Top 10 beste indie games op E3 2019 - Kleine studios met grote ambities

  Zoals elk jaar was er weer veel groot nieuws tijdens E3. Alle bekende namen hadden wel een grote game om te onthullen of meer informatie over te geven. Tussen al die grote namen is het makkelijk te vergeten dat indie games vaak ook op E3 te zien zijn. Dit waren de beste indie games op E3 2019.

  ANIMAL

  10. Rawmen

  Heb je ooit gedacht dat Splatoon beter zou zijn als het meer op Tony Hawk leek? Of als er meer schaars geklede mannen met soep naar elkaar gooiden? In dat geval moet je zeker Rawmen proberen. Deze game is één groot voedselgevecht voor twee tot acht spelers. Een voedselgevecht tot de dood.

  Je vecht hoofdzakelijk met soep, maar er zijn ook andere wapens. Die wapens zijn uiteraard ook eetbaar. Als je een tegenstander slaat met vis kun je op een one-hit-KO rekenen. Hete saus maakt je aanvallen sterker. Pas als je een gevecht kunt winnen met alleen Rawmen kun je jezelf tot de Ramen rekenen. Of was het andersom?

  Nintendo

  9. Yooka-Laylee and the Impossible Lair

  Na het redelijke succes van Yooka-Laylee komt Playtonic Games met een nieuwe platfomer rondom het kameleon-vleermuis duo. Waar Yooka Laylee geïnspireerd was op Banjo-Kazooie lijkt The Impossible Lair meer op Donkey Kong Country. De levels zijn 2D sidescrollers, en er is een top-down overworld.

  Toch is de game zeker geen kopie van Donkey Kong Country. Die top-down overworld is namelijk meer dan alleen een kaart om de levels aan elkaar te verbinden. Het is een volwaardige overworld met zijn eigen gameplay en puzzels om op te lossen. Je kunt er zelfs je favoriete personages uit Yooka-Laylee tegenkomen.

  Electronic Arts

  8. Sea of Solitude

  De vorige games op deze lijst met de beste indie games van E3 2019 bieden snelle gameplay met een humoristische setting. Sea of Solitude gaat voor een andere aanpak die je ook vaak ziet bij indie games. Deze game stuurt je op een persoonlijke, emotionele reis waarin je het karakter van het speelbare personage uitdiept.

  Je gaat op reis door een grotendeels onder water staande wereld. De wereld is somber maar toch kleurrijk. Wanneer je niet in je boot zit is de game een platformer waarin je monsters moet ontwijken die staan voor de angsten van je personage. Als je wat wil voelen tijdens het spelen is dit zeker één van de indie games van E3 2019 om in de gaten te houden.

  ANNAPURNA INTERACTIVE

  7. 12 Minutes

  Zoals de titel misschien suggereert duurt deze game 12 minuten. Tenminste, als het niet zou gaan om een tijdlus. Er kan heel veel gebeuren in 12 minuten, en dat is lang niet altijd een leuk idee. Zeker niet voor de hoofdpersoon van deze game, die de laatste twaalf minuten van zijn leven steeds blijft herbeleven.

  Een gezellige avond met zijn vrouw gaat helemaal mis wanneer de politie binnenvalt, zijn vrouw beschuldigd van moord en hem doodslaat. Het is nu aan jou om die twaalf minuten steeds opnieuw te spelen. Hopelijk kun je met de kennis van de vorige keren uiteindelijk tot een gelukkig einde komen. Als je houdt van games die iets anders zijn dan anders is dit een van de beste indie games van E3 2019.

  Devolver Digital

  6. Fall Guys: Ultimate Knockout

  Vind je het idee van battle royale heel leuk, maar wordt het constante afknallen van vreemden een beetje saai? Fall Guys bewijst dat het ook anders kan. Honderd mensen spelen tegen elkaar, er kan er maar eentje winnen. Maar de winnaar wordt niet bepaald aan de hand van een gevecht, maar met een reeks hindernisbanen. Wat volgt is één van de meest hilarishe indie games van E3 2019.

  Met honderd personen moet je enorme skateboards berijden, proberen om niet van heftige glijbanen af te vallen en hectische obstakel-races winnen. Degene die als laatste blijft staan wint. Battle royale had nog nooit zoveel weg van een pretpark. Wij zien dit in ieder geval een stuk liever dan de zoveelste dropping van 100 mensen op een eiland dat toevallig vol ligt met geweren.

