Top 5 beste Scandinavische series op Netflix

  NRC schreef er al een artikel over: Scandinaviërs zijn goed met misdaad- en dramaseries. 'Nordic noirs' heten deze series en ze zijn populair: ze trekken miljoenen kijkers. We hebben de top 5 beste Scandinavische series op Netflix voor je op een rijtje gezet, zodat je onze talentvolle 'buren' vanaf je luie bank kunt bewonderen.

  TV2 Danmark

  5. Rita (2012)

  We beginnen deze lijst van de top 5 beste Scandinavische series op Netflix met een dramaserie vol humor. Rita is een Deense Netflix Original en staat al een lange tijd online. Deze komische dramaserie gaat over de onafhankelijke, openhartige docente genaamd Rita. Ze wordt aanbeden door haar leerlingen, maar is niet geliefd onder volwassenen. In de serie volgen we Rita Madsen in haar leven als docente en vrijgezelle moeder.

  In de serie worden zware thema's besproken zonder dat de aflevering somber gestemd raakt. Ze hebben het over stuklopende relaties, moeilijke vrouwenvriendschappen, seks met minderjarigen, scheidingen en pesten. De kracht van dit Deense drama is dat het de juiste weging aan zware onderwerpen en luchtige, flauwe grappen weet af te stemmen, waardoor je het serieus kunt nemen, maar je er nog wel om kunt lachen.

  De Deense producenten wilden de serie na het tweede seizoen eigenlijk stopzetten, maar door het onverwachte succes besloot Netflix om de serie vanaf het derde seizoen zelf te financieren. In tegenstelling tot de meeste Scandinavische Netflix series, heeft Rita niets te maken met misdaad en moordpartijen. Ondanks dat die series ook razend populair zijn, kan het voor mensen een verademing zijn om eens iets anders te zien.

  Er zijn wel vier seizoenen van de serie, over seizoen 5 is alleen nog niets bekend.

  Miso Film Norge

  4. Acquitted (2015)

  Al eerder verscheen er op deze site een review over Acquitted (ook bekend als Frikjent, de originele naam). De serie staat niet voor niks tussen de beste Scandinavische series op Netflix. Acquitted is misschien meer een dramaserie dan een echte detective, maar dit doet zeker niet af aan het verhaal.

  Acquitted vertelt het verhaal van Aksel, een succesvolle, 'goodlooking' zakenman die terugkeert naar zijn geboorteplek in Noorwegen als oude schimmen uit het verleden hem opnieuw benaderen. Hij heeft in Maleisië een luilekker leventje met een knappe vrouw en kinderen - maar het wordt al snel duidelijk dat hij ook voor hen een hele hoop verbergt. Als hij naar Noorwegen vertrekt, worden oude wonden opengereten en blijkt Aksels verleden er eentje te zijn vol mysteries en duistere geheimen.

  Het verhaal gaat niet slechts over een moord uit een ver verleden, maar ook de nasleep van schuldgevoelens en verkeerd beoordeeld worden. Het lijkt er namelijk op dat Aksel al die jaren geleden, voor zijn luxe leventje in Maleisië, een moord heeft gepleegd. Maar is Aksel ook schuldig? Hij kampt met verschrikkelijke beschuldigingen en pijnlijke situaties.

  Tot op het allerlaatste moment blijft echter goed verborgen wie de echte dader is van de moord. Tegen die tijd twijfel je over Aksels schuld - hij heeft het toch niet gedaan!...Toch? - en zoek je naar nieuwe daders. Ondertussen voel je mee met Aksel, zijn familie en wordt je geconfronteerd met de hardheid van de mens, de gemene beschuldigingen van vreemden jegens Aksel en een onbekende haat die in ons allen kan schuilen. Er zijn nu twee seizoenen beschikbaar, helaas is er over seizoen 3 nog niets bekend.

  RVK Studios

  3. Trapped (2015)

  In een afgelegen dorp waar normaal bar weinig gebeurt, wordt een lijk gevonden op een nogal sinistere manier. Ondertussen woedt er een hevige storm in het kleine dorpje in IJsland en kan niemand erin of eruit... de moordenaar dus ook niet.

