Top 10 beste RPG games aller tijden - Tijdloze klassiekers

  Dit zijn de tien beste RPG games aller tijden. Het spelen van games kent vele pluspunten, want je kunt jezelf bijvoorbeeld voordoen als Arnold Schwarzenegger in zijn meest gespierde jaren. Dit soort games zijn doorgaans RPG’s en wij zetten de tien beste aller tijden voor je op een rijtje!

  Om te bepalen wat de tien beste RPG games aller tijden zijn, hebben we een selectie gemaakt van games waarin je jezelf helemaal kunt verliezen. De games waarin je een andere identiteit aanneemt en je na uren spelen niet meer weet wie je daadwerkelijk bent. Je bent in deze games je personage geworden en dus heb je dankzij deze games een extra persoonlijkheid. Nu deze uitleg voorbij is, is het tijd voor de tien beste RPG games aller tijden te beginnen met…

  10. Persona 5

  We beginnen deze lijst met beste RPG games aller tijden direct met de meest recente game op deze lijst: Persona 5. Dit Japanse spel geeft je de controle over de leider van de Phantom Thieves, een groep jongeren die de harten van corrupte volwassen steelt. Het klinkt als een bizarre game en hoewel dat waar is, is het tevens ook één van de beste RPG games aller tijden. Naast je leven als leider van de Phantom Thieves, ben je namelijk ook een simpele student die relaties moet onderhouden met zijn omgeving.

  Dit is waar de game slaagt als RPG, want door in je dagelijkse leven een goede, sociale knaap te zijn verdien je nieuwe vaardigheden wanneer je moet vechten. Zo worden je teamgenoten sterker, ontwikkel je relaties (waardoor je bijvoorbeeld een vriendin krijgt) en heb je daadwerkelijk het gevoel alsof je een compleet nieuw leven leidt. Voor je het weet heb je dan ook meer dan honderd uur in de game zitten. Wanneer je de game dan uitspeelt is het alsof je opnieuw het leven van een wel heel bijzondere tiener hebt geleefd.

  Persona 5 is nu verkrijgbaar op de PlayStation 3 en PlayStation 4.

  9. Dark Souls

  De beste RPG games aller tijden komen in vele soorten en maten, want de volgende op onze lijst is de keiharde actie-RPG Dark Souls. Bereid jezelf dan ook maar alvast voor op de dood, want die ga je ontzettend vaak tegenkomen. Dark Souls is namelijk ontzettend moeilijk wegens de precieze besturing die vereist is om de gevechten te overleven, maar dat maakt is ook de charme van de game. De gameplay is alleen niet het enige aspect waardoor we deze game onder de beste RPG games aller tijden scharen.

  Dat heeft namelijk ook te maken met de diepgaande legendes en verhalen die de wereld bevat. Op het eerste gezicht lijkt het niet zo, maar er is ontzettend veel geschiedenis over de wereld van Dark Souls te vinden in de game als je weet waar je moet zoeken. Hierdoor weet je al snel je vergrootglas te pakken zodat je je innerlijke Sherlock Holmes aan het werk kunt laten gaan. Je wil simpelweg meer weten over de wereld terwijl je speelt en dat allemaal met een bijzonder, duister sfeertje.

  8. Dragon Age: Inquisition

  De volgende op onze lijst met beste RPG games aller tijden is de meest recente Dragon Age-game: Dragon Age: Inquisition. Door de uitgestrekte vlaktes van Thedas dwalen was nog nooit zo mooi en dat heeft zeker te maken met de open wereld van de game. Wat de game naar een hoger niveau tilt is de invloed die je als speler hebt op het verloop van de game.

  Door de Inquisition aan te sturen en keuzes te maken merk je dat de kracht van de Inquisition groter wordt, waardoor je een unieke ervaring voor jezelf creëert. Wat de game alleen maar in aanzien doet stijgen is de manier waarop je je personage ontwikkelt. Een goed vechtsysteem kan natuurlijk ook niet ontbreken in een actie-RPG als Dragon Age: Inquisition en die is dan ook tot in de puntjes uitgewerkt. Al met als kunnen we dan ook niet anders zeggen dan dat Dragon Age: Inquisition één van de beste RPG games aller tijden is.

