Eén van de grootste franchises die Microsoft heeft, is Halo. Al jaren achtereen gaan we op pad met Master Chief om het universum en de mensheid veilig te houden en alien uitschot uit de weg te ruimen. Hoewel de franchise nog niet een volledige film kent, is er wel een aantal miniseries verschenen. Deze zijn nu gebundeld in een Halo Collector's Box. Of deze box de moeite waard is lees je natuurlijk in deze review!

Master Chief niet in de spotlight

Laten we met de deur in huis vallen; geen van deze Halo avonturen draait om Master Chief. Dat was wel de bedoeling van de film die ooit gepland stond, maar niet van deze avonturen. Master Chief laat zijn helm wel een paar keer zien, maar heeft voor een groot deel niet de hoofdrol in deze verzamelbox.

In deze verzamelbox komen we als eerste Halo Forward Unto Dawn tegen. Eigenlijk was dit een miniserie van vijf afleveringen van een kwartier per stuk, die uitgebracht zijn om de release van Halo 4 te vieren. In 2012 kwam de door Stewart Handler geregisseerde miniserie uit.

Je volgt hierin een aantal kadetten van de UNSC (United Nations Space Command) academie, met als hoofdrolspeler Thomas Lasky. Als de academie aangevallen wordt door de buitenaardse wezens die we alemaal wel kennen, de Covenant, moeten de kadetten vechten voor hun leven. Ze krijgen daarbij hulp van niemand anders dan Master Chief. Alleen die zie je niet heel veel in beeld.

The Covenant als vijand

Wat je wel te zien krijgt, is genoeg actie en een stukje visuele pracht door slim gebruik van kleurfilters. In Halo Nightfall uit 2014 (meegeleverd met Halo: The Master Chief Collection) volg je de gebeurtenissen rondom ONI (Office of Naval Intelligence). Deze eenheid houdt zich bezig met het controleren of iedereen zich aan het vredesverdrag tussen de Covenant en de mensheid houdt.

Alleen doet natuurlijk niet iedereen dat, wat duidelijk wordt als een Covenant Elite een dodelijk gif loslaat. James Locke, de ONI-bevelhebber moet samenwerken met de ex-Spartan, kolonel Randall Aiken om de dreiging uit te schakelen en het fragiele vredesverdrag te beschermen.

Nightfall, dat door een team van Ridley Scott (ook de uitvoerend producent van de film) begeleid is, weet een interessant avontuur neer te zetten dat prima in het Halo universum past. Zeker ook door de aanwezigheid van de Halo ring zelf, die natuurlijk een belangrijke rol in de games speelt. Verder is het een wat grauwe film met wisselende kwaliteit wat betreft acteerwerk.

Wisselende kwaliteit

En die wisselende kwaliteit loopt eigenlijk door in de hele Collectors box. Vooral in de laatste film die in de box zit, merk je goed dat de drie avonturen in de box van andere teams afkomstig zijn. Dit laatste avontuur, Halo: The Fall of Reach, is de meest recente en tevens de enige animatiefilm in deze collectie.

En helaas is dit ook meteen het minst indrukwekkende avontuur in de collectie. Het verhaal draait hier in principe wel om Master Chief; het is het verhaal rondom zijn oorsprong. Je volgt Dr. Catherine Haisley en Luitenant Jacob Keyes, die speciale kinderen voor UNSC zoeken, wat net begonnen is met het SPARTAN-programma.

De onderzoekers komen uiteindelijk bij John 117 terecht (Master Chief in wording dus). Dit kind is erg getalenteerd, maar moet nog een lange weg afleggen om uiteindelijk de Master Chief te worden die wij allemaal kennen. Als uiteindelijk de Covenant de hele planeet uitmoordt, moet John 117 eraan geloven en zijn iconische MJOLNIR-harnas aan doen.

Je zou verwachten dat, omdat dit een animatiefilm uit 2015 is, en tevens misschien voor de fan wel het belangrijkste verhaal rondom Master Chief ooit is, de kwaliteit van deze film juist hoog ligt. Niets is minder waar. Het verhaal is weinig interessant en de animaties die je voorgeschoteld krijgt zijn door de cartoony stijl die gekozen is verdraagbaar, maar niet van hoogstaande kwaliteit.

Een berg extra's

En dat is jammer, want juist dit verhaal trapt qua tijdlijn deze box en het hele Halo verhaal af (chronologisch gevolgd door Nightfall en dan Forward Unto Dawn). Maakt het deze Halo: Collector’s Box minder interessant? Nee.

Want voor de fan van de serie moet je eigenlijk, als je deze nog niet bij de special en collector’s editions van de Halo games hebt gekregen tussen alle beelden en andere extra’s, deze films absoluut gezien hebben. En als je het dan niet voor de films an sich doet, is daar nog de enorme berg extra’s die verspreid over de drie discs te vinden is.

Zo vind je op de disc van Forward Unto Dawn beelden van achter de schermen, maar ook extra beeldmateriaal in de Red vs Blue PSA: Sleeper en een Corbulo Academy of Military Sciences Recruitment Video. De disc van Nightfall bevat ook dergelijke extra beelden die zich weer op het verhaal rondom Nightfall richten alsmede maar liefst 35 minuten beelden met achter de schermen beeldmateriaal.

Ook hier is The Fall of Reach weer het minst indrukwekkend met alleen wat trailers (die op alle discs te vinden zijn) en een Slideshow. Als je het allemaal optelt is het een indrukwekkende berg extra features, die iedere fan nog een paar uur zoet houdt na de films.

Halo Collectors Box Review - Voor tweederde tof

Maar zoals gemeld geldt dit alleen wanneer je de films nog niet hebt gekregen bij een speciale editie van de games. Bij de losse versie van de films zaten deze extra’s namelijk ook al. Daarbij is niet de hele box om te smullen. De kwaliteit wisselt nogal tussen deze films.

The Fall of Reach is niet bijster interessant, terwijl Forward Unto Dawn echt de moeite waard is. Nightfall zit er dan weer een beetje tussenin, maar is zeker de moeite waard. Het is dus een box die voor tweederde tof is en daarmee is het een aanrader voor de fans van de serie.