Blade Runner 1982 - Dit had de film juist of onjuist over 2019

Article
maandag, 21 januari 2019 om 11:27
blade runner 1982 144899 2f1621943674
Vliegende auto’s, robots die lijken op mensen en een ravage op aarde. Dit komt allemaal voor in de originele Blade Runner uit 1982. Op dat moment ging de film over de toekomst. De Blade Runner uit 1982 speelt zich af in 2019 en laat dat precies het jaar zijn waar wij nu inzitten.
Als je de Blade Runner uit 1982 nu terug zou kijken, zou je dat ook nog eens op een andere manier doen. Het klinkt namelijk raar wanneer iemand het over de toekomst heeft en vervolgens het jaar 2019 noemt. Voor ons is dat niet de toekomst, maar het heden.
In de film zien we Los Angeles in 2019. Om te ontdekken of mensen op andere plekken kunnen leven zijn androïds, oftewel replicanten (in het engels replicants), ontwikkeld. Na een ongeluk in een mijn is het verboden voor replicanten om op aarde te zijn. De Blade Runners, een politie-eenheid, moeten de replicanten die toch op aarde zijn opsporen. Rick Deckard, gespeeld door Harrison Ford (Star Wars, Indiana Jones), is zo’n Blade Runner en krijgt de taak om zes replicanten op te jagen. Uiteindelijk keren de rollen zich om en wordt Rick Deckard opgejaagd.
Nu hebben we wel de mogelijkheid om te kijken waar de film gelijk over had. Wat zou er volgens Blade Runner in 2019 gebeuren?

Vliegende auto's

Auto’s die in de lucht zweven zijn in Blade Runner een ding, maar in de echte wereld nog niet. Wel hebben wel auto’s die uit zichzelf kunnen rijden. Ook hebben we de bekende Uber die ons overal naar toebrengt.
Er zijn momenteel wel bedrijven die zich bezig houden met vliegende auto’s. Dit is dus geen realiteit, maar we zijn wel op weg naar een wereld met vliegende auto’s.
144913

Digitale billboards

Dit is iets wat we niet kunnen ontkennen: billboards weten hoe ze ons kunnen overhalen om iets te kopen. Dit heeft Blade Runner uit 1982 goed weten te voorspellen. Niet alleen in grote steden zoals New York of Tokyo, maar ook langs de wegen in Nederland weten de billboards ons te vinden. Het enige verschil met Blade Runner is dat de billboards in de film wel een tikkeltje reusachtig zijn vergeleken met degene die wij hebben.

Mensachtige robots genaamd replicants

In de Blade Runner uit 1982 hebben de hoofdpersonen dus te maken met androïds die de naam replicants hebben gekregen. Als je dit vergelijkt met 2019 kun je zeggen dat we er wel zijn. Wij maken ook gebruik van robots in het dagelijks leven. Alleen niet zoals de replicants worden gebruikt in Blade Runner.
In Blade Runner is het verschil tussen een replicant en een mens dat een replicant geen emoties kan tonen of voelen. In onze wereld kennen wij ook verschillende vormen van kunstmatige intelligentie met emoties. Het is wel zo dat een replicant in Blade Runner een soort slaaf is. De beschrijving van een vrouwelijke replicant is “een basismodel voor plezier”. Alleen denken de meeste in 2019 hier anders over.

Het zogenaamde emotie orgaan

In het boek hebben Rick Deckard en zijn vrouw ruzie over zijn van emotie veranderende apparaat. Het ding heeft geen naam en we weten niet hoe het eruit ziet. Het enige wat we erover weten is dat de gebruiker simpelweg een cijfer moeten intikken om dan de bijbehorende gemoedstoestand te krijgen.
Je zou misschien denken dat dit niet echt bestaat, maar in onze wereld hebben we wel een apparaat genaamd Thync. Dit maak je vast aan je voorhoofd. Via elektrische schokken zorgt het ervoor dat je lichaam kalmer wordt. Het kan er ook weer voor zorgen dat je erg alert wordt. Verder wordt er niet echt iets met deze technieken gedaan. Een echt van emotie veranderende apparaat hebben we dus niet.
144914

