Bloodborne - Het complete overzicht van XGN

Article
woensdag, 25 maart 2015 om 12:26
xgn google image
We hebben er lang op mogen wachten, maar Bloodborne is vanaf vandaag te koop! Ben je er nog niet over uit of je wel sadomasochistisch genoeg bent om deze game te halen? Wordt dit de beste PS4 game van het moment? De voortekenen lijken vooralsnog gunstig. Lees hier het complete Bloodborne overzicht zodat je helemaal op de hoogte bent.

In den beginne

Allereerste even terug naar de roots: hoe kwam Bloodborne tot stand? In den beginne was de werktitel nog 'Project Beast', en hier lekte in mei vorig jaar een aantal foto's van uit op forum 4chan. Er werd toen hevig gespeculeerd dat dit een Dark Souls opvolger zou zijn, maar in een (wederom gelekt) filmpje zagen we een geweer, en moest het spel zich wel in een ander tijdperk afspelen.
Toen bekend werd dat Project Beast eigenlijk Bloodborne zou gaan heten en PS4 exclusive zou zijn, konden Sony fans hun geluk niet op. De eerste aankondigingstrailer en gameplay trailer van de game volgden snel daarna op de E3 en de Gamescom.
Na nog wat gesteggel over de releasedatum, die uiteindelijk toch werd uitgesteld naar vandaag, begon in oktober de selectieve alpha. Het werd steeds duidelijk dat Bloodborne niet voor watjes zou zijn; alleen spelers die een platinum trophy in Demon Souls of Darks Souls hebben gehaald werden uitgenodigd voor de Bloodborne Alpha, en slechts een deel daarvan kon meedoen.

69069

Goth

Op de Tokyo Game Show verscheen nog een nieuwe trailer, die iets meer liet zien van het gothische sfeertje van de game. Dit komt overal terug: de gebouwen, de kledij, de muziek. De enorme en vooral enorm creepy eindbazen zijn ook uniek te noemen.
Dood is ook een lekker emo thema, en dit komt heel erg vaak terug in Bloodborne. De speelbare demo versie van Bloodborne op de Tokyo Game Show werd maar door zo'n drie procent van de spelers voltooid, terwijl dezelfde demo in Amerika door nog geen één procent van de bezoekers werd uitgespeeld. Newbs!
In ieder geval lekker pittig dus!
69072

De release

Ja, de release werd werd anderhalve maand uitgesteld, maar daar bleef het gelukkig ook bij. Er waren wel mooie pre-order bonussen die de vroege kopers blij moesten maken. Bijvoorbeeld een bonus-skin, die je de Messengers een apart uiterlijk moet geven, en een zeer fraaie Bloodborne Collector's Edition.
In Japan waren er ook speciale Bloodborne PS4 bunduru's verkrijgbaar, die in Europa in een light variant ook verkrijgbaar zijn.
Gamers die niet konden wachten kregen in Toronto de kans om de game vóór release al aan te schaffen, terwijl mensen in Denemarken niet eens (met geld) hoefden te betalen voor Bloodborne.
Geen enkele nieuwe AAA-game kan tegenwoordig zónder een day-one patch, en ook Bloodborne heeft er eentje van 2,7GB. Deze patch was essentieel om online te kunnen spelen, en om de Chalice Dungeons in te duiken.
Daarnaast zou hierdoor de framerate stabieler moeten zijn, die helaas sowieso al niet 60fps ging halen.
69076

Oordeel

Wat je naast al het bovenstaande nog weten? Nou, we hebben bijvoorbeeld niet één, maar zelfs twee previews van Bloodborne. Hierin komt natuurlijk het verhaal naar voren, wat ook in de story trailer enigszins uit de doeken wordt gedaan.
Een aspect waar veel mensen naar uitkijken zijn de Chalice Dungeons en de multiplayer (hoe werkt dat nou eigenlijk?) die de ervaring aanzienlijk zouden moeten uitbreiden en verbeteren.
Overigens kan de vergelijking met Dark Souls kan niet onbenoemd blijven, Bloodborne is tenslotte een spirituele opvolger van Dark Souls, iets wat ontwikkelaar From Software niet onder stoelen of banken heeft gestopt. Er zijn echter ook genoeg verschillen!
Bekijk nog even de gameplay video van de eerste tien minuten, vel je eigen oordeel en wacht onze definitieve review af.
Als onze redacteur Lars levend uit de strijd komt zie je eind deze week de enige echte Bloodborne review verschijnen.
Tot die tijd kun je het wel doen met het dagboek van Kwibus, dat in ieder geval de eerste bloederige stapjes van de game behandelt!