Top 10 beste PS4 games ooit - De crème de la crème

  De PlayStation 4 is bezig met haar zwanenzang nu de PlayStation 5 op komst is. Het ideale moment om terug te blikken op de beste PS4 games aller tijden. Deze generatie kende een leger aan fantastische titels en op dit slagveld wordt duidelijk welke tien de crème de la crème van de PS4 zijn.

  Voor deze lijst hebben we een paar regels opgesteld die we meenemen in het wegen van de posities van de top tien beste PS4 games. Zo hebben (tijdelijk) exclusieve titels op het platform een streepje voor, omdat deze sneller met het platform geassocieerd worden en letten we ook op kritische beoordelingen van onszelf, Metacritic en het algemene publiek. Natuurlijk kijken we ook terug naar hoe de game nu speelt, wat er allemaal is toegevoegd via (gratis) updates en de onderlinge kwaliteiten van de games tegenover elkaar.

  10. Marvel’s Spider-Man

  We trappen af met de Insomniac Games-titel Marvel’s Spider-Man. Deze open world game met Spidey weet niet alleen het gevoel van slingeren goed weer te geven, maar doet dat ook nog eens in combinatie met een fantastische open wereld waarin je nooit het gevoel hebt alsof je van fast travel gebruik hoeft te maken. Combineer dat met toffe gevechten die via een diepgaand systeem steeds gecompliceerder en leuker worden en je hebt de basis voor een fantastische superhelden-titel.

  Wat de game tot het volgende niveau schopt en ervoor zorgt dat Batman: Arkham Knight wordt overklast is het verhaal dat niet alleen op leuke wijze speelt met de lore, maar ook nog eens goed gebruikmaakt van het scala aan schurken uit Spider-Mans rogue gallery. Het zorgt voor een feest van herkenning dat alleen maar beter wordt dankzij de ijzersterke verzamelvoorwerpen die de wereld van Spidey uitdiepen.

  9. Rocket League

  Van superhelden open wereld schakelen we door naar de voetbalvelden van Rocket League. Deze immens populaire online multiplayer titel draait vandaag de dag nog steeds op volle toeren dankzij de constante stroom van grote updates die de gameplay steeds weer op goede wijze opschudden. Denk hierbij aan nieuwe modi, wekelijkse uitdagingen en beloningen voor het spelen.

  Toch moeten we niet vergeten dat de game een paar pijnpunten kent door lokale co-op, waarbij de framerate soms te lijden heeft. Tevens zijn de prijzen in-game niet altijd helemaal in balans, maar ontwikkelaar Psyonix luistert wat dat betreft goed naar haar spelersgroep en maakt wijzigingen waar nodig. Wat ooit begon als PS4-exclusive (die via PS Plus gratis was) is uitgegroeid tot een fenomeen voor ieder platform dat niet meer weg te denken is uit het huidige gaming-landschap.

  8. Final Fantasy VII Remake

  De meest recente titel die je op deze lijst zal vinden is Final Fantasy VII Remake en dat heeft een goede reden. Waar het origineel in 1997 de PlayStation tot iconische console maakte, heeft de remake de game op vele manieren verbeterd via een liefdevolle remake. Hoewel dit pas het eerste deel betreft, wordt Midgar hier op prachtige wijze neergezet, zijn de personages er alleen maar op vooruit gegaan en vult de game gaten in die het origineel nooit wist te vullen.

  Hoewel niet iedereen groot fan is van het einde van de titel, valt het niet te ontkennen dat het vernieuwde vechtsysteem een succesvolle mengelmoes is van tactisch vechten en explosieve actie waarbij iedere seconde de dood kan betekenen. Combineer dat met het grafisch hoogstandje en de leuke side-quests en je hebt een titel waarmee je je geluk niet op kunt. Een tweede deel gaat er dan ook zeker komen en belooft de interessante keuzes van de Remake verder uit te diepen, waardoor we nu al staan te popelen.

