Beste gamelevels ooit gemaakt - Whodunit? uit The Elder Scrolls IV: Oblivion

  Ronddwalen door een gigantische open wereld is leuk, maar een doel of objectief hebben is wat je als gamer vooruitduwt; een legendarische schat of een wapen dat essentieel is. Levels en missies zijn belangrijk en daarom duiken wij in de geschiedenis van de beste gamelevels ooit. Deze keer een queeste uit The Elder Scrolls IV: Oblivion.

  Beste gamelevels ooit – Wat is het?

  Het gejuich en gejoel was oorverdovend. Slechts een kort filmpje, hooguit veertig seconden, waarin de camera over een enorm landschap glijdt, waar je met sneeuw bedekte bergen en kleine dorpjes die veilig in diepe valleien ziet liggen. De muziek zwelt aan en binnen tien seconden beginnen mensen al te schreeuwen en met open mond naar het scherm te staren.

  Centraal staat hier de aankondigingstrailer van The Elder Scrolls VI tijdens de E3 2018, waarin Bethesda het nieuwste deel in de geliefde RPG-serie aankondigt. Een releasedatum of console is er niet en waarschijnlijk duurt het nog wel een tijdje voordat er iets over de zesde Elder Scrolls-game bekend wordt gemaakt. Maar de reactie bij de persconferentie van Bethesda is veelzeggend.

  De ontwikkelaar en uitgever zal voor vele gamers namelijk één van de eerste kennismakingen met het RPG-genre zijn geweest. Bethesda weet spelers mee te trekken in fantasierijke gevulde werelden met gevaren om de hoek, unieke en gedenkwaardige personages en memorabele missies.

  Een blik op het succes van deel vijf in de reeks, Skyrim, zegt al genoeg. Die titel ligt bij meer dan dertig miljoen gamers in de kast of in de digitale bibliotheek, verscheen in 2016 ook nog op de PlayStation 4 en Xbox One en Bethesda grapte er zelfs over tijdens de E3-persconferentie. Maar ook het vierde deel uit de franchise is erg succesvol en zal bij velen nog in het geheugen gegrift staan.

  En in die vierde game, The Elder Scrolls IV: Oblivion, zit ook één van de beste gamelevels ooit gemaakt: Whodunit?

  Beste gamelevels ooit – Wat is de queeste?

  The Elder Scrolls IV: Oblivion heeft meerdere facties, zoals de Thieves Guild, de Mages Guild en de Fighters Guild. Jij kan lid worden van elke factie en opdrachten uitvoeren voor leden van jouw partij, waardoor jouw waardering in de factie stijgt. Maar naast deze drie organisaties is er ook één factie die opereert vanuit de schaduwen: de Dark Brotherhood.

  Dit is een vereniging van huurmoordenaars die mensen uitschakelt voor voldoende geld. Als jij in Oblivion een onschuldig iemand vermoordt, word je ’s nachts gewekt door iemand van de Dark Brotherhood. Vermoord nog iemand en je bent officieel lid van de factie en er gaat een scala aan diverse moordpartijen voor je open. Vergiftig een oude en zieke veldheer of help iemand om zijn eigen dood in scène te zetten.

  Het hoogtepunt van de Dark Brotherhood is als jij in een huis wordt opgesloten vijf andere gasten en de opdracht krijgt om iedereen te vermoorden. Makkelijker gezegd dan gedaan, maar niemand mag weten dat jij de dader bent. En zo begint een enerverend kat-en-muisspel.

  Beste gamelevels ooit – Waarom is het zo goed?

  Het uitschakelen van doelwitten voor de Dark Brotherhood is op dat moment redelijk simpel geweest. Verwissel een met vergif of simpelweg geruisloos een huis sluipen om jouw objectief in zijn slaap te vermoorden. Maar met Whodunit? mag jij zelf bepalen wat er precies gaat gebeuren. Er is slechts één voorwaarde: iedereen moet dood.

  En zo kan jij experimenteren in het huis. Je kunt gaan samenspannen met andere gasten in het huis, ze manipuleren dat iemand ze dood wil hebben, waardoor zij zelf het heft in handen nemen. Het kan dan gebeuren dat iemand ineens opstaat uit bed, naar beneden rent met een mes en zo een willekeurige gast vermoordt! Kan er weer iemand van jouw lijstje af.

  De reden dat de mensen in het huis zo wantrouwend zijn, komt ook al snel naar boven. Er zou een enorm waardevolle schat in het pand liggen en elke gast wil die voor zichzelf. Dit blijkt niet zo te zijn, maar het voedt de geruchten goed en houd iedereen op zijn hoede.

  Maar naast het psychologisch manipuleren van gasten kan je ook met andere voorwerpen mensen uitschakelen. Koop een handjevol vergiftigde appels, spreid ze door het huis en voor je het weet is er weer iemand omgevallen. Of sluip constant achter iedereen aan en wacht tot iemand alleen is om vervolgens jouw mes in zijn of haar nek te steken.

  Het zorgt voor een verfrissend element in Oblivion en daardoor wil je de queeste al snel nog een keer spelen, maar dan snel op een andere manier. Het moordmysterie van Whodunit? is dan ook een fenomenale queeste en mag dan ook één van de beste gamelevels genoemd worden.

  De laatste Elder Scrolls-games is The Elder Scrolls V: Skyrim, die in 2016 een definitieve versie voor de PlayStation 4 en Xbox One kreeg. Deze game kreeg in onze review een 8. Tijdens de E3 persconferentie van 2018 kondigde Bethesda het nieuwste deel in de Elder Scrolls-serie aan, maar hier is nog weinig over bekend.

  The Elder Scrolls IV: Oblivion

  Verkijgbaar vanaf 20 march 2006

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.