Smartwatch kopen of niet? - De beste vergeleken

Article
door Anoniem
maandag, 04 mei 2015 om 18:12
xgn google image
Met de komst van de Apple Watch zijn er nu drie grote partijen op het gebied van de smartwatch: Apple, Android en Pebble. Wat is nou een goede keus voor jou? Moet je wel een smartwatch kopen of niet? We gaan op zoek naar de beste smartwatch.

Operating System - Waar draait de smartwatch op?

Apple Watch
De Apple Watch draait op een speciaal operating system (OS) genaamd Watch OS. Watch OS is door Apple zelf ontworpen. Dit maakt het gebruiksvriendelijk, vloeiend, overzichtelijk en clean. Watch OS werkt samen met de iPhone om bijvoorbeeld smsjes en notificaties door te sturen.
Watch OS werkt alleen met andere apparaten van Apple (tot nu toe alleen de iPhone). Ontwikkelaars kunnen apps maken die op de Apple Watch komen te staan. Watch OS is nog maar net uit, verwacht dus veel groei in dit OS. Veel mensen open een Apple apparaat voor het OS, moet je daarvoor een smartwatch kopen of niet?
Pebble
Pebble was lang alleenheerser op het gebied van smartwatches, het was de enige en daarom ook de beste smartwatch. Pebble draait Pebble OS, wat redelijk simpel is. Pebble kent weinig unieke functies, op gebied van OS onderscheidt Pebble zich maar met één ding: Het werkt met Apple, Android en Windows Phone.
Ontwikkelaar kunnen voor Pebble ook al apps maken. Zo hebben een aantal grote partijen - waaronder GoPro - ook al apps gemaakt voor Pebble.
Android Wear
Android Wear is een OS wat lijkt op Android, wat weer gemaakt is door Google. Android is enorm open waardoor je het makkelijk kunt aanpassen. Deze vrijheid vinden sommige gebruikers zo belangrijk dat zij Android Wear smartwatches de beste smartwatch vinden.
Iedereen kan apps maken voor Android Wear, het OS kent dus al een enorm aanbod aan apps. Android Wear werkt nog niet met Apple apparatuur, maar er schijnt een update aan te komen waardoor dit probleem is opgelost.

Scherm - Wat is het beste smartwatch scherm?

Apple Watch
De Apple Watch heeft een retina touchscreen. Je kan de smartwatch dus besturen via je vingers en de knoppen aan de zijkant. Het scherm van de Apple Watch schijnt enorm helder te zijn, alleen het scherm schijnt al zo mooi te zijn dat het een van beste smartwatches is.
De Apple Watch heeft ook nog een speciale technologie in het touchscreen genaamd ‘Force Touch’. Force Touch is een technologie die verschil merkt tussen een harde en zachte druk. Door een harde druk krijg je bepaalde functies, die je bij een zachte druk niet krijgt.
Pebble
Pebble kent geen touch screen, je moet de Pebble besturen met fysieke knoppen aan de zijkant. Het scherm is van e-ink waardoor het in het daglicht altijd is te lezen. Dit is een groot voordeel van de Pebble smartwatch.
Vroeger was de Pebble watch alleen te koop met een zwart-wit scherm, tegenwoordig is er ook een Pebble met een kleurenscherm. Pebble gebruikers zijn enorm fan van het Pebble scherm omdat het zuinig is, maar ook altijd te lezen. Dit maakt de Pebble tot misschien wel de beste smartwatch.
Android Wear
Android Wear werkt ook - net zoals de Apple Watch - door middel van touchscreen. Bij Android Wear heb je alleen niet één model, waardoor de ervaring per model verschillend is. Je hebt ronde (LG Watch Urbane) en vierkante (Samsung Gear) schermen bij Android Wear.
Geen enkel Android Wear model is het zelfde, het ene beeldscherm is dus beter dan de ander. Het ene beeldscherm is misschien beter te zien in het zonlicht, terwijl de ander een hogere resolutie heeft.

