Beste gamelevels ooit gemaakt - China Shop uit Gears of War

  Ronddwalen door een gigantische open wereld is leuk, maar een doel of objectief hebben is wat je als gamer vooruitduwt; een legendarische schat of een wapen dat essentieel is. Levels en missies zijn belangrijk en daarom duiken wij in de geschiedenis van de beste gamelevels ooit. Deze keer een level uit Gears of War.

  BagoGames

  Beste gamelevels ooit – Wat is het?

  De Xbox 360 lanceerde aan het einde van 2005 en werd toentertijd geroemd door de grafische pracht en praal die het op jouw televisiescherm toverde. Lanceertitels als Call of Duty 2, Perfect Dark Zero en Peter Jackson’s King Kong lieten het verschil zien tussen de oudere generatie games en de toekomst die eraan kwam.

  Het meest prangende voorbeeld daarvan was misschien wel Rare’s Kameo: Elements of Power. De game toonde complete slagvelden met honderden vijanden die een obstakel vormden voor de magische elf Kameo. Voor vele gamers was dit toentertijd de eerste stap van Microsoft om aan te tonen wat de Xbox 360 kon opbrengen qua graphics.

  Wat vele Xbox 360-gamers op dat moment niet wisten, was dat ontwikkelaar Epic Games bezig was met een titel die alles uit de Xbox 360 zou halen. De maker toonde tijdens de Game Developers Conference in 2005 een demo van haar toekomstige titel die werd geroemd om zijn realisme en visuele vertoon.

  Met die loftuitingen in haar zak klopte Epic Games bij Microsoft aan en vroeg zij om het geheugen van de aankomende Xbox 360 te verdubbelen: van 256 MB naar 512 MB. Microsoft twijfelde en wilde het niet doen, want het verdubbelen van het geheugen zou meerdere miljoenen kosten en er zou een tekort aan Xbox 360-consoles zijn bij de lancering. Toch ging het bedrijf overstag en kon de nieuwste titel van Epic Games op 720p lopen. En die titel was Gears of War.

  Beste gamelevels ooit – Wat is het level?

  Gears of War is bloederig, brutaal en briljant volgens de vele fans en critici. De game wordt gezien als één van de paradepaardjes van de Xbox 360 en vloog in de eerste weken miljoenen keren over de toonbank. Gears of War wist vele gamers te beklijven met zijn pakkende gameplay, zijn grafische splendeur en ook online stond de game haar mannetje.

  Velen zullen de hectische multiplayer wel herinneren, maar ook de singleplayer heeft meerdere gamersharten gestolen. Het verliezen van je kameraad Carmine of het epische gevecht op een rijdende trein met de levensgevaarlijke generaal RAAM zijn momenten die Gears-liefhebbers direct zullen benoemen. Maar een ander moment vind je in het level China Shop.

  Beste gamelevels ooit – Waarom is het zo goed?

  Het level China Shop begint in mineur, want luitenant Kim is even daarvoor vermoord door de eerdergenoemde RAAM. Marcus Fenix en zijn mannen zitten vast in een tombe en moeten er zo snel mogelijk uit, maar voordat zij het plan kunnen uitvoeren hoor je een oorverdovend geschreeuw. Direct word je gewaarschuwd dat het een Berserker is en dat zij je niet kan zien, maar wel kan horen en ruiken.

  Het enorme wezen is daarnaast ook immuun voor je normale wapens en kan alleen worden aangevallen door de Hammer of Dawn. Probleem is alleen dat je daarvoor wel in de buitenlucht moet staan, terwijl je op dat moment door enkele claustrofobische kleine gangetjes dwaalt. Eerst zal de Berserker dus naar buiten moeten worden gelokt.

  Vele gamers zullen dan ook de gil, de schreeuw en het harde gestamp van de Berserker als deze op je af komt rennen direct herkennen en doodsangsten hebben uitgestaan in de nauwe gangen van de tombe. De kenmerkende Gears of War-camera, die constant vlak achter je hangt, werkt op dat moment ook niet mee, want als je één keer niet oplet, word je zo vanaf achteren geramd door het oersterke monster.

  Tegelijkertijd moet jij ook een soort lokaas zijn voor de Berserker, want alleen zij kan door diverse deuren beuken, waardoor je verder kan komen in het level. Als jij de eerste kamer overleeft en verder bij de uitgang komt, begint de tijd ook meer te dringen. De satellieten die de Hammer of Dawn zijn unieke krachten geeft, zijn slechts een beperkte tijd beschikbaar. Binnen zeven minuten moet jij buiten zijn en het beest meerdere keren bestralen met de dodelijke laserstralen.

  Het levert vele hectische momenten op om überhaupt al buiten te komen en dan moet de Berserker ook nog enkele momenten stilstaan, zodat jij haar met de volle Hammer of Dawn lading kan raken. En mede door die heftige momenten en de introductie van de Berserker aan het Gears of War-universum, mag China Shop één van de beste gamelevels ooit gemaakt worden genoemd.

  Gears of War kwam in 2006 uit en kreeg in onze review een 9.4. De laatste Gears of War titel is Gears of War 4, die een 8.8 in onze review kreeg. Deze titel is trouwens deze maand gratis te downloaden als je Xbox Live Gold hebt. De nieuwste telg in de Gears of War reeks is Gears 5, die op 10 september op de PC en Xbox One verschijnt.

  Gears of War

  Verkijgbaar vanaf 17 november 2006

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.