De beste films van 2019 - De absolute toppers

Article
maandag, 30 december 2019 om 16:00
avengers endgame komt weer terug in de bioscoop 152115 1f1704370255
Een jaar komt op zijn einde en dat betekent dat we terugblikken op het beste van 2019. Er kwamen dit jaar zo onwijs veel films uit die het waard zijn om te kijken dat we bijna met elkaar op de vuist gingen om te bepalen wat de beste films van 2019 zijn. Toch hebben we onze lijst weten samen te stellen en je kunt er hier alles over lezen!
In deze lijst met beste films van 2019 zetten we de films op het rijtje die een extra grote pluim verdienen. Net als alle andere beste van 2019-artikelen is deze lijst een samenstelling van verschillende elementen die we meenemen als we terugkijken op wat het beste is van 2019. Onze reviews spelen hier natuurlijk ook een rol in, maar zijn niet de enige pijler waarop we deze lijst baseren.

10. Avengers: Endgame

We trappen deze lijst af met Avengers Endgame, een film die al tien jaar in de maak is. Toen het Marvel Cinematic Universe met Iron Man in 2008 begon wist niemand dat het zou uitgroeien tot de succesvolle reeks die we nu allemaal kennen. Dat de Infinity Saga ook nog eens met een meesterwerk in superheldenfilms werd afgesloten maakt het alleen maar mooier.
Endgame wist iedereen te verrassen met een spektakel van ongekende hoogte dat in feite een verhaal voorschotelde dat tevens diende als een overwinningsdansje. De film herinnert je aan alle toffe momenten uit eerdere films en viert de personages waarop je verliefd bent geworden. Van het epische laatste gevecht tot de constante dosis humor en het universum dat samenkomt om de bedreiging van Thanos te stoppen. Avengers Assemble!
usf1577099282

9. Us

Plek negen gaat uit naar het nieuwe horrorspinsel van Jordan Peele. We hebben het natuurlijk over zijn tweede film, Us, die eerder dit jaar in de zalen verscheen. In de film volgen we een familie die de strijd aan moet gaan met een stel verknipte dubbelgangers. Al snel blijkt dat er veel meer aan de hand is en de spanning begint dan ook snel op te lopen.
Het is de manier waarop Peele de kijker meeneemt in zijn nachtmerrie die zo bewonderenswaardig is. Het camerawerk en de muziek slepen je op briljante wijze mee in de spannende taferelen en het is dan ook een genot om te zien hoe het allemaal samenkomt in de finale. Het tweede verhaal van Peele is misschien niet beter dan zijn eerste film Get Out, maar dankzij de acteerkunsten van Lupita Nyong'o staat de film zeker hoog in ons rijtje met beste films van 2019!
ti ks 072f1577099396

8. The Irishman

De achtste plek gaat naar de recente Netflix-film The Irishman. De titel zal je niet onbekend in de oren klinken als je van Martin Scorsese, de regisseur van de film, houdt. De legendarische regisseur heeft de handen ineen geslagen met een aantal oude bekenden voor een gangster-drama van ongekende hoogte. De drie en een half uur-durende film geeft de ruimte aan Robert De Niro, Al Pacino en Joe Pesci om te schitteren als bekende figuren in het verhaal rondom de verdwijning van Jimmy Hoffa.
De film is langzaam, ademt atmosfeer en neemt de tijd om een realistisch beeld te schetsen van zijnpersonages. The Irishman is dan ook niet een film voor iedereen en wie zich aan de film waagt moet bereid zijn om een lange zit te ondernemen. Je krijgt dan ook een meesterwerk in het maken van films en een ontzettend interessant verhaal als je je daarvoor openstelt.
le mans 66 st 4 jpg sd low copyright 2019 twentieth century fox all rights reservedf1576844532

7. Le Mans ‘66

Op de volgende plek in onze lijst met beste films van 2019 staat Le Mans ‘66. Hoewel de film een lange rit lijkt, is niets minder waar wanneer je eenmaal aan het kijken bent. Binnen enkele seconden word je meegesleept in het verhaal van twee ambitieuze racers die de handen ineenslaan met Ford om het op te nemen tegen het oppermachtige Ferrari. De Italiaanse automaker stond in de jaren ‘60 bekend om zijn racewagens en daar wilde Ford wat aan doen.
Wat volgt is een spannend spektakel met uitmuntende race scènes die je het gevoel geven alsof je op de bijrijdersstoel zit. Daarbij is het acteerwerk ook nog eens steengoed dankzij Matt Damon en Christian Bale die beiden hun beste beentje voor zetten. Zelfs als je geen interesse hebt in racen is dit zeker een film die je moet kijken als je een goede adrenalinestoot wil!