  PC Gamer

  5. Cris Tales

  Cris Tales is een game die is geïnspireerd op klassieke JRPGs. Die invloed is ook duidelijk te zien in de trailer. Er is een gevechtssysteem met beurten, elke beurt kies je een aanval uit een menu, veel gevechten zijn twee tegen twee. Hoe traditioneel wil je het hebben?

  Minder traditioneel is een ander gameplay-element. De interactie van heden, verleden en toekomst staat centraal in deze game. Dat gebeurt wel vaker in games, maar meestal kun je die drie periodes niet tegelijk beleven. In deze game zie je ze allemaal tegelijk op het scherm. Wij zijn nieuwsgierig hoe het werkt. Als jij dat ook bent kun je op Steam een gratis demo spelen.

  tinyBuildGAMES

  4. Totally Reliable Delivery Service

  Heb je ooit iets besteld dat te groot was voor de brievenbus en er toch doorheen werd gepropt? Heeft een pakketdienst je boek wel eens onder een struik in de regen achtergelaten? Je zou bijna denken dat ze het expres doen. Genieten die bezorgers er soms van om de grenzen op te zoeken van wat geldt als ‘bezorging’?

  Als je de trailer van Totally Reliable Delivery service ziet lijkt het inderdaad wel alsof het leuk is om een pakket kneuzig te bezorgen. Onhandige voertuigen, onhandige pakketten en een flinke dosis ragdoll physics zorgen ervoor dat je eindelijk begrijpt waarom het zo moeilijk is om een pakket knap te bezorgen. Het ziet er nog vermakelijk uit ook

  Xbox

  3. Spiritfarer

  Net als Sea of Solitude valt Spiritfarer in de categorie “indie games met een diepere betekenis”. In deze game is het jouw taak om de geesten van overledenen (die de vorm aannemen van dieren) naar het hiernamaals te brengen met je boot. Dat is alleen geen kwestie van gewoon iemand meenemen op reis van A naar B. Er komt meer bij kijken.

  Voordat je iemand kunt laten gaan moeten ze eerst een poosje op je boot vertoeven. In die tijd moet je ze leren kennen, vrienden met ze worden en hun verhaal te weten komen. Tegelijkertijd moet je zorgen dat alles goed loopt op je boot. Pas als je het verhaal van een geest goed kent kun je die geest laten gaan.

  Xbox

  2. Ori and the Will of the Wisps

  Van sommige indie games vergeet je dat het indies zijn. Ori and the Will of the Wisps verscheen bijvoorbeeld vaak op lijsten met de beste dingen die Microsoft had op E3 2019, ook op die van ons. Je zou haast gaan denken dat Ori een triple-A titel is, maar het feit is dat Ori and the Blind Forest gewoon ongelofelijk goed was.

  Het is dan ook geen wonder dat je Ori and the Will of the Wisps terugvindt in de tien beste indie games van E3 2019. De game is minstens zo mooi als Blind Forest. Daar kan natuurlijk een mindere game achter schuil gaan, maar dat lijkt niet het geval. Ori and the Will of the Wisps ziet eruit alsof het net zo’n goede metroidvania wordt als zijn voorganger, misschien zelfs beter.

  Nintendo

  1. Hollow Knight Silksong

  Net als Ori zou Hollow Knight qua kwaliteit best een triple-A game kunnen zijn. Maar met deze game vergeet je nooit dat het een indie is. Misschien komt dat door de beperkte beschikbaarheid van fysieke exemplaren. Misschien komt het doordat het vervolg, Silksong, voor het thuispubliek van E3 vooral te zien was tijdens de indie-dag van Nintendo Treehouse Live.

  Hoe het ook zij, Hollow Knight Silksong ziet er veelbelovend uit. Het is niet zomaar een vervolg dat Team Cherry er even uit heeft geperst om te profiteren van hun succes. Het speelbare personage is anders en heeft andere moves dan The Knight. Er zijn nieuwe vijanden en nieuwe omgevingen. Alles wijst erop dat er weer net zoveel aandacht in Silksong zit als in Hollow Knight. Dat maakt het één van de beste indie games op E3 2019.

  Wat vond jij de beste indie games van E3 2019?

  Staan er games in de lijst die je wil spelen? Games waarvan je misschien nog niet van had gehoord? Heb je zelf een game gezien tijdens E3 die op de lijst had gemogen? We horen graag wat jouw favoriete indie games van E3 2019 waren!

  Ori and the Blind Forest

  Verkijgbaar vanaf 11 march 2015

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.