Call of Cthulhu gameplay besproken [Gezien op gamescom 2017]

  Uitgever Focus Home Interactive komt nog voor het eind dit jaar met de game-variant van het boek Call of Cthulhu. Hierin moet je allerlei mysteries oplossen terwijl je als speler langzaam knettergek wordt. Tijdens gamescom 2017 was de game aanwezig en hier lees je alles over de Call of Cthulhu gameplay.

  Een mysterieuze moord

  Het verhaal van Call of Cthulhu draait om detective Edward Pierce, die een onderzoek doet naar de dood van de familie Hawkins op het mysterieuze Darkwater Island. De familie lijkt te zijn gestorven door een woningbrand, maar tijdens de presentatie die eerder dit jaar werd gegeven tijdens een speciaal event bleek al dat er meer aan de hand is.

  Call of Cthulhu is naast een detectivegame namelijk ook een titel die met je hoofd gaat spelen. Je kunt als Pierce langzaamaan knettergek worden door alle vreemde gewaarwordingen op het eiland en die mentale status heeft weer invloed op de manier waarop je de game ervaart. Tijdens gamescom 2017 werd Call of Cthulhu opnieuw gedemonstreerd, maar ditmaal bevindt Pierce zich ergens anders op het eiland.

  Ditmaal komt hij aan in de haven, waar de bevolking zich buigt over een dode walvis die aan wal is geraakt. Zodra Pierce van de boot afstapt en de wereld kan verkennen wordt er verteld dat er meerdere wegen zijn om verder te geraken binnen het verhaal.

  Aan de slag met vaardigheden

  In de getoonde demo moet Pierce meer informatie zien te vergaren over de Hawkins familie, maar ook over het eiland zelf. Hij wil op de hoogte zijn van waar zijn omgeving mee bezig is, in dit geval de vissers van het eiland. Terwijl er langs de walvis gelopen wordt verschijnt er een icoontje boven het beest. De speler is in staat om middels forensisch onderzoek te kijken of de walvis wel in orde is.

  Afhankelijk van hoe goed deze skill ontwikkeld is tijdens het doorkruizen van de game kan Pierce verschillende diagnoses stellen, waardoor je dus nooit weet of een conclusie correct is bij een slecht ontwikkelde skill. In Call of Cthulhu zijn er vier verschillende categoriën waarin punten gespendeerd kunnen worden: profession, knowledge, physical en social.

  De eerste leert je bepaalde vaardigheden die later weer van pas kunnen komen. Knowledge stelt je in staat om meer feiten met elkaar te kunnen samenvoegen. Een voorbeeld hiervan wordt later in de demo getoond, wanneer Pierce door zijn goed ontwikkelde kennis kan ontcijferen dat een gaswolk waar hij doorheen moet niet giftig is en dus vrij toegankelijk.

  Bij fysieke vaardigheden moet gedacht worden aan het openmaken van bijvoorbeeld deursloten en social is ten slotte dé manier om informatie los te peuteren bij de inwoners van Darkwater Island. Alleen al door jouw skills op een bepaalde manier in te vullen verander je jouw speelstijl aanzienlijk tegenover andere spelers, wat een unieke playthrough oplevert.

  Gekke gewaarwordingen

  Tijdens de presentatie op gamescom 2017 komt Edward Pierce er uiteindelijk achter dat er iets niet helemaal in de haak is met de eerdergenoemde walvis die is aangespoeld. Volgens diverse krantenknipsels en verhalen van zeemanslieden in het café wordt er al jaren geen via meer gevangen. De aanwezigheid van zo'n grote walvis is dan ook uiterst merkwaardig. Dat mysterie blijft voor nu helaas onopgelost, omdat de speler zich richt op een andere hint.

  Een van de pakhuizen blijkft van de Hawkins familie te zijn. De hoogste tijd dus om een kijkje te nemen. Helaas wordt het gebouw goed bewaakt, dus sluipen is de enige beschikbare optie. Toch biedt Call of Cthulhu ook hier meerdere doorgangen, op eenzelfde manier al recentere Deus Ex games dit ook hebben aangepakt. Zo is er een optie om via een geheime tunnel bij het pakhuis te komen.

  Maar daarnaast kun je ook de twee bewakers voor de poort weg zien te krijgen. De manier waarop dit gebeurt houden we voor nu in het midden, maar dit laat zien dat je enorm veel vrijheid hebt in om het mysterie op jouw manier op te lossen. Tijdens de demo wordt de tunnel geprefereerd, maar onderweg komt Pierce langs de eerdergenoemde gaswolk.

  Hij loopt hier uiteindelijk doorheen zonder te stikken, maar begint plots wel te hallicuneren. Terwijl hij door het water loopt, wordt hij plots vast gepakt door een aantal tentakels. Vervolgens wordt hij rap omlaag getrokken en wordt het beeld zwart. De presentatie op gamescom laat goed zien hoe Call of Cthulhu de speler om de tuin lijdt en de meest gekke situaties voorschotelt.

  Nog heel even en iedereen kan de detective uithangen, want Call of Cthulhu ligt nog voor het einde van het jaar in de winkels voor de PlayStation 4, Xbox One en PC.

  Call Of Cthulhu

  Verkijgbaar vanaf 30 october 2018

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.