Top 5 Blue Monday films - Deze titels slepen je door de dag

Article
maandag, 15 januari 2018 om 10:47
xgn google image
Het is de derde maandag van januari en dat kan nog maar één ding betekenen, het is vandaag namelijk Blue Monday! Om je een beetje te helpen op de meest deprimerende dag van het jaar, hebben we vijf Blue Monday films op een rijtje gezet. Met deze feelgood films kom jij de dag wel door!
De term Blue Monday is inmiddels bij de meesten wel bekend. De term is bedacht door de Britse Psycholoog Cliff Arnall, die in 2005 kwam met de theorie. Hoewel Arnall in academische kringen behoorlijk wat kritiek heeft gekregen over zijn theorie en bijbehorende formule, is de term inmiddels een begrip geworden.
Volgens de theorie van Arnall is Blue Monday de meest deprimerende dag van het jaar door een aantal factoren. Allereerst zijn op Blue Monday de goede voornemens voor de meeste mensen gefaald (niet getreurd, maar liefst 92% van alle goede voornemens faalt), daarnaast is Kerst ook alweer een tijdje geleden, maar zijn de dagen nog steeds wel koud en guur. Daar komt dan ook nog eens bovenop dat de vakantie nog ver van ons verwijderd is en het voor veel mensen weer de eerste werkdag van de week is.

Blue Monday films om de dag draagbaar te maken

Maar waar moet een goede Blue Monday film nu eigenlijk aan voldoen? In de eerste plaats moet het natuurlijk een absolute feelgood film zijn, geen deprimerende drama's of angstaanjagende thrillers dus, maar gewoon een leuk verhaal met een einde dat wél goed afloopt. Hopelijk loopt deze deprimerende maandag dan ook goed af voor jou.
Bovendien moet een goede Blue Monday film ons niet al te veel aan de betere tijden van het jaar laten denken, want dan gaan we alleen maar méér naar die vakantie verlangen (en helaas, dat duurt nog wel even). Ook moeten we er niet al te veel aan herinnerd worden dat die goede voornemens alwéér gefaald zijn, dus als het even kan moet de film ook geen aandacht besteden aan onderwerpen als stoppen met roken.
Vanaf de volgende pagina volgen vijf Blue Monday films die jouw dag vandaag iets kunnen opvrolijken!
104511 1

5. Groundhog Day

We trappen deze lijst met Blue Monday films af met een feelgood klassieker, namelijk Groundhog Day! We zien de legendarische Bill Murray als humeurige weerman. Door een samenloop van omstandigheden beleeft hij dezelfde dag, Groundhog Day dus, steeds weer opnieuw. Keer op keer word hij wakker op dezelfde dag en krijgt zo de kans het allemaal nét iets anders aan te pakken.
Hoewel het hem aardig wat Groundhog Days kost, ziet hij na verloop van tijd in hoe mooi het leven kan zijn. De film sluit af met een happy end en daarbovenop eindigt het hoofdpersonage ook nog eens met de vrouw van zijn dromen. De boodschap van Groundhog Day is duidelijk en het einde is zo zoetsappig als je het maar kunt krijgen. Als dat geen recept is voor een goede feelgood Blue Monday film, dan weten wij het ook niet meer!
104512

4. Chef

Jon Favreau's passieproject Chef is dé feelgood Blue Monday film voor foodies.In Chef zien we hoe Jon Favreau's karakter Carl Casper zijn passie voor goed eten tot leven kan wekken in zijn keuken. Toch mist hij als chefkok van het gerenomeerde toprestaurant waar hij werkt, een creatieve uitlaatklep. Als hij een slechte recensie ontvangt van een belangrijke food blogger ontketent een heuse twitteroorlog, die er uiteindelijk voor zorgt dat Casper een andere weg moet inslaan, dus besluit hij een food truck te kopen!
Wat deze film tot ultieme Blue Monday film maakt, is de band die Casper langzaam maar zeker opbouwt met zijn zoon. De vader die nooit tijd had voor zijn kind komt in de film steeds meer achter het belang van familie en het is hartverwamend om te zien hoe de twee steeds meer naar elkaar toe trekken.
Dat ze ondertussen ook nog eens eten maken dat er vingerlikkend goed uitziet, is dan een mooi pluspunt. Dat is overigens niet het enige mooie pluspunt van de film, Scarlett Johansson en Sofia Vergara maken samen met Dustin Hoffman en Robert Downey Jr. de sterrencast namelijk helemaal compleet!
104514