Design - De mooiste smartwatches

Apple Watch
De Apple Watch is in drie modellen te koop: Apple Watch sport, Apple Watch en Apple Watch Edition. Naast het model van de Apple Watch zijn de bandjes ook vervangbaar. Je kunt zelf bepalen welk bandje je kiest voor je Apple Watch.
Het design van de Apple Watch is zeker erg mooi, misschien wel de mooiste smartwatch die er is. De Apple Watch is enorm goed afgewerkt en ziet er luxe uit. Qua design scoort de Apple Watch dus zeker punten. Wil je design, dan is de Apple Watch de beste smartwatch voor jou.
Pebble
Het design van de Pebble wordt over het algemeen niet gewaardeerd. Pebble focust zich op functionaliteit in plaats van design. Pebble kent twee modellen: Pebble Time en de Pebble Time Steel. Beide modellen zijn niet erg mooi en daar kun je ook niks aan veranderen.
Android Wear
Android Wear heeft enorm veel aanbod qua smartwatches. Hierdoor is het ook lastiger bepalen wat de beste smartwatch is op gebied van Android Wear. Android Wear kent hele lelijke modellen (Samsung Gear S), maar ook prachtige modellen zoals de LG Watch Urbane en de Moto360.
Het is bij Android Wear dus goed kijken welk model goed is, maar ook wel model jij mooi vind. Je hebt in ieder geval veel keuze, dat is een van de grote voordelen van Android Wear.
Voor design moet je bij Android Wear of Apple zijn, dan heb jij het antwoord op de vraag: Smartwatch kopen of niet?

Batterij - Wat is de beste smartwatch batterijduur

Apple Watch
Apple zegt dat de Apple Watch ongeveer een dag mee gaat. Een dag is ongeveer 18 uur in Apple’s ogen. Uit de eerst reviews is te concluderen dat de batterijduur van Apple Watch best goed is, hij haalt inderdaad de 18 uur. Toch moet je de Apple Watch iedere dag opladen, wat toch wel een nadeel is.
Pebble
Pebble is de koning wanneer het gaat om batterijduur. Je hoeft de Pebble namelijk maar één keer per week op te laden. Dit komt door het e-ink scherm wat er in de Pebble zit. Pebble gebruikers zijn enorm fan van de lange batterijduur en gebruiken dit vaak als argument wanneer het gaat om de beste smartwatch.
Android Wear
Qua batterijduur zit Android Wear bijna gelijk aan de Apple Watch. De meeste smartwatches op Android Wear houden het een dag vol, wat betekent dat je de smartwatch iedere dag moet opladen. Zoals al eerder vermeld, Android Wear kent meerdere modellen waardoor de batterijduur ook per model verschilt.

Prijs - Hoeveel wil je uitgeven?

Apple Watch
De Apple Watch is de duurste van allemaal. Voor een Apple Watch betaal je minimaal 349 euro en de prijs kan oplopen tot 18.000 euro. Het is maar net hoe jij het wilt. 349 voor een smartwatch die zich nog niet bewezen heeft is nogal duur, maar wanneer de Apple Watch net zo goed wordt als de iPhone en iPad is de prijs prima.
Pebble
De Pebble is een stuk goedkoper dan de Apple Watch. De Pebble Time kost zo'n 129 euro en de stalen versie kost 229 euro. Je kunt dus gaan voor een goedkoper model wanneer je dat wilt, dan mis je wel de stalen band en stalen behuizing. Voor deze prijs krijg een van de beste smartwatches op dit moment.
Android Wear
Bij Android Wear lopen de prijzen enorm uit een. Je hebt Android Wear smartwatches voor 100 euro, maar ook voor 500 euro. De meeste Android Wear smartwatches zijn tussen de 200 en 300 euro. In hoever geeft de prijs van een smartwatch antwoord op de vraag: Smartwatch kopen of niet?
Vind jij prijs erg belangrijk, dan kan je beter voor Pebble of Android gaan.

Verdict - De beste smartwatch is...

Wat nou echt de beste smartwatch is, dat is puur afhankelijk van je behoeften. Sommige mensen houden van de simpelheid van Apple, de andere houden van de openheid van Android wear. Hieronder de grootste voor- en nadelen van de besproken smartwatches. Bekijk de voor- en nadelen eens rustig en bepaal daardoor wat de beste smartwatch voor jou is.
Apple Watch
  • â+ Design
  • + Gebruiksgemak
  • + Ondersteuning van Apple en derde partijen
  • - Prijs
Pebble
  • + Batterijduur
  • + Werkt met alle smartphones
  • + Goedkoop
  • - Design
Android Wear
  • + Veel modellen
  • + Vrijheid
  • + Prijzen variëren van goedkoop tot duur
  • - Ondersteuning is afhankelijk van fabrikant
Wat vind jij de beste smartwatch en ga jij een smartwatch kopen of niet? Het is nog erg vroeg in de wereld van de smartwatch en misschien is het zelfs nog iets te vroeg om er een te kopen. Wat vind jij, smartwatch kopen of niet? Laat het weten in de comments.