  Een vriendelijke, rustige detective van het lokale politieteam - een nogal starre en passieve groep - neemt de leiding over deze duistere zaak op zich. Zijn naam is Andri en hij heeft thuis ook nogal wat problemen, maar deze weet hij goed te verbergen. Hij is volhardend en vastbesloten de dader van de moord te vinden. Je hebt als kijker al snel sympathie voor deze man: hij is eerlijk, een echte goedzak. Andri trapt met zijn vastberadenheid op nogal wat tenen, bijvoorbeeld op die van een arrogante cruisekapitein die de politie op elk mogelijk moment tegenwerkt.

  Trapped is een beklemmende, keiharde serie die je vasthoudt tot de allerlaatste seconde. Het decor is prachtig, de karakters zijn goed uitgewerkt en de acteurs zijn bewonderenswaardig. De serie heeft dezelfde sinistere tint als 'Modus', maar is stukken beter.

  Het verhaal begint wat stug en moet op gang komen, maar je wordt er al snel in meegezogen als de oorverdovende sneeuwstorm die woedt in het dorp. De serie heeft veel weg van andere Scandinavische series, maar is beklemmender en claustrofobischer. Het is een echt pareltje temidden van heel veel keuze. Trapped is elke seconde waard en terecht nummer 3 in onze lijst van beste Scandinavische series op Netflix. Er is momenteel nog maar een seizoen van beschikbaar op Netflix, maar er is een grote kans dat seizoen 2 binnenkort op Netflix staat. Gauw kijken dus!

  Netflix

  2. Lilyhammer (2012)

  Lilyhammer is een totaal andere serie dan de Scandinavische broertjes en zusjes. Het kent meer humor en is luchtiger: een serie die goed wegkijkt en toch ijzersterke scènes heeft. Wie houdt er niet van een goede gangsterfilm?

  Lilyhammer gaat over een maffioso die om eigen egoïstische redenen andere maffiosi erbij lapt voor de FBI - een geweldig uitgangspunt voor een spannende komedie. Met getuigenbescherming begint hij een nieuw leven onder een de vreemde naam 'Giovanni Henriksen' in het afgelegen dorpje Lillehammer. De flamboyante maffioso heeft het nogal zwaar in het koude en grillige Lillehammer en dit zorgt dan ook voor de nodige grappige situaties.

  Giovanni besluit, aangezien hij geen afstand kan doen van de perikelen van zijn oude leven, een nachtclub te openen genaamd Flamingo. Dit escaleert natuurlijk al snel en de gebeurtenissen volgen elkaar in rap tempo op. Een harde komedie, met droge humor en de nodige sneeuw die nogal in de weg ligt. Een geweldige mix voor een droge misdaadkomedie die een van de beste Scandinavische series op Netflix maakt. Er zijn nu al drie seizoenen waar je van kunt genieten, helaas zullen er geen nieuwe seizoenen van uitkomen.

  Filmlance International AB

  1. The Bridge (2011)

  Een aparte situatie, een lichaam letterlijk op de grens van Denemarken en Zweden, zorgt ervoor dat de twee topinspecteurs van beide landen samen moeten werken om de moordenaar te vinden. Een ijzingwekkende serie waar weinig ruimte is voor humor en de dialogen net zo ijskoud zijn als de omgeving. The Bridge is terecht de onbetwistbare nummer een op de lijst van beste Scandinavische series op Netflix.

  De serie is beklemmend, met ijzersterke dialogen, goed uitgewerkte scènes en een doordacht decor dat de serie compleet maakt. Het lijk dat half in Denemarken en half in Zweden wordt gevonden zorgt voor nogal wat spanningen en het lijkt erop dat dit een zaak gaat worden die de levens van de inspecteurs zal veranderen. Martin, de rustige veertiger uit het team van Kopenhagen, krijgt de lastige taak samen te werken met de enigszins autistisch-ogende Saga. Samen blijken ze een steengoed team, maar de moordenaar is misschien wel net zo slim.

  The Bridge is een typische detectiveserie maar overstijgt alle verwachtingen en gemiddelde misdaadseries. Er zijn nu al vier seizoenen beschikbaar waarbij je op het puntje van je stoel kunt gaan zitten. Het is er eentje die echt gezien moet worden!

  Op zoek naar meer series op Netflix? Dit zijn de beste om te bingewatchen. En ook deze ondergewaarderde series mag je niet missen.

  Dit artikel is bijgewerkt op 12 mei 2020.

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.