3. Ferris Bueller's Day Off

Nog zo'n klassieker op deze lijst met Blue Monday films. Ferris Bueller's Day Off is een meesterwerk uit de oude doos en een perfecte film voor depressieve dagen. De film volgt Ferris Bueller, zijn vriendin Sloane Peterson en zijn beste vriend Cameron Frye. Het drietal besluit op een zonnige dag om een dagje te spijbelen en er met zijn drieën een mooie dag van te maken.
Het gevolg is een recept voor chaos. Ferris Bueller komt met het geniale idee komt om de Ferrari van Cameron's vader mee te nemen en Chicago in te gaan, maar het schoolhoofd ruikt onraad en zet alles op alles om de drie te pakken te krijgen. Ferris blijkt nog aardig vindingrijk te zijn en is hem steeds te slim af, waardoor hij er uiteindelijk een feest van weet te maken.
Ferris Bueller's Day Off is zo'n film die je gewoon vrolijk maakt als je hem kijkt en laat dat nu net de reden zijn dat we hem terugvinden op deze lijst feelgood Blue Monday films. Bovendien zit deze film ook nog eens bomvol quotes en wijsheden.
104515

2. Good Will Hunting

We zien Matt Damon voor hij Jason Bourne werd en Ben Affleck voor hij Batman werd samen in deze feelgood Blue Monday film. Good Will Hunting vertelt het verhaal van Will Hunting, die werkt als conciërge op M.I.T., een veel te dure school voor hem. Als later blijkt dat hij een wiskundig genie is, wil één van de professoren aan de universiteit hem onder zijn vleugel nemen.
Er lijkt echter roet in het eten gegooid te worden als de ontruststoker door een gevecht bijna in de gevangenis belandt. De professor van M.I.T. zorgt ervoor dat dit niet gebeurt, maar om onder zijn gevangenisstraf uit te komen zal hij wel aan twee voorwaarden moeten voldoen. Zo moet hij de professor meehelpen wiskundige problemen op te lossen en moet hij in gesprek met een psycholoog. Na meerdere psychologen versleten te hebben, komt Will Hunting terecht bij Sean Maguire, die, in tegenstelling tot alle voorgaande psychologen, wél tot hem weet door te dringen.
Zowel Will Hunting als Sean Maguire, gespeeld door Robin Williams, hebben hun eigen problemen en de relatie die tussen de twee ontstaat maakt aardig wat los. We zien hoe de twee elkaar steeds meer toelaten en zo ook steeds meer voor elkaar betekenen. Good Will Hunting is een feelgood film pur sang en een absolute klassieker die je gezien moet hebben, daar is bovendien geen betere dag voor dan Blue Monday!
104516

1. Yes Man

Als er iemand is die een lach op je gezicht kan toveren, dan is het wel Jim Carrey. Net als Zooey Deschanel trouwens, en laat die twee nu net samen te zien zijn in Yes Man! De film is gebaseerd op het gelijknamige boek en volgt net als dat boek een man die besluit om een jaar lang alleen maar "ja" te zeggen. Door overal ja op te zeggen verandert zijn leven drastisch en hoewel hem ook slechte dingen overkomen, wordt zijn leven langzaam maar zeker steeds mooier.
Yes Man laat zien dat je soms gewoon ja moet zeggen en jezelf moet laten verrassen, dan zouden er namelijk wel eens hele mooie dingen kunnen gebeuren. De film is doorspekt met de typische humor van Carrey en is er een die als geen ander positiviteit uitstraalt. Als je je vandaag een stukje beter wilt voelen, is er eigenlijk geen betere optie dan ja te zeggen tegen deze feelgood Blue Monday film!