De beste games van 2016 volgens Rob Ottens

Article
maandag, 26 december 2016 om 15:00
xgn google image
Rob heeft niet zoveel gegamed dit jaar. Waarschijnlijk was hij meer bezig met de techniek van XGN. Dat neemt niet weg dat hij wel een paar titels heeft die hij graag met jullie wil delen. Dit is de top 3 beste games van 2016 volgens Rob Ottens!

3. Hearts of Iron IV

Wie de voorgaande jaren mijn lijstjes heeft gezien, weet dat ik nogal veel strategiegames speel. En dan met name die van Paradox. Dat ging tot nu toe vooral om Europe Universalis en Crusader Kings. Maar dit jaar is dan eindelijk het nieuwste deel in die andere bekende serie van de grand strategy meesters uitgekomen: Hearts of Iron IV.
In Hearts of Iron IV draait alles om de Tweede Wereldoorlog, het grootste conflict dat de wereld ooit heeft gezien. Begin in 1936 en zorg ervoor dat jouw land de overwinning behaalt, of op zijn minst de oorlog overleeft. Je kunt namelijk elk land kiezen, maar uiteraard is het vrijwel onmogelijk om als Luxemburg de nazi's af te houden. Al kun je het wel proberen.
Je kunt natuurlijk het historische pad volgen en kijken of jij net zulk strategisch inzicht hebt als de leiders uit die tijd. Of je pakt het compleet anders aan en herschrijft juist de geschiedenis. Een fascistich Amerika dat de wereld verovert? Of juist een democratisch Duitsland dat enkel tegen de communisten vecht? De keuze is aan jou en voor je het weet ben je weer uren verder.
103041

2. Hitman

Agent 47 is terug. En hoe! Dit keer pakt ontwikkelaar IO Interactive het iets anders aan, maar dat blijkt de perfecte keuze voor een Hitman game. Elke paar maanden een nieuw level en ook nog eens van hoge kwaliteit.
Het was even schrikken toen werd aangekondigd dat Hitman - zoals dit nieuwe deel simpelweg heet - als episodische game zou worden uitgebracht. Krijg je dan wel een volledige game was de vraag. En die werd al snel beantwoord met een volmondig: ja.
De nieuwe Hitman stapt af van de verhalende elementen uit het voorgaande deel en richt zich weer voornamelijk op de sandbox ervaring. De missies zijn wel losjes met elkaar verbonden via een overkoepelend verhaal, maar heel veel maakt dat niet uit. Het gaat in deze Hitman vooral om de gameplay die ijzersterk in elkaar steekt.
De verschillende locaties zijn prachtig gemaakt, kennen ieder tal van mogelijkheden om uit te spelen en genoeg uitdaging om dit vaker te doen. En dat is nu net waar Hitman zo goed in is, zorgen dat je daadwerkelijk alle levels keer op keer oppakt om nog net die andere manier te vinden om je doelwitten om te brengen. Het episodische model past daarom perfect, zodat je genoeg tijd hebt om alles te ontdekken voordat je naar het volgende level gaat.
103044

1. DOOM

De DOOM serie loopt alweer heel erg lang mee. Het is een van de grondleggers van het FPS-genre en daarom wordt bij elke nieuwe DOOM te lat vrij hoog gelegd. Ook op grafisch gebied, want een nieuwe DOOM moet garant staan voor flink wat spektakel op je scherm.
Spektakel levert de nieuwe DOOM meer dan genoeg. Gelijk aan het begin word je in de actie gegooid en die stopt nooit. Ontwikkelaar id Software heeft een heerlijke shooter afgeleverd die alles vooral lekker simpel houdt. Snelle gameplay en monsters afknallen, dat is wat DOOM je te bieden heeft. En een gigantisch lekkere soundtrack die je helemaal in de stemming brengt om die lelijke demonen een trap in hun gezicht te geven!
DOOM is een game die je oppakt en eigenlijk non-stop wilt uitspelen. De game is niet zo heel lang, dus wie weet lukt je dat ook nog in een weekendje. Maar ook daarna heb je eigenlijk net genoeg en spring je gelijk terug de actie in om alle geheimen vrij te spelen en het allemaal nog eens te proberen op die onmogelijke moeilijkheidsgraden die de game biedt.