  7. Persona 5: Royal

  Toch is er een andere Japanse RPG die boven Final Fantasy VII Remake uit weet te stijgen en dat is Atlus’ Persona 5: Royal. Specifiek kiezen we voor de nieuwe versie van de game gezien deze een scala aan nieuwe toevoegingen heeft die deze versie de ultieme versie van de game maken. Een nieuw personage, verder uitgewerkt einde en talloze momenten in deze 100+ uur RPG zorgen voor een onwijs grote uitdaging die het meer dan waard is om te spelen.

  Persona 5: Royal combineert turn-based combat op briljante wijze met sociale interactie met je teamgenoten die de gameplay goed met elkaar afwisselt. Combineer dit met een meesterlijk verhaal dat zich over het verloop van een schooljaar afspeelt en je hebt een fantastische tijd met de Phantom Thieves. Wie wil immers niet strijden voor vrijheid met het meest stijlvolle team aller tijden?

  6. Red Dead Redemption 2

  Zo net buiten de top vijf beste PS4 games ooit zien we Red Dead Redemption 2 verschijnen. Deze open wereld RPG van Rockstar Games doet eer aan het Wilde Westen met een onwijs sterke verhaallijn vol memorabele momenten en personages. Arthur Morgan werd al snel bestempeld als één van de betere personages van deze generatie en daar kunnen we ons zeker in vinden.

  Dat de game ook nog eens bloedmooi is dankzij de onwijs realistische graphics spreekt alleen maar meer over de klasse van de game. Helaas wist de gameplay ons niet op ieder gebied te overtuigen, wat voor strafpunten zorgt. Gelukkig kunnen we ons wel uiterst goed vermaken in Red Dead Online dankzij de wekelijkse updates. Daarover kun je nog veel meer lezen op onze speciale Red Dead-pagina!

  5. Bloodborne

  Een titel die voor velen nog steeds hoge ogen gooit is Bloodborne, de uitstekende souls-like van FromSoftware. Het bedrijf dat eerder al verantwoordelijk was voor Dark Souls en haar vervolg kwam in 2015 met een gloednieuwe exclusieve titel voor de PS4 die de hoge moeilijkheidsgraad mixt met de gothische middeleeuwen. Het bleek een daverend succes dankzij de uitdagende gameplay, angstaanjagende sfeer en het mysterieuze aura van de wereld.

  Een game als Bloodborne daagt je uit om beter te worden in de gameplay en om te leren van je fouten. Natuurlijk kan het voor een goede dosis frustratie zorgen, maar dan vooral doordat jij als speler de fout maakt. Er is een goede reden waarom Bloodborne nog steeds wordt gezien als één van de beste FromSoftware-games en fans schreeuwen om een tweede deel. Met The Old Hunters-uitbreiding kregen de hongerige fans dan ook wat ze wilden, maar dat vervolg is nog altijd uitgebleven.

  4. The Witcher III: Wild Hunt

  Waar Bloodborne een hit werd door een goede combinatie van vechten, sfeer en mysterie, is het The Witcher III: Wild Hunt die vriend en vijand wist te overdonderen met een prachtige open wereld die telkens weer je kin op de grond laat vallen. De levendige gebieden waar je als Geralt of Rivia door rondstruint sluiten naadloos op elkaar aan en zorgen iedere speelsessie voor herinneringen die je bij zullen blijven. Het laat goed zien dat CD Projekt RED een meester is als het aankomt op verhalen vertellen die je op natuurlijke wijze tegen het lijf loopt.

  Vijf jaar na de release ziet de game er nog steeds onwijs mooi uit dankzij de kleurrijke artstyle en de updates die na release kwamen. Hieronder rekenen we natuurlijk ook de twee uitbreidingen die op zichzelf nog een keer 50 uur aan gameplay toevoegen aan je avontuur. The Witcher III: Wild Hunt wordt dan ook wel eens beschuldigd van het hebben van te veel content, maar is dat wel zo erg als de game op zoveel aspecten zo goed in elkaar steekt? Als het aan ons ligt niet.

