Top 10 beste Pokémon games aller tijden

Article
zaterdag, 23 februari 2019 om 12:34
top 10 pokemon gamesf1614186278
Er is er één jarig, want Pokémon mag op 27 februari 26 kaarsjes uitblazen. Door de jaren heen zijn er talloze games uitgekomen in de bekende reeks van Pikachu en vrienden, waaronder maar liefst acht generaties main line Pokémon games. De beste Pokémon games ooit zetten we op een rijtje.
Met in totaal 35 Pokémon games die we onder de kernserie scharen zijn er tal van titels om uit te kiezen. Gelukkig behandelen we hier niet iedere titel los, maar zetten we slechts de crème de la crème op een rijtje. Hierbij maken we geen onderscheid tussen losse versies als Red of Blue, maar scharen we deze samen. Remakes worden wel los meegenomen.

10. Pokémon X/Y

We trappen af met de transitie game die Pokémon naar de 3DS bracht, Pokémon X & Y. De titels die zich in de door Frankrijk geïnspireerde setting Kalos afspeelt bracht een redelijk frisse wind, maar wist niet op ieder vlak de juiste toon te slaan. Hoewel de Mega-Evolutions een leuke twist waren en de setting top, begon de oude gym-formule nu toch wel wat te vervelen.
Dit had grotendeels te maken met de vorm waarop deze in de game werd gefietst. De kindvriendelijke toon begon hier meer dan ooit door te schijnen, wat niet bij iedereen in de smaak viel. Tevens bleven een aantal mysteries rondom de titel in dichte mist gehuld.
Zo werd er lange tijd gespeculeerd over een vervolg op het verhaal in de vorm van Pokémon Z die veel meer over Zygarde zou gaan. Deze illustere derde titel in de zesde generatie bleef alleen uit. In plaats daarvan kregen we de nummer negen van deze lijst!
de pokmon sun moon verschillen uitgelegd 99534

9. Pokémon Sun/Moon

De negende plek gaat naar de tropische setting van Pokémon Sun/Moon. Op de Alola eilanden wachtte een gloednieuw avontuur dat niet bang was om een nieuwe richting in te slaan. Gyms maakten plaats voor eiland uitdagingen en het verhaal zelf durfde wat meer diepgang te nemen dan de gemiddelde Pokémon-titel.
Het schone schip werd met open armen ontvangen en door velen zelfs gezien als één van de betere generaties in de reeks. Toch heeft de game het in onze lijst te doen met een negende plek. Dit heeft de game onder meer aan de alles behalve noemenswaardige rivaal en schurken groep wiens naam we rondom de release in 2016 al niet meer wisten te maken.
Toch bleken de ellenlange tutorial en Rotom Dex de grootste nadelen te zijn. Deze namen alle spanning weg van het ontdekken van Alola. Telkens weer werd je maximaal aan de hand genomen en daar werd niemand blij van.
pokemon lets go pikachu eevee gameplay demo uitgelicht 140654 4f1659705438

8. Pokémon Let’s GO Pikachu/Eevee

Waar niet iedereen Pokémon Let’s GO Pikachu en Eevee ziet als kern-titels, beweren wij het tegenovergestelde. De Let’s GO varianten van de klassieke Red & Blue zijn wel degelijk je tijd waard, ondanks de Pokémon GO-manier van het verzamelen van Pokémon. Waar deze manier in het begin storend is, want de vang mechanic al snel en doet het wonderen voor het tempo van de gameplay.
Niet langer is het een gokje of de monsters in de bal blijven zitten, iets waar velen blij mee zijn. Ook het gemis van de gevechten wordt slim getackeld dankzij de vele trainers die Kanto bewandelen. Al met al is het een onwijs toegankelijke Pokémon game die ook nog eens via lokale co-op gespeeld kan worden, een unicum in de reeks.
h2x1 gb pokemonyellow engb image1600wf1614185598

7. Pokémon Yellow

Wie denkt aan de originele titels voor de Game Boy komt vrijwel altijd uit bij Red & Blue. Toch is het Pokémon Yellow die een plekje verdiend in deze lijst met beste Pokémon games. Deze titel pakte namelijk de beste kwaliteiten van de eerste generatie en mixt dit op briljante wijze met de bekende anime en het verhaal van Ash.
Het resultaat is een bijzondere titel waarbij je niét je starter kiest, maar met Pikachu op stap gaat. Deze volgt je daadwerkelijk buiten zijn bal, iets wat spelers sindsdien iedere keer hopen te zien. Daarbij kon je iedere andere starter in deze titel wel aan je team toevoegen zonder te ruilen, iets waarmee je al je vrienden op het schoolplein jaloers kon maken.
si nds pokemonblackandwhite2 white engb image1600wf1614185613

