De beste Nintendo Switch games van 2022

Article
maandag, 09 januari 2023 om 15:00
pokemonscarletf1676998366
Bijna zes jaar na lancering is de magie van de Switch">Nintendo Switch nog altijd niet weg. Een achterstand in pure kracht ten opzichte van andere consoles begint wat merkbaarder te worden, maar met name vanuit Nintendo zelf komen er nog steeds ijzersterke games die de kracht die er is uitstekend benutten. Terugblikkend op het afgelopen jaar zijn dit de beste Nintendo Switch games van 2022.

10. Pokémon Scarlet en Violet

Game Freak trapte dit jaar de negende generatie Pokémon games af en dat ging niet zonder veel online discussie. De performance van Pokémon Scarlet en Violet was, met name bij lancering, echt niet oké en zelfs met verbeteringen van de framerate blijven de omgevingstextures vrij lelijk. Je kunt de Switch hiervan de schuld geven, maar verschillende games op deze lijst bewijzen dat het anders kan.
De technische problemen zijn bijzonder jammer, want een soepelere ervaring had ervoor kunnen zorgen dat Scarlet en Violet zich veel hoger hadden geplaatst wat betreft de beste Switch games van 2022. De performance is niet het enige kritiekpunt op de games. Interieurs van gebouwen ontbreken en de moeilijkheidsgraad valt voor veel fans nog steeds tegen. Maar de Switch naar open world in een mainline Pokémon game laat een frisse wind door de franchise waaien en dat was hard nodig.

9. Portal: Companion Collection

Sommige games zijn zo goed dat je ze eindeloos kunt spelen en dat je ze steeds aan nieuwe mensen voor wil leggen. Portal en Portal 2 zijn van die games, daar valt niet over te twisten. Een port voor de Nintendo Switch is dan ook zeker welkom.
Technisch gezien is dit één van de meest gewaardeerde games op deze lijst en eigenlijk komt hij alleen laag binnen omdat er weinig reden is om Companion Collection te kiezen boven de PC-versies van de games. De besturing met muis en toetsenbord zal voor puristen zelfs beter zijn, maar de Switch-versie levert niet zoveel in dat dat het een serieus nadeel is. We zijn gewoon ontzettend blij met het feit dat Portal beschikbaar is op zo’n enorm populair platform. Onze tevredenheid is moeilijk te sterk uit te drukken.
live a live 3f1659022478

8. Live A Live

De Nintendo Switch is een goede console om in huis te hebben als je van RPG’s houdt. Zeker JRPG’s zijn goed vertegenwoordigd op de console en dit jaar kwamen Nintendo en Square Enix met een leuke verrassing. Live A Live een game die jarenlang nooit het daglicht zag buiten Japan, kreeg een remake op de Switch.
Met opnieuw opgenomen muziek en de prachtige HD-2D stijl die we inmiddels kennen van Octopath Traveler en Triangle Strategy, zit het in ieder geval goed met de presentatie van de game. Maar het belangrijkste is toch dat dit een unieke ervaring is die ons in het westen bijna 30 jaar is onthouden. Dat terwijl de game zo had kunnen aansluiten in het rijtje met de beste SNES-RPG’s. Maar goed, het rijtje van beste Switch-RPG’s is ook een hele eer.

7. Pokémon Legends: Arceus

Pokémon Scarlet en Violet brachten de nodige vernieuwing naar de mainline Pokémon games, maar eerder in het jaar kwam een andere Pokémon met nog veel verfrissender gameplay. Pokémon Legends: Arceus mag dan niet volledig open world zijn, de open gebieden van deze game voelen soms nog vrijer dan de Paldea regio van Scarlet en Violet. De wat snellere gameplay, waarbij je Pokémon vaak kon vangen door er alleen maar een bal naar te slingeren, hielp daar ook enorm bij.
Legends Arceus lijdt aan veel van dezelfde technische schoonheidsfouten als Scarlet en Violet, maar ze zijn toch wat beter te verdragen. Dat komt deels omdat de framerate toch een stuk stabieler is en er een stuk minder dingen tegelijk in beeld zijn die ergerlijk houterig bewegen. Maar als we heel eerlijk zijn is er ook gewoon net iets meer nieuwigheid om te beleven in Legends Arceus, waardoor we technische onzuiverheden sneller door de vingers zien.
splatoon 3 preview 3f1662460777

6. Splatoon 3

Splatoon 3 was een enigszins onverwachte zet van Nintendo. De Splatfest-ondersteuning van Splatoon 2 was weliswaar al tijden afgelopen, maar meestal zien we in dezelfde console-generatie geen twee delen van een reeks die voornamelijk op multiplayer is gericht. Wat ging Splatoon 3 doen dat niet in Splatoon 2 had gekund?
Misschien niets, maar de game doet genoeg dat Splatoon 2 niet deed. Zo is er nu een Turf War variant waarbij je met drie teams ten strijde trekt. Ook Salmon Run is met succes verbeterd. Of je nu trouwe fan bent of nieuwkomer, Splatoon 3 is de komende tijd de beste game in deze reeks om je mee bezig te houden.

