Beste Need for Speed features - Terug naar de roots

  Need for Speed is terug, letterlijk en figuurlijk. Vanaf vandaag ligt de nieuwe racegame in de winkels. Tijd dus om de game flink onder de loep te nemen. Wij gingen aan de slag met de bèta. Lees hier wat wij zien als de beste Need for Speed features.

  Need for Speed is een serie die al jaren meegaat en enkele klassiekers neer heeft gezet. Denk bijvoorbeeld aan Need for Speed Underground en Most Wanted. De laatste jaren waren de games echter wat minder succesvol dan gehoopt.

  Met de nieuwe Need for Speed gaat Electronic Arts terug naar de roots, terug naar de basis. Een beslissing die tot nog toe vooral heeft geleden tot positieve reacties.Wij zijn aan de slag gegaan met de bèta en zullen enkele speerpunten hieruit halen die Need for Speed terug aan de top moet krijgen.

  De wauw-factor

  En wat werden we dan ook weggeblazen op de E3 met een fantastische gameplay trailer, met overweldigende actie en prachtige graphics. Het eerste speerpunt is dan ook de grafische kwaliteit van de game. De nachtsetting van het prachtige Ventura Bay springt van je scherm af. Gecombineerd met geweldige lichteffecten en real-life cutscènes is het net of je meeleeft in een film.

  Bij een racegame die focust op de ervaring van het racen is de gameplay natuurlijk heel belangrijk, maar daarnaast zeker ook de grafische pracht. Om deze reden zit er heel veel detail in het asfalt, de auto's, de omgeving en andere kleine dingetjes. De trailer en de bèta doen ons veel beloven. Hopelijk komt dit ook tot uitwerking in de uiteindelijke versie van de game. De graphics zijn desalniettemin zeker iets om in de gaten te houden.

  Speelstijl van belang

  In Need for Speed level je door reputatie op te bouwen. Als beloning hiervoor kun je onder andere meer onderdelen kopen. Deze reputatie kun je op vijf verschillende manieren opbouwen. Dan kan door middel van pure snelheid, het zo snel mogelijk en vol met adrenaline rijden. Maar dat kan ook via stijl, door zoveel mogelijk punten te scoren met driften of Gymkhana. Een derde optie door middel van uitgebreide persoonlijke customization, waar we later in dit artikel nog verder op ingaan.

  Met terug gaan naar de roots bedoelen we ook echt teruggaan naar de roots en daarom is het niet gek dat een vierde manier van reputatie opbouwen te maken heeft met het ontsnappen van de politie. Een vijfde en laatste manier van spelen is het tegenovergestelde van teruggaan naar de roots, maar juist iets heel moderns: crew. In Need for Speed kun je racen met je crew om zo punten te scoren. Deze verschillende speelstijlen zijn interessant om in de gaten te houden, met name de dynamiek ertussen kan voor veel toffe situaties zorgen.

  Nostalgie, heerlijk

  Maar een racegame zou geen racegame zijn als er geen vette auto's inzaten. Hoeveel en welke auto's in de uiteindelijke game zitten en al dan niet met DLC is nog onbekend, maar via trailer en screenshots zijn we al heel veel te weten gekomen. Het is dan ook erg tof om in de allernieuwste Lamborghini Huracan te stappen, of misschien wel in de allernieuste BMW M4.

  Allemaal erg leuk, maar waar zijn dan die echte klassiekers van het straatracen? De Toyota Supra, de Nissan Skyline. EA slaat hiermee een slag door ook deze auto's toe te voegen aan de nieuwe Need for Speed. Denk bijvoorbeeld ook aan een klassieke Porsche 911, een oldtimer Volkswagen Golf, een Ford Mustang of een Lamborghini Diablo. Het is erg tof dat er zowel gloednieuwe als klassieke auto's zitten in de game.

  Modification tot in het extreme

  Een standaard Nissan Skyline is leuk, maar maakt nog geen eigen auto. Hier komt customization om de hoek kijken. In Need for Speed belooft EA ons de meest diepe en verregaande customization in een Need for Speed game ooit. Hoe mooier hoe beter en hoe meer hoe cooler. Bijna eindeloze opties om je Nissan Skyline eigen te maken. Bovendien kun je reputatie opbouwen door zoveel mogelijk te experimenteren.

  Maar een vette spoiler en paint job is natuurlijk niet voor iedereen even belangrijk. Sommige spelers hechten veel meer waarde aan het innerlijk van hun favoriete auto. Er zijn dan ook talloze opties om de performance van de auto's aan te passen. EA belooft veel, en het zou zeker geen overbodige luxe zijn om uren te stoppen in het customizen van je auto. Ook dit is dus waardig om één van de speerpunten te zijn van Need for Speed.

  Filmisch en hopelijk sterk verhaal

  Need for Speed maakt gebruik van real-life cutscènes, die het doen lijken of je net meespeelt in een film. Alles wordt vanuit het oogpunt van de hoofdrolspeler getoond en op deze manier leef je dus mee met het verhaal en de gebeurtenissen eromheen. Hierbij helpt het enorm dat de game er grafisch ook zo mooi uitziet zodat er niet een veel te groot verschil zit tussen beelden uit de game en real-life beelden.

  Met dit filmisch effect doet het er alles op lijken dat Need for Speed weer een goed, pakkend verhaal neer gaat zetten. Het verhaal in sommige voorgaande Need for Speed games was erg sterk, in sommige wat minder. Hopelijk kan Electronic Arts ons verrassen wat betreft het verhaal in de nieuwe Need for Speed.

  Terug naar de roots, maar toch ook modern

  Need for Speed gaat dus terug naar de roots, met echt straatracen met eindeloze politie-achtervolgingen en een pakkend verhaal. Maar als je het op deze manier bekijkt mis je een heel gedeelte van het beeld dat Need for Speed geeft. Qua basis gaat Need for. Speed terug, maar er zitten zeker ook moderne verbeteringen in. Crew-races, eindeloze modification en een breed assortiment aan auto's.

  Kortom: genoeg reden om uit te kijken naar de nieuwe Need for Speed. Vanaf vandaag ligt de game officieel in de winkel voor de PlayStation 4 en Xbox One. De PC-versie zal iets later in de winkels verschijnen.

  Need for Speed

  Verkijgbaar vanaf 5 november 2015

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.