Bordspel van de week: Monster Hunter World: The Board Game

Article
zondag, 25 april 2021 om 10:00
het bordf1619030978
Het is weer tijd voor een nieuw bordspel van de week. Deze keer werpen wij een oogje op de toekomst. Op een dag is de pandemie voorbij en dan kunnen we weer naar buiten. En wat gaan we dan doen? Lekker binnen bordspelletjes spelen natuurlijk. Maar welk spel zullen we dan afstoffen en op tafel zetten als je eindelijk weer wat vrienden over de vloer mag hebben?
Wat dacht je van zo'n dikke Kickstarter? Zoals de aankomende Monster Hunter World: The Board Game van Steamforged Games! Wat zeg je? Waarom World en niet Rise? Kwam de laatste update voor die game niet ruim een jaar geleden uit? Is Rise niet minder dan een maand uit, en is het niet een van de best verkochte games op de Switch? Kijk ons niet aan, wij hebben het spel niet gemaakt... Maar Monster Hunter is Monster Hunter.

Waarom is Monster Hunter World: The Board Game iets voor jou?

Hou jij van samenwerken met vrienden? Spreekt het idee van een doorgaande campagne in een bordspel jou aan? Hou jij van chonky mini's die zo groot zijn dat je ze eigenlijk beter maxi's kan noemen? Of ben jij, net zoals wij, simpelweg een fan van Monster Hunter?
In Monster Hunter World: The Board Game moeten spelers samenwerken. Dit gebeurt steeds vaker in bordspellen, maar voor de leken onder ons klinkt het misschien als een vreemd concept. Bovendien zijn de monsterminiaturen niet alleen gigantisch, ze zijn ook prachtig en vol details. Als je een fan bent van de Monster Hunter-games is deze Kickstarter backen misschien al wel het overwegen waard om deze bakbeesten in een vitrine te zetten.
dreigende rathalosf1619031027

Wat is Monster Hunter World: The Board Game?

Net als in de videogames ga je alleen, of met maximaal drie anderen op jacht. Spelers hebben verschillende wapens, waardoor ze andere sterke, en zwakke punten hebben. Eenmaal verslagen levert een monster materialen op die spelers kunnen gebruiken voor andere uitrustingsstukken, of voor het verbeteren van hun wapens. Zo werken ze langzamerhand hun weg naar de grootste uitdaging.
Om de beste, of gewoon zoveel mogelijk materialen te vergaren is het zaak onderdelen van een monster te breken. Dit zal bovendien effect hebben op wat het beest kan doen. Breek je bijvoorbeeld Anjanaths kop, dan zullen zijn vuuraanvallen minder krachtig worden. Ook zal het minder gekke ideeën krijgen! Nu je je spullen hebt kan je ze gieten in je uitrusting. Maar de stats en effecten zijn allemaal anders, dus waar ga je voor? En had je wel genoeg aan een jacht, of moet Tobi-Kadachi nog een paar keer van kant gemaakt worden?

Even helemaal Rathalos

Er zijn steeds meer campagne-centrische bordspellen. Helemaal aan de top staat Gloomhaven nog altijd, met Pandemic Legacy (1, 2 of 0) dicht achter de legendarische RPG, maar er zijn er onderhand teveel om te tellen. In eerste instantie voelt Monster Hunter misschien als een rare keuze voor een campagne. Wij houden van de videogames, maar laten we even eerlijk wezen. Er is nauwelijks een verhaal.
Je moet het ook niet echt als een verhalende campagne zien. Ja, er is een verhaal, maar net als in de games is die flinterdun. In plaats daarvan draait het om het verbeteren van je gear, om uiteindelijk een krachtige dreiging aan te kunnen. Elk monster gedraagt zich anders, wat natuurlijk ook weer zorgt voor verschillende uitdagingen en speelstijlen. Ook kan je experimenteren met verschillende wapens en uitrustingsstukken. Heb je een keer zin in de boog? Ga lekker los!
rathalos met statsf1619031100

Lekker complex

Met ons artikel over Patchwork hadden we het over dat ene A4tje aan spelregels, maar verwacht dat niet van Monster Hunter. Nee, dit spel is complex, met liters onderdelen die er allemaal prachtig uit zien. We gaan niet liegen, als je van een simpel spelletje houdt is dit waarschijnlijk niet iets voor jou. Dit is voor de doorbijters die houden van een lekker technische uitdaging in een schitterend jasje. En met de campagne heb je voorlopig geen tijd meer voor wiebelende wenkbrauwen.
Dus heb jij een jeukend brein die even behoefte heeft aan wat gekrab? Geeft op het juiste moment op de juiste plek staan, om precies de aanval uit te voeren die je hele team redt jou een lekker gevoel? Dan is het misschien een idee om Monster Hunter een kijkje te geven.