  7. Diablo II

  Diablo II mag dan oud genoeg zijn om nu rond te hangen in een kroeg, maar dat neemt niet weg dat het nog steeds één van de beste RPG games aller tijden is. In deze hack-and-slash actie-RPG van Blizzard kun je je geluk niet op met vijf verschillende klassen die ieder unieke vaardigheden hebben. Wanneer je vervolgens ten strijde trekt, neem je het op tegen duistere wezens uit de hel die er telkens weer voor wisten te zorgen dat je ‘nog even vijf minuten’ door wilde spelen. Deze enkele minuten werden vervolgens al snel tientallen uren.

  Of het nou samen is of alleen; het spelen van Diablo II is op elke manier een genot. De game wordt tot op de dag van vandaag nog steeds gespeeld door fans, ondanks dat het derde deel al lang en breed op de markt is verschenen. Sterker nog, zestien jaar na de oorspronkelijke release bracht Blizzard nog steeds updates uit voor de game. Soms gaat er gewoon niets boven een klassieker en Diablo II is er dan ook één van de bovenste plank!

  6. Pokémon HeartGold/SoulSilver

  De volgende in onze lijst met beste RPG games aller tijden is de RPG die iedereen kan gebruiken als drempel om van het genre te proeven. Pokémon HeartGold (of SoulSilver, afhankelijk van je voorkeur) schotelt je op simplistische wijze een RPG voor op de Nintendo DS waar je op elk moment vrolijk van wordt. Van het makkelijk te begrijpen vechtsysteem tot de verzameldrang die je krijgt van de verschillende Pokémon die je in de wereld kunt vinden; de game is perfect als je RPG’s wil leren kennen.

  Wat HeartGold en SoulSilver boven andere Pokémon games uit doet steken heeft te maken met het feit dat het een remake is van Gold en Silver, waardoor de game er stukken mooier uitziet dan voorheen. Daarnaast is er meer dan ooit te doen in HeartGold en SoulSilver, want je kunt op avontuur in twee verschillende regio’s terwijl je normaal maar in één regio kunt lanterfanten. In die regio kun je vechten met andere trainers, je team opstellen zoals jij dat wil en natuurlijk je Pokémon naar hartenlust trainen om zo jouw rol als legendarische Pokémon trainer te vervullen.

  5. The Witcher III: Wild Hunt

  Natuurlijk kan The Witcher III: Wild Hunt niet missen op deze lijst met beste RPG games ooit gemaakt, want het derde deel van The Witcher is op vele manieren een hoogstandje in de wereld van games. Met een prachtige open wereld vol met geheimen om te ontdekken is er nooit een moment waarop je je afvraagt wat je moet gaan doen. Dit is alleen slechts een klein onderdeel van de reden waarom Wild Hunt zo’n goede RPG is.

  Het heeft er voornamelijk mee te maken dat de game je in het vertellen van het verhaal constant moeilijke keuzes voorschotelt. The Witcher III laat je moeilijke keuzes maken, waarvan de invloed tientallen uren later nog steeds voelbaar is, waardoor je extra goed nadenkt voordat je iets doet. Daarbij is het verhaal ook nog eens fantastisch en is The Witcher III: Wild Hunt dus zeker één van de beste RPG games ooit gemaakt.

  4. Mass Effect 2

  De Mass Effect serie heeft als we terugkijken zijn goede en slechte momenten gehad, maar als we eerlijk zijn kwam het beste moment toch wel in 2010 met de release van Mass Effect 2. Van begin tot einde wist dit buitenaardse avontuur met Commander Shepard de aandacht vast te houden en je keuzes voor te schotelen die voor een uniek avontuur zorgden. Iedere keer dat je met iemand sprak kon het een gevolg hebben op hoe je verhaal met Shepard zou vervolgen en dat maakte de game onvoorspelbaar en fantastisch.

