Bordspel van de week: Sushi Roll

Article
zondag, 09 mei 2021 om 17:00
sushi roll inhoudf1620298069
De coronaregels zijn een beetje versoepeld. De avondklok is voorbij en terrassen zijn open tot zes. Dat is erg fijn, maar we missen nog steeds restaurants. Herinner je die tijd nog, waarin je naar een all you can eat sushirestaurant kon en twee volle uren kon spenderen aan het volproppen van je gezicht met rijst en rauwe vis? En achteraf wat fruit en een paar bolletjes matcha-ijs. Mmm...
Waarom we zout wrijven op deze open wond? Nou, omdat we voor de lezers onder ons die hier flashbacks van krijgen een leuk bordspel hebben om voor te stellen. In deze bordspel van de week: wat dacht je van Sushi Roll?

Waarom Sushi Roll?

Hou jij van bordspellen voor het hele gezin? Kan jij je wel vinden in custom dobbelstenen die lekker zwaar zijn en heerlijk dobbelen? Ben jij fan van schattige plaatjes? Mis jij sushi, en wil je die grote leegte in jezelf ergens mee vullen? Dan is Sushi Roll misschien iets voor jou.
Helaas kunnen we die leegte niet vullen met smaakvolle unagi. In plaats daarvan zul je het met een spelletje moeten doen. Sushi Roll is een vrolijk spel met snelle beurten. De dobbelstenen kletteren lekker als je ze rolt (we verwijzen naar de vorige editie van Bordspel van de Week, Azul), en de plaatjes die erop staan smelten de ijzigsten van de harten. En het thema, hoewel vreemd, werkt verrassend goed.
sushi roll dobbelzakf1620298122

Wat is Sushi Roll?

In Sushi Roll transporteren 2-5 spelers zich naar een lopende band-restaurant zoals je die wel eens ziet in anime (of in Japan). Zoals iedereen weet is all you can eat sushi erg competitief! Jij en je tegenstanders kijken constant nijdig naar elkaars bord. De persoon die de beste maaltijd in elkaar kan flansen is de morele winnaar. De rest zal het restaurant verlaten met een buik vol jaloezie.
Dit spel wordt gespeeld in ronden. Aan het begin van een ronde krijgt iedereen wat dobbelstenen, die dan gerold worden en op de loopband worden gelegd. Een voor een mag iedereen een dobbelsteen van het stukje loopband voor zich pakken. Daarna loopt de loopband, net zoals in het echte leven, door. Iedereen rolt weer alle dobbelstenen voor zich. Je pakt als het jouw beurt is weer een dobbelsteen. Dit herhaalt zich tot alle dobbelstenen op zijn. Daarna worden punten geteld, wordt de pudding verzameld (die leveren aan het einde van het spel pas punten op), en worden de dobbelstenen afgelegd. Na de derde ronde eindigt het spel.
sushi roll tijdens een rondef1620298181

Is Sushi Roll Yahtzee met een thema?

Wat zeg je? Yahtzee? Gezondheid! Toegegeven, al het rollen doet inderdaad denken aan het klassieke (en saaie) dobbelspel. Maar er zijn een aantal belangrijke verschillen. Ten eerste is Sushi Roll veel dynamischer. Het dobbelen gebeurt tegelijkertijd, en in jouw beurt kies je een enkele dobbelsteen. Hierdoor zit je niet steeds te wachten tot iemand klaar is. En zelfs als het langer duurt heeft de keuze impact op jou. Want de dobbelstenen op iemand anders loopband zijn jouw opties in de toekomst.
Spelers krijgen aan het begin van het spel namelijk een paar chopstick- en menufiches. Deze zijn een halve punt per stuk waard aan het einde van het spel, maar je kan ze ook gebruiken. Door een chopstick te spenderen mag je een dobbelsteen op jouw band ruilen met die van een tegenstander. Uitstekend voor als hij die felbegeerde inktvisnigiri heeft liggen en jij slechts een enkele pudding. Je kan ook een menu spenderen om zoveel dobbelstenen op jouw band als je wil opnieuw te rollen. Dit kan je doen om je opties verbeteren, maar ook zodat je die tweede inktvisnigiri weg kan rollen. Je zal dan wat zure blikken ontvangen, maar dat is niet jouw zorg. Jij hebt heerlijke sushi!
Daarbij zitten er in Sushi Roll ook interessantere keuzes. Waar Yahtzee draait opm setjes maken zijn er in dit spel afwegingen. Wil je wasabi pakken om de punten voor de volgende nigiri te verdubbelen? Er liggen wel twee nigiridobbelstenen op Kims loopband. Aan de andere kant, misschien rol je wel twee einigiri. En er ligt ook drie pudding voor het oprapen. Wil je echt de persoon zijn die minpunten krijgt omdat je de minste toetjes hebt? Nee toch zeker! Maar wacht, als je de tempura pakt en een tweede of zelfs derde voor jezelf kan grijpen is dat ook bakken aan punten waard. Jaap is al begonnen met het verzamelen van tempura, maar misschien kan je ze wel voor zijn neus wegnemen. Dan levert het hem een dikke nul punten op!
sushi roll dobbelstenenf1620298237

Daag, saai dobbelspel! Hey, lekker themaatje!

En laten we het nog even over het thema hebben. Er is iets magisch aan het idee dat jullie allemaal hebberige restaurantbezoekers zijn die constant jaloerse blikken op elkaars bord mikken. De vrolijke gezichtjes op het eten helpen daar ook zeker bij. Wij krijgen er altijd honger van. Dat maakt Sushi Roll een uitstekend spel om te spelen vlak voor het eten. En dat werkt, want het is lekker kort. Binnen een halfuur ben je klaar. Zin in nog een potje? Geen probleem. Rol weer wat dobbelstenen en je bent van start!
Wil je de ervaring nog authentieker maken? Bij deze dan een bonustip op het huis. Stop wat eetstokjes in het spel en vertel je vrienden dat ze daar de sushi mee op moeten pakken. Het gevolg is gegiechel terwijl je vrienden worstelen om iets te grijpen. En jij hebt natuurlijk geoefend, dus jou vergaat het prima. Ohh, je vrienden en familie zijn allemaal ervaren Aziaten? Dan zullen ze de culturele correctheid alsnog kunnen waarderen.
Dat was het weer voor deze Bordspel van de Week. Heb je vragen, of zijn er spellen waarvan jij vindt dat we ze moeten bespreken? Laat het dan weten in de comments!

Populair Nieuws