Top 5 beste Interactive Drama's - Jij regisseert je eigen ervaring

  Nadat er eerder een special verscheen over de top 5 beste visual novels, kijken we nu naar de top 5 beste Interactive Drama's. Binnen dit verhalende genre zijn er namelijk ook al een heleboel toffe games verschenen.

  5. Beyond Two Souls

  In Beyond Two Souls speel je als Jodie Holmes. Je volgt haar gedurende vijftien jaar van haar leven en zult haar meemaken van kind tot volwassene. Het verhaal speelt zich niet chronologisch af. Zo maak je haar de ene keer als tiener mee, de andere keer weer als volwassene en dan zie je weer hoe ze vroeger als kind al rare entiteiten kon zien.

  Jodie Holmes is namelijk niet zomaar een meisje, maar ze beschikt over de speciale gave om Aiden te zien. Aiden is in staat om voorwerpen te verplaatsen, compleet te vernietigen en zelfs te verplaatsen. Aiden en Jodie zijn onafscheidelijk, aangezien een vreemde kracht vergelijkbaar met een touw hen voor altijd bij elkaar houdt.

  Beyond Two Souls kreeg in onze review een prachtige 9.5. Op metacritic vielen de scores lager uit; hier kreeg Beyond Two Souls een 7,2. Beyond Two Souls vormt bovendien een interessante combinatie met een andere titel in deze lijst.

  4. Until Dawn

  Als je wel van griezelen houdt, dan is Until Dawn misschien een van de beste Interactive Drama's voor jou. De game heeft alles wat je verwacht van een klassiek horrorverhaal: een verlaten huis, een eng bos, een paar domme tieners die nietsvermoedend naar dit huis gaan en als kers op de taart: mensen die doodgaan.

  Until Dawn nodigt je voornamelijk uit om het spel meermalen te spelen. Deze game draait om het zogenaamde butterfly effect, dat we ook terugzien in andere games in deze lijst. Zo zijn er acht personages en je kunt zelf bepalen wat hen overkomt. Zo kun je het spel zo spelen dat al de personages het verhaal zullen overleven, maar het is ook goed mogelijk dat je hen allemaal op pijnlijke wijze van deze aardbol afwerkt.

  Waar dit interactieve drama voornamelijk goed in is, is je te confronteren met verschillende ethische en morele dilemma's. In een horror setting heb je niet alle tijd om na te denken of je die persoon waar je een gruwelijke hekel aan hebt, wel wilt redden. Zo zijn er bijvoorbeeld momenten waar je iemand op kunt offeren om het leven van een ander te sparen.

  Until Dawn kwam uit op de PlayStation 4 en kreeg in onze review een 9.0. Dit is hoger dan het gemiddelde dat de game op metacritic wist te behalen. Hier kreeg Until Dawn maar een 7,9.

  3. Life is Strange

  Het leven is vreemd. En niet zo’n beetje ook. Dat zal je wel merken als je aan de slag gaat met het interactive drama Life is Strange. In het spel volg je Maxine Caulfield, een jonge fotografiestudente met de speciale krachten om terug naar het verleden te kunnen reizen.

  Een belangrijk aspect van de game is het eerdergenoemde butterfly effect. Dit effect slaat terug op een metafoor dat zelfs de bewegingen van de kleine vleugels van een vlinder ervoor kunnen zorgen dat er aan de andere kant van de wereld een orkaan op zal komen. Zelfs kleine keuzes die je maakt, zullen invloed hebben op hetgeen dat er om je heen gebeurt. Je volgt een nonlineair verhaal, waarbij je verschillende kleine tot grote keuzescenario's voorgelegd krijgt.

  De videogame is uitgegeven door Square Enix. Deze uitgever is beter bekend om games van Final Fantasy, Chrono Tigger, Dragon Quest en Kingdom Hearts.

  Life is Strange werd 30 januari 2015 uitgebracht voor PS4, Xbox One, PC, PS3 en Xbox 360. Bij release kreeg de game redelijk hoge cijfers. Waar wij Life Is Strange in onze review een 8,0 gaven, wist de episodische game op metacritic zelfs een score van 85 te behalen.

  2. Heavy Rain

  De op één na beste game in deze top 5 beste Interactive Drama's is de game Heavy Rain. Terwijl de game enigszins een film noir lijkt met haar deprimerende verhaal, weet deze titel vooral een plek in deze top 5 beste Interactive Drama's te bereiken doordat het verhaal je zo mee weet te slepen. Alle kleine keuzes die je binnen het verhaal maakt, kunnen invloed hebben op hoe je de rest van de game zult ervaren.

  Heavy Rain is een psychologische misdaadthriller vol plottwists. Terwijl er gevaar loert in de vorm van de zogenaamde origami moordenaar, probeer jij te achterhalen wie deze moordenaar is. Over de moordenaar is één ding bekend: hij laat overal origami kunstwerkjes achter. De moordenaar is altijd op zoek naar een nieuw slachtoffer en het is aan jou om te voorkomen dat hij nog meer moorden kan plegen.

  Heavy Rain kreeg van ons maar liefst 9,2 in de review. De game wist vooral een unieke, frisse ervaring neer te zetten waarbij je jezelf als speler laat meevoeren door een episch verhaal. Niet alleen op XGN.nl behaalde Heavy Rain hoge cijfers, want op metacritic wist de game gemiddeld een 8,7 te behalen. Dit komt overeen met de community score van 8,7 die jullie de game gaven.

  Heavy Rain is in 2016 opnieuw uitgegeven voor de PlayStation 4, samen met Beyond Two Souls die we eerder in deze lijst tegenkwamen. Deze Heavy Rain & Beyond Two Souls bundel is een must have voor iedereen die van verhalende games houdt.

  1. The Walking Dead Season 1

  De absolute topper van deze top 5 beste Interactive Drama's is een spraakmakende Telltale Game. The Walking Dead is al ontzettend populair als televisieserie, en Telltale Games wist hier goed op in te spelen.

  Als je op zoek bent naar een interactief drama, dan zit je bij Telltale Games goed. Zo’n beetje elke Telltale Game had wel een plek in deze lijst kunnen scoren. Daarentegen hebben wij gekozen om uiteindelijk de beste Telltale Game op te nemen in deze lijst. Het gaat hier om The Walking Dead Season 1, een game die menig liefhebber van Interactive Drama's al aan het huilen heeft weten te brengen.

  In The Walking Dead Season 1 ga je echt om verschillende personages geven, waarbij je je in het bijzonder je goed kunt inleven in het hoofdpersonage Lee. Je krijgt medelijden met het lijden dat de personages moeten doorstaan. Terwijl je telkens keuzes maakt die je personages helpen ontwikkelen, werk je naar misschien wel het mooiste moment van alle Telltale Games toe: een seizoensfinale die na het spelen van de aflevering nog een lange tijd bij je zal blijven.

  Op het moment loopt er al een derde Telltale seizoen van The Walking Dead. Alle seizoenen zijn zeer interessant. Eerder werd The Walking Dead Season 1 ook al opgenomen in onze top 5 beste Telltale games. Op metacritic kreeg deze game maar liefst een 8,9.

  Until Dawn

  Verkijgbaar vanaf 25 august 2015

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.