  Wat Mass Effect 2 alleen nog maar beter maakt is dat er voor ieder personage een realistisch beeld ontstaat en dat je begrijpt hoe ze zich gedragen. Hierdoor voelt de game erg persoonlijk en is het alsof je daadwerkelijk een band hebt met ieder personage. De game is dan ook zeker één van de beste RPG games aller tijden en er zijn maar weinig games die Mass Effect 2 kunnen overtreffen.

  3. World of Warcraft

  Eén van de games die Mass Effect 2 wel weet te overtreffen is World of Warcraft. De tweede game van Blizzard Entertainment op deze lijst heeft inmiddels een legendarische status binnen populaire cultuur en met goede reden. De game gaf je in 2005 de mogelijkheid om je eigen personage te creëren in een wereld die groter is dan je je in 2005 ooit had kunnen voorstellen.

  Inmiddels zijn er zeven grote uitbreidingen van de game verschenen en zijn er nog steeds miljoenen mensen die de game samen spelen. World of Warcraft is immers een MMORPG die je samen met honderden anderen tegelijkertijd kunt spelen. Iedere speler creëert zijn eigen verhaal door talloze missies en opdrachten te voltooien, waardoor de game voor iedereen anders is. Het is dan ook een toonaangevend voorbeeld van wat een RPG kan zijn en mag dan ook zeker niet ontbreken in deze lijst met beste RPG games aller tijden.

  2. The Elder Scrolls V: Skyrim

  Een met fantasie-gevulde Middeleeuwse setting lijkt net zo goed samen te gaan als honing en Winnie de Poeh. The Elder Scrolls V: Skyrim is immers al de zoveelste game op dit lijstje met beste RPG games ooit gemaakt. Dankzij de fantastische open wereld die altijd wel iets voor weet te schoten om van te genieten staat Skyrim dan ook zo hoog.

  Een draak die over je hoofd vliegt, een bijstander met een pijl in zijn knie of een grot vol spinnen; er is altijd wel iets om te beleven in Skyrim. Hoe meer je de game speelt, des te meer je één wordt met je personage. Je verliest jezelf in de wereld en na honderden uren spelen, heb je een verhaal gecreëerd dat niemand anders had kunnen maken. De vrijheid gecombineerd met de onverwachte momenten die op je pad komen zorgen ervoor dat Skyrim één van de beste RPG games aller tijden is en daar valt niet over te twisten.

  1. Final Fantasy VI

  Ondanks dat Skyrim je de perfecte kans geeft om een uniek verhaal voor je personage te creëren is het Final Fantasy VI die de troon verovert als we het hebben over de beste RPG games aller tijden. Dit komt door de geniale mix van gameplay, setting en niet te vergeten de personages. Zo heeft ieder personage in je team een unieke rol die waardevol is tijdens de gevechten en worden ze daadwerkelijk tot leven gebracht dankzij de dialogen.

  Het schrijfwerk verdient niet alleen als het om de personages gaat complimenten, want het verhaal van Final Fantasy VI neemt geen blad voor de mond en durft zware thema’s te bespreken. Zo komen genocide, oorlog en zelfmoord allemaal aan bod en weet het verhaal je meerdere keren te verrassen. Combineer dit allemaal met de klassieke pixel graphics en oorstrelende muziek en je hebt een tijdloze klassieker die we met recht de beste RPG ooit gemaakt kunnen noemen.

  Dit zijn de beste RPG games ooit!

  Dankzij de beste RPG games ooit leer je je favoriete personages pas echt kennen. Mocht je al deze RPG’s al gespeeld hebben, kun je ook lezen over de tien beste open world games aller tijden. Met die games kun je honderden uren aan de slag voordat je ze hebt uitgespeeld of simpelweg omdat je zo erg aan het genieten bent.

  The Witcher 3: Wild Hunt

  Verkijgbaar vanaf 19 may 2015

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.