedrijf het beter heeft gedaan dan Sony.
Toch blijft het allemaal wel erg bijzonder dat anno 2020 nog steeds zoveel problemen ontstaan door het pre-orderen van nieuwe hardware. Natuurlijk zijn er altijd mensen (lees: egoïsten) die extra consoles bestellen om deze met hoge winst door te verkopen. Toch is dat niet het grootste probleem.
Het probleem is en blijft het feit dat er geen goed systeem is voor het verkopen van pre-orders. Ach ja, misschien gaat het de volgende keer wel beter met de PS6 en de opvolger van de Xbox Series.