De beste Pokémon spin-off games op een rij

Article
donderdag, 25 februari 2021 om 16:00
pokemon spinoffsf1614169180
Er is er één jarig, want Pokémon mag op 27 februari 25 kaarsjes uitblazen. Door de jaren heen zijn er talloze games uitgekomen in de bekende reeks van Pikachu en vrienden, net als vele spin-offs. De beste Pokémon spin-off games zetten we op een rijtje.
Met in totaal 55 spin-off games (60 als je de Super Smash Bros-titels meerekent) en nog meer in het verschiet zijn er meer dan genoeg games om uit te kiezen. Gelukkig behandelen we hier niet iedere spin-off, maar zetten we slechts de crème de la crème op een rijtje. Wel proberen we niet vijf games uit dezelfde Pokémon spin-off reeks een plekje te geven.

7. Pokémon Snap

We trappen af bij de geliefde titel voor de inmiddels wat oudere lezer: Pokémon Snap. De titel kwam oorspronkelijk uit op 15 september 2000 en gooide de bekende formule helemaal op zijn kop. Waar de schattige Pokémon voorheen ten strijde voor je trokken, was het nu de taak om kiekjes vast te leggen van de monsters.
Dit deed je via een on-rails shooter systeem waarbij je vanuit first-person perspectief de camera bediende. Op Pokémon Island lopen alleen slechts 63 Pokémon rond, wat toch een beetje karig is. Toch wist de game de juiste toon aan te slaan, gezien twintig jaar later nog steeds geschreeuwd werd om een nieuw deel. Dit jaar worden die wensen eindelijk vervuld met New Pokémon Snap.
pokemon colosseumf1614169511

6. Pokémon Colosseum

Van de Nintendo 64 schakelen we door naar de GameCube, het platform waar een volwaardige Pokémon RPG verscheen voor de console. Pokémon Colosseum is de naam van de game waarin je als Wes door de Orre-regio op avontuur gaat. Dit keer is het team Snagem waar je het tegen opneemt, maar in tegenstelling tot de bekende formule was de hoofdpersoon zelf onderdeel van de kwaadaardige organisatie.
Ook de mechanics van Colosseum steken net wat anders in elkaar, want daar draait het niet om samen met vrienden monsters verzamelen. Hier speel je een verhaal met een wat duisterder randje en het bevrijden van Shadow Pokémon. Als de eerste 3D Pokémon RPG werd de game goed ontvangen, ondanks de nodige kritieken op de wat meer lineaire structuur.

5. Pokémon Pinball

De vijfde plek gaat naar de Game Boy Color titel Pokémon Pinball. In de goede oude tijd waarin de Game Boy Color nog revolutionair was, waren er maar weinig games zo leuk als de pinball-titel waarin je via de bekende pinball-formule Pokémon ving. De game werd zelfs gezien als één van de beste pinball games op het platform.
Opvallend genoeg kwam ook deze titel in 2000 uit, nog geen maand na de release van Pokémon Snap op de N64. Een vervolg kwam er uiteindelijk ook, maar die wist niet te tippen aan de 151 originele monsters die op de Game Boy Color te vinden waren. In een tijd waarin de Pokémon hype haar kookpunt bereikte bleek deze spin-off dan ook de perfecte cocktail te zijn van herkenning en vernieuwing.
pokemon conquest 3f1614169606

4. Pokémon Conquest

Met Pokémon Conquest stak The Pokémon Company anno 2021 op een compleet andere manier van wal. Waar de formule van de kernserie in steen gebeiteld stond, werd met Tecmo Koei een compleet ander soort game uit de grond gestampt. Een Pokémon spin-off waarin strategy centraal staat.
Het resultaat mag er dan ook zeker wezen, gezien de titel op de Nintendo DS tot op de dag van vandaag wordt geprezen voor zijn herspeelbaarheid en toegankelijkheid. Met de bekende monsters betreedt je het strijdtoneel en moet je op tactische wijze de winst binnen zien te slepen.

3. Pokémon Ranger: Shadows of Almia

De derde plek gaat ook uit naar een Nintendo DS Pokémon spin-off game. Dit keer is het de beurt aan Pokémon Ranger: Shadows of Almia. Het is de tweede titel in de reeks die met het brons aan de haal gaat en om goede reden. Met een tof verhaal waarover je niet al te veel na hoeft te denken ga je op avontuur in de Almia regio om een groep slechteriken te dwarsbomen.
Met nieuwe toevoegingen in de vorm van vierde generatie Pokémon en slim gebruik van de Nintendo Wi-Fi Connectie wist de game spelers langer dan gemiddeld te boeien. Steeds weer kon je nieuwe missies downloaden om legendarische Pokémon te vangen bijvoorbeeld.
Nadeel van de release destijds was alleen dat de game twee jaar na het eerste deel kwam en voor velen te weinig nieuwe elementen bracht. Ook moest de game het gat van een nieuwe mainline titel vullen. Haal die context weg en je hebt een onwijs toffe titel die het spelen meer dan waard is, dankzij de toffe stylus gameplay die je liet zweten!
pokemon go 2020f1625564950

2. Pokémon GO

De tweede plek gaat naar misschien wel de grootste hit die Pokémon ooit gehad heeft of in ieder geval de grootste goudhaan. Natuurlijk doelen we op Pokémon GO. Het simpele concept met bijzondere gameplay maakte in 2016 bij lancering een enorme impact en jaarlijks weet de game steeds meer geld in het laatje te brengen.
Reden hiervoor is de gameplay die zich maar blijft ontwikkelen met nieuwe evenementen, Pokémon en features. Hoewel veel spelers na de zomer in 2016 genoeg hadden van de game, heeft de mobiele titel een ware fanbase ontwikkeld die de game nog dagelijks actief speelt. De reden hiervoor is meer dan gegrond en misschien heeft Pokémon GO over vijf jaar, bij de dertigste verjaardag, wel een hogere plek verdiend.
pokemon mystery dungeon explorers of skyf1614169729

1. Pokémon Mystery Dungeon: Explorers of Sky

Het kroonjuweel in deze reeks met beste Pokémon spin-off games is toch wel Pokémon Mystery Dungeon: Explorers of Sky. Deze deluxe variant had alles wat de tweede generatie Mystery Dungeon-games hadden, inclusief nieuwe content. Dit maakt het als het ware de beste versie van de beste generatie Mystery Dungeon-titels.
In Explorers of Sky wordt namelijk het verhaal achter een aantal personages verder uitgediept en worden nieuwe locaties aangedaan. Daarbij was het de game die kwam voordat spelers de dungeon crawler spin-offs eentonig begonnen te vinden. Wat dat betreft is het een titel die je simpelweg niet mag missen als Pokémon fan.

25 jaar Pokémon - De beste Pokémon spin-off games

Met 25 jaar Pokémon is dit het ideale moment om de gelegenheid te vieren. Wat zijn jouw favoriete herinneringen aan Pokémon? Laat het ons weten in de reacties!

Populair Nieuws

Laatste Reacties