6. Pokémon Black 2/White 2

Waar Pokémon Yellow een alternatief verhaal vertelde van Pokémon Red & Blue, brachten Black 2 & White 2 daadwerkelijk een direct vervolg op de 2010-titels. De game speelt zich precies twee jaar na de gebeurtenissen van Black & White af, waarin overblijfselen van Team Plasma zijn opgestaan en Team Neo Plasma hebben gevormd. Het doel? Wereldoverheersing!
Nieuwe gebieden, Pokémon en mechanics werden geïntroduceerd, waardoor de vervolgen al snel favorieten werden. Vooral ook omdat je te zien krijgt hoe de oude personages hun leven leiden na de gebeurtenissen van de eerste titels in Unova. Tel daarbij het Pokémon World Tournament op waardoor oude gymleaders terugkeren en je hebt een grandioos avontuur.
pokemon sword and shieldf1659705602

5. Pokémon Sword/Shield

Met Pokémon Sword en Shield sloeg The Pokémon Company wederom een nieuwe richting in met de serie. Voor het eerst kwamen er titels naar de console en dus werd de wereld grootser en vrijer dan ooit. Een stap in de goede richting bleek het absoluut te zijn, al zijn er nog talloze kinderziektes die in volgende delen verholpen moeten worden.
Vooral bij online gamesessies werd dit duidelijk, al is het ondanks de problemen onwijs cool om samen tegen reusachtige Pokémon te vechten. Tel daarbij nieuwe monsters op die creatief voelen en een verhaal dat vooral veel stijl heeft en je hebt twee hele leuke titels om te ervaren op de Switch. Al helemaal nu je eindelijk op de televisie Pokémon kunt spelen!
pokemon firered leafgreenf1614185522

4. Pokémon FireRed/LeafGreen

De andere reden waarom je Pokémon Red en Blue, ondanks de iconische status, niet in deze lijst tegenkomt is de remake die in 2004 verscheen voor de GBA. Deze vernieuwde versies oogden niet alleen mooier, maar werden ook nog eens uitgebreid met flink wat nieuwe content.
Zo kon je naar een stel nieuwe eilanden om Pokémon uit latere generaties te ontdekken en werd de nostalgische put uitgegraven met klassieke momenten uit de originele games uit 1996. Grootste minpunt dat de game aangerekend wordt heeft te maken met de manier waarop The Pokémon Company naar de game kijkt. Die zagen het niet als een remake, maar als een compleet nieuwe titel, maar dat is natuurlijk niet waar.
h2x1 gba pokemonemerald engb image1600wf1614185571

3. Pokémon Emerald (Ruby & Sapphire)

De meest prominente verandering in Sapphire en Ruby waren de toevoegingen van Double en Multi Battles. In Double Battles konden er twee Pokémon tegelijkertijd ingezet worden door een speler. Tevens werd deze generatie ook de mechaniek van weersomstandigheden geïntroduceerd. Zo kon het regenen of hagelen, kon de zon schijnen of kon er een zandstorm opzetten.
Je zou dan ook denken dat we voor Ruby & Sapphire kiezen, maar het is juist de deluxe versie Pokémon Emerald die er met brons vandoor gaat. Dit wegens de uitgebreide verhaallijn en de toevoeging van de Battle Frontier. Deze bracht daadwerkelijk post-credit content waar spelers nog maanden al dan niet jarenlang van genoten.
h2x1 nds pokemonplatinum engb image1600wf1614185900

2. Pokémon Platinum (Diamond & Pearl)

Het zilver in de lijst met beste Pokémon games gaat naar Pokémon Platinum, de speciale versie van generatie 4. Ook deze titel pakte het beste van de voorgaande delen van generatie 4 en voegde het samen met een nieuw verhaal met extra locaties. Dit keer werd het schaduwrijk namelijk aangedaan waardoor de gameplay zelf als het ware op de schop leek te gaan.
Tevens werd de endgame content sterk uitgebreid waardoor je dagelijks tegen je favoriete gymleaders en Elite 4-trainers kon vechten. Van tijd tot tijd kwam zelfs je rivaal langs voor een stevig gevecht waardoor je tot diep in de level 70-regionen stevig door kon spelen. Tel daarbij de altijd toffe Underground op waarin je met pikhouweel aan de slag ging en je hebt op de Nintendo DS niets te klagen met Pokémon Platinum.
si nds pokemonheartgold engb image1600wf1614186082

1. Pokémon HeartGold/Soulsilver

Het kroonjuweel in de Pokémon-reeks heeft dan wel een nieuw likje verf, maar het is nog steeds de tweede generatie Pokémon. HeartGold en SoulSilver zijn klassieke remakes die vrijwel alles goed doen. Geliefde features worden behouden, een prachtig laagje nieuwe verf en extra’tjes waar fans van het eerste uur van smullen.
HeartGold en SoulSilver heeft het allemaal en voegt daarbij ook nog eens geliefde mechanics toe van de games die sindsdien zijn uitgekomen. Hierdoor kregen fans titels voorgeschoteld op de Nintendo DS die naast 16 gyms ook nog eens onwijs veel endgame content had. De teller ging in deze RPG dan ook gemakkelijk over de honderd uur.

Pokémon bestaat 25 jaar - De beste Pokémon spin-off games

Met 25 jaar Pokémon is dit het ideale moment om de gelegenheid te vieren. Wat zijn jouw favoriete herinneringen aan Pokémon? Laat het ons weten in de reacties en lees hier ook over de beste spin-off games uit de Pokémon reeks!