5. Kirby and the Forgotten Land

De meeste Nintendo games hebben hun sprong naar 3D gemaakt op de Nintendo 64, een enkeling op de GameCube. Wat dat betreft liep Kirby eigenlijk enorm achter. De reeks had al vaak genoeg 3D graphics gebruikt, maar pas dit jaar was het eindelijk tijd voor een game die ook qua gameplay 3D te noemen is. Het resultaat mag er zeker zijn.
Want hoewel het lastig is om in 2022 nog een 3D-sprong te maken die net zo revolutionair is als dat 25 jaar geleden was, kun je gelukkig ook gewoon een fantastisch avontuur afleveren. Het is bovendien een lekker lang avontuur, wat Kirby na al die jaren ook wel eens kon gebruiken. Met iets diepgaandere co-op was dit misschien wel één van de beste Switch games tot nu toe geweest.
bayonetta 3f1657721529

4. Bayonetta 3

Wachten duurt lang hoor je wel eens, dus kun je nagaan hoe lang wachten duurt als de werkelijk verstreken tijd ook echt lang is. Vijf jaar nadat Bayonetta 3 werd aangekondigd was het eindelijk tijd om de game te spelen. Vervolgens dreigden alle kwaliteiten van de game overschaduwd te worden door een controverse rondom de stemactrice van Bayonetta.
Maar voor liefhebbers van de reeks of het genre kan niets afdoen aan de pure kwaliteit die Bayonetta 3 levert. Het vechten in deze game is soepel, verslavend en dankzij de meerdere speelbare personages, veel gevarieerder dan ooit. Grafisch had het misschien iets beter gekund, maar hier lijkt dan toch echt de leeftijd van de Switch een beetje in de weg te zitten. Wat de game zelf betreft hoor je ons niet klagen dat Platinum de reeks graag doorzet.

3. LEGO Star Wars: The Skywalker Saga

Nintendo moet het vaak hebben van de exclusives. Andere games op de Switch zijn natuurlijk ook leuk, maar hoe nauwer de samenwerking met Nintendo, hoe meer een game vaak uit de kleine console weet te halen. Maar dit jaar sprong LEGO Star Wars: The Skywalker Saga er echt uit op de Switch.
Dat is niet omdat de game op andere platformen niet goed is, maar de draagbaarheid van de Switch heeft een enorme toegevoegde waarde in LEGO Star Wars. Met alle zijmissies en level-uitdagingen is het gewoon fantastisch om deze game tussendoor even op te pakken, in plaats van dat je er altijd echt voor moet gaan zitten. Op andere platformen is deze game misschien mooier, maar op de Switch komt de gameplay van deze toch al ijzersterke game geweldig goed uit de verf.
mario rabbids sparks of hopef1665939787

2. Mario + Rabbids Sparks of Hope

Het begint inmiddels eindelijk te wennen dat Mario en Ubisofts Rabbids goed samengaan. De combinatie leek in eerste instantie een beetje als eten nadat je je tanden had gepoetst, maar twee goede games verder zijn we overtuigd. Mario en de Rabbids in een strategy RPG is eten en poetsen in de juiste volgorde.
Het mooie van Mario + Rabbids Sparks of Hope is bovendien dat hij niet zomaar voortborduurt op Kingdom Battle, maar ook het één en ander op de schop gooit. Je vrij over het speelveld verplaatsen zonder je iets aan te hoeven trekken van een raster maakt een hoop mogelijk, inclusief strategische fouten die de gevechten alleen maar spannender maken. Niet dat het een moeilijke game is, maar dat is juist een sterk punt van deze titel. Hij vindt precies de juiste moeilijkheidsgraad om echt voor iedereen te zijn, zoals Nintendo vaak graag wil.

1. Xenoblade Chronicles 3

We zeiden het al eerder: de Switch is een goed platform voor JRPG liefhebbers. Dit is niet de eerste keer dat een RPG de beste Switch game van het jaar is en het zal waarschijnlijk ook niet de laatste keer zijn. Monolith Soft heeft weer een knap staaltje werk afgeleverd met Xenoblade Chronicles 3.
Er is weer een prachtige wereld te ontdekken, waar je door een geweldig verhaal doorheen gevoerd wordt. Een geweldige soundtrack dienst als begeleiding voor je avontuur en het vechtsysteem is beter dan ooit. Zelfs de de performance van deze game is dik in orde, waarmee maar weer bewezen is dat grote games wel degelijk nog steeds mogelijk zijn op de Switch.

Populair Nieuws