Bedrijven als Pan Am en RCA bestaan nog steeds

Dit is niet helemaal het geval. Enkele bedrijven zijn failliet gegaan en andere bedrijven zijn samen gaan werken of overgenomen. RCA is bijvoorbeeld door Sony Entertainment overgenomen, maar andere bedrijven uit de film bestaan vandaag de dag nog steeds. Denk maar aan Coco-Cola, Budweiser en Tsingtao.
In de film zien we wel erg veel Japanse invloeden. Dit is niet helemaal zo in 2019. Natuurlijk zien we genoeg dingen over heel de wereld, voornamelijk dankzij onze mobiele telefoon, maar het is niet zo dat we het hoekje omlopen en meteen iets Japans zien.

We praten tegen onze eigen computers

Op een dag zouden we tegen onze computer vertellen wat ze voor ons zouden moeten doen. Ze zouden netjes naar ons luisteren en doen wat wij hardop zouden zeggen. Klinkt bekend, nietwaar?
Dit klinkt inderdaad als iets wat wij in 2019 ook gaan doen. Al een tijdje vragen we de meest gekke dingen aan Siri. Aan Alexa vragen we of ze een muziekje wil afspelen en Google weet hoe lang je er over doet om naar je werk te komen. We raken eraan gewend, slimme computers die doen wat wij ze opdragen.

We videobellen via een telefooncel

Ja, we videobellen in 2019. Nee, dit doen we niet via een telefooncel. Momenteel hebben we onze mobiele telefoon waar we elkaar mee bereiken.
Videobellen via een telefooncel? We maken het nog gemakkelijker voor je, want wat dacht je van WhatsApp? De app waarmee we elkaar gemakkelijk kunnen spreken. Dan wel via een tekstbericht, maar het is veel makkelijker omdat je niet meteen bereikbaar hoeft te zijn.
145163

In 2019 zouden we ons kleden alsof we uit de jaren ’40 en ’50 komen

Een bondjas, schoudervullingen en een trenchcoat: zo zouden we ons kleden in 2019. En ja, zo af en toe kom je iemand met een trenchcoat tegen, maar dit is geen standaard fashionregel.
Dr Tyrell had in de film wel zijn grote bril die hij vaak droeg. Momenteel zijn we wel meer van de reusachtige brillen in plaats van de bibliothecaresse brilletjes. Hij was de trend alvast voor.
Binnen roken is iets wat jaren geleden een trend was. Volgens de film doen we dit nog steeds. In werkelijkheid is dit juist verboden op de meeste plekken. Iets wat de film dus zeker weten niet goed had.

Het klimaat is een ramp

In Blade Runner uit 1982 regent het veel, maar dan ook echt veel. Zonlicht, daar hebben ze nog nooit van gehoord in de film. De donkere omgeving ziet er best deprimerend uit. Dit is het deel uit de film dat voor onze wereld niet helemaal geldt.
Er zijn genoeg andere dingen die ons wel doen denken aan de aarde van nu. Zo hebben we wel degelijk last van de opwarming van de aarde. Het enige wat een twijfelgeval is, is het feit dat de dieren in Blade Runner zijn uitgestorven en daarom volledig synthetisch zijn. In 2019 zijn niet alle dieren uitgestorven, maar we gaan straks misschien wel die kant op.

Blade Runner 1982 vs 2019 - wat wist de film over de toekomst?

De Blade Runner uit 1982 had dan zo het een en ander goed over de wereld van nu, maar niet helemaal. Misschien dat Blade Runner 2049 (2017) meer weet te voorspellen over het jaar 2049 dan dat de eerste film over 2019 deed. Tegen die tijd zullen we wel weer terugblikken op de films. Als we het jaar 2049 naderen zal er vast gelachen worden om hoe wij de toekomst zagen. Net zoals wij nu lachen om sommige dingen uit de Blade Runner van 1982.
Ben je benieuwd naar Blade Runner 2049? Wij gaven de film een 8,5 in onze Blade Runner 2049 review!