De vertaling van videogame naar bordspel

Je bent bekend met de Monster Hunter-serie, en bent benieuwd hoe de mechanieken zich vertalen naar het bordspel. We hebben voor jullie de trailers bekeken en we hebben een playthrough van Dicebreaker gekeken om jullie daar zo goed mogelijk antwoord op te kunnen geven!
De makers hebben goed hun best gedaan om de complexe game naar de tafel te brengen. Spelers rollen bijvoorbeeld voor de drops na een gevecht. Bovendien zullen ook hier je wapens bot worden. Elke keer dat je aanvalt trek je namelijk kaarten van je schadedeck. Die kaarten komen er pas weer in als je je wapen slijpt. Maar dat doe je in plaats van iets anders, dus kies je moment. De Palico's keren ook terug voor zij onder ons die hun vrienden niet vertrouwen met hun leven. Wapens hebben verschillende sharpness en je aanvallen liggen aan je type wapen. Armor, daarentegen, geeft je zowel verdedigingspunten als skills. Er is zelfs een timer, en de missie faalt als je het monster niet verslaat voor je tijd voorbij is.
greatswordsf1619031163

Te Kickstarten of niet te Kickstarten? Dat is de vraag...

Komt dit allemaal samen als een leuk spel? Geen idee. Het is een Kickstarter, wij hebben het niet gespeeld. Laten we even heel eerlijk en open zijn met jullie. Het is een flinke zak dukaten die je moet neerleggen voor dit spel, en je zult het moeten kopen voor het uit is. Als het spel succesvol genoeg is zullen er misschien een paar exemplaren aan winkels geleverd worden. Maar zo niet, dan zal je een risico moeten nemen of niet. Dat is de aard van Kickstarter.
Vind je de maxi's te gek, en vind je ze het geld waard? Misschien vind je het wel leuk om ze te beschilderen! In dat geval, top, ga ervoor. Spreekt het spel je aan, en heb je wat extra centen die je bereid bent op te offeren om op dit avontuur te gaan? Helemaal fantastisch, ga ervoor. Maar als je twijfelt of het spel wel op tafel zal komen in jouw vriendengroep raden we je ook zeker aan om er nog een extra keertje over na te denken. En neem de previews ook met een extra korreltje zout. De gelukkigen onder ons die het spel uit konden proberen speelden een enkel potje, niet de campagne. Zij waren aardig positief, maar het was niet de volle ervaring. Misschien verveelt het wel na twee of drie missies, of misschien was Anjanath veruit het beste gevecht.
rewards tabelf1619031227

Andere campagnes

Speciaal voor de twijfelaars hebben we wat campagnespellen die we jullie aan kunnen raden. Mechs vs. Minions, het bordspel van League of Legends makers Riot is een verrassend leuk spel waarbij je een mech programmeert om golven van vijanden uit te schakelen. Gloomhaven is een absolute aanrader, maar voor fans met minder ervaring of minder diepe zakken is de goedkopere en simpelere opvolger Jaws of the Lion een uitstekend alternatief. Heb je schoon genoeg van de epidemie, en wil je die nare ziektes eens een vaccin van eigen deeg laten ruiken? Met Pandemic Legacy zit je altijd goed. En fans van Lovecraft zullen zich zeker kunnen vermaken met Arkham Horror: The Card Game. tenslotte, als je toevallig al hield van Stonemaier Games' Scythe kunnen we Rise of Fenris absoluut aanraden.
Dus, dit was een interessante bordspelkickstarter die de videogameliefhebbers onder ons misschien wel kunnen waarderen. Ben jij benieuwd naar Monster Hunter World: The Board Game? Je vindt de campagne hier. Heb je vragen aan ons, of een voorstel voor een spel in de Bordspel van de Week-serie? Laat het dan zeker weten in de comments!