6. The Farewell

Een tip om dit jaar te kijken, of in te halen, is de Chinese film The Farewell. In de film krijgt een oudere Chinese vrouw longkanker. De familie besluit alleen om dit niet te vertellen. Doktersuitslagen worden compleet vervalst, alles om de vrouw geen angst aan te jagen. Gaan mensen dood aan kanker of aan angst? Chinezen hebben er zo hun eigen mening over. Ondertussen maakt de hele familie van de vrouw zich wel vreselijk zorgen en willen ze afscheid nemen.
Je snapt het: compleet ongemakkelijk want hoe neem je vrolijk afscheid van iemand die denkt kerngezond te zijn? The Farewell levert hilarische én hele ongemakkelijke situaties op en is zo origineel dat je deze film alleen maar een warm hart kan toedragen. Kijken dus!
robbert pattinsons batman en joaquin phoenix joker niet samen te zien 154474 1

5. Joker

Plek nummer vijf in deze lijst met beste films van 2019 gaat naar Joker. Deze alternatieve stripboekenfilm volgt het verhaal van Arthur Fletch (op briljante wijze gespeeld door Joaquin Phoenix) die langzaam maar zeker krankzinnig wordt en zich ontwikkelt tot de iconische Batman-schurk. Verwacht geen Heath Ledger praktijken, maar eerder een gebroken man die het leven niet meer ziet zitten.
Je zit als het ware te kijken naar een ongeluk in de maak, maar je kunt eigenlijk niet stoppen met kijken. Regisseur Todd Philips brengt alles op een mooie manier in beeld en weet met de muziek precies de juiste toon te slaan. Combineer dat met verwijzingen naar oude Scorsese-films uit de jaren ‘80 en je hebt een bijzonder toffe film die je nog lang zal bijblijven.
marriage story minf1577803522

4. Marriage Story

Een andere film die je niet snel zal vergeten is Marriage Story. Deze film staat nu op Netflix en gaat over een gezin dat op een zo goed mogelijke manier een scheiding wil doorgaan. De ouders van het gezin worden gespeeld door Adam Driver en Scarlett Johansson die beiden een acteerprestatie neerzetten die Oscar-waardig is doordat ze alletwee op een onwijs realistische wijze alle ups en downs van een scheiding neerzetten.
De film zal op meerdere momenten voor een lach en een traan zorgen wat alleen maar aantoont dat regisseur Noah Baumbach zijn werk ontzettend goed heeft gedaan. De realistische wijze waarop hij het verhaal heeft gepend zorgt voor scènes waarin rauwe emoties boven tafel komen en de zaal geen oog meer droog weet te houden. Dit is een aanrader voor iedere filmliefhebber en staat daarom met recht in deze lijst met beste films van 2019!

3. Parasite

Het brons in deze lijst met beste films van 2019 gaat naar Parasite, een duistere komedie over een arm gezin dat een plan bekokstooft om werknemers te worden van een rijke familie. Het mag dan een bizar plan zijn, maar het eindresultaat is een van de beste films van 2019 dankzij de uitmuntende regie van Bong Joon-ho.
Hij weet een slimme film te maken die constant vermaak levert en je tot aan de laatste seconde geboeid houdt. Parasite is misschien het beste te omschrijven als een bizarre achtbaanrit waarvan je de rails niet kunt zien. Je wordt constant in een andere richting getrokken en weet niet wat je moet verwachten en dat alles met een dringende boodschap en een blik richting de hedendaagse maatschappij die je niet zal vergeten.
knives out st 2 jpg sd lowf1576844410

2. Knives Out

De tweede plek in onze lijst met beste films van 2019 gaat naar Rian Johnsons nieuwe detectivefilm Knives Out. Deze waanzinnige whodunnit straalt met een ongelofelijke cast vol sterren, charmante acteerprestaties en een verhaal dat je constant uitdaagt om verder te kijken dan je neus lang is. Zoals Johnson wel vaker doet, houdt hij de kijker op het puntje van zijn stoel met verschillende twists waardoor je maar moeilijk kunt voorspellen wat er allemaal gaat gebeuren.
Dit maakt de film des te leuker om naar te kijken en zorgt tevens voor een goede dosis spanning. Wat Knives Out des te spannender maakt is het tempo van de film dat elke seconde op volle toeren lijkt te draaien. Tel daarbij een goede dosis humor en bijzondere personages bij op en je hebt het zilver in deze lijst met beste films van het jaar gevonden!
once upon a time in hollywoodf1596109519

1. Once Upon a Time in Hollywood

Natuurlijk kan er maar een film met het goud vandoor gaan en dat is Once Upon a Time in Hollywood. De negende film van Quentin Tarantino is tevens een van zijn betere dankzij de ode aan oud Hollywood en een sterrencast die ervoor weet te zorgen dat je geen seconde wil missen. Leonardo DiCaprio en Brad Pitt weten er samen voor te zorgen dat de charme van het witte doek loopt en tonen aan dat iedere scènes waarin ze spelen in goud te veranderen is.
Net als The Irishman neemt Tarantino hier en daar de tijd om de sfeer van de film goed in beeld te brengen, maar dat is geen probleem doordat deze scènes vaak ook de spanning hoog weten te houden. Laatstgenoemde is alleen maar meer van toepassing als je een beetje de geschiedenis van de tijdsperiode kent. Wie Charles Manson een beetje kent, kijkt de film door een hele andere lens. Once Upon a Time