  3. Uncharted 4: A Thief’s End

  Het brons in deze lijst met beste PS4 games gaat naar het slotstuk van de Uncharted-serie: Uncharted 4: A Thief’s End. Hoewel het slot een aantal nieuwe elementen introduceert die enigszins uit de lucht komen vallen (de grijphaak en Sam), valt het niet te ontkennen dat Uncharted 4 een schoolvoorbeeld is van de mogelijkheden die de PS4 bevat. Toen de game in 2016 verscheen was er geen game die er mooier uitzag op het platform en bijna vier jaar later staat de game nog steeds hoog op het lijstje met mooiste PS4 games.

  Naast de schoonheid is ook het verhaal van Uncharted 4 van de bovenste plank door de keuze om te bouwen op de geschiedenis van de serie. Het zorgt voor intieme, persoonlijke momenten met de personages waar je al jarenlang zoveel liefde voor draagt. Het komt allemaal samen in een finale die zowel spannend als emotioneel gezien op alle vlakken raakt. Fans van de serie kunnen zich geen beter einde voorstellen en dat de game wat lang was is dan ook een probleem dat anno 2020 als sneeuw voor de zon weg is gesmolten.

  2. Horizon Zero Dawn

  Deze generatie kent een scala aan studio’s dat groots wist door te breken door een gloednieuwe weg in te steken. CD Projekt RED is daar één van, maar misschien wel de grootste studio voor wie dit geldt is Guerilla Games. De Nederlandse studio die in het verleden de erbarmelijke taak had om de Halo-killer te maken voor PlayStation mocht deze generatie met een compleet nieuw idee aan de slag en het succes mocht er wezen.

  Horizon Zero Dawn werd die game en met een bijzondere sci-fi setting en een grote, goed gevulde open wereld wist de actie-RPG iedereen omver te blazen. Met de heldhaftige Aloy en haar passie voor het ontdekken van de geschiedenis van haar wereld ga je op een ontdekkingsreis die haar leven zal veranderen. Onderweg sta je oog in oog met krachtige moordmachines in de vorm van robot dinosaurussen die dood en verderf zaaien.

  Op de zelfgemaakte Decima Engine weet Guerilla Games fantastische prestaties neer te zetten, waarbij je van het ene spektakel in het andere valt. De achtbaanrit die je met Aloy meemaakt kun je soms dan ook onderbreken met persoonlijke verhalen van memorabele personages die ook nog eens een impact achterlaten op het verhaal. Het moge duidelijk zijn dat Sony tijdens de PS4-generatie een nieuw toptalent in handen heeft met Guerilla Games en een nieuw icoon met Horizon: Zero Dawn’s Aloy.

  1. God of War

  De Platinum trofee voor de beste PS4 games delen we uit aan de actie-RPG God of War. Niet alleen wist ontwikkelaar Santa Monica Studios zichzelf opnieuw uit te vinden, maar datzelfde werd volbracht voor een personage waar niemand naar omkeek. Kratos had natuurlijk wel zijn fans, maar niemand zag het personage als een sympathieke papabeer die worstelde met zijn goddelijkheid en de gevolgen die dit mee zou brengen voor zijn zoon.

  Met God of War heeft de PS4 een game gekregen die zelfs baanbrekend genoemd mag worden dankzij de nog nooit eerder vertoonde camera-techniek. De hele game speelt zich af als één groot verhaal van 20+ uur waarbij de camera geen enkele keer knipt. Naadloos gaat de gameplay over naar cutscenes waarna je vervolgens simpelweg weer de controle krijgt over Kratos.

  Daarbij is het verhaal ook nog eens fantastisch, ziet de game er grafisch onwijs mooi uit en is de gameplay op het gebied van vechten misschien wel één van de beste deze generatie. De manier waarop je een absolute god kunt worden door ieder detail te leren, maakt die een game waarmee je na de credits nog tientallen uren kunt spenderen. Het moge duidelijk zijn: God of War is een meesterwerk en de beste PS4 game.

  God of War

  Verkijgbaar vanaf 20 april 2018

  Meer over deze game
  Loading...
  x

  © 2005 - 2024 Alle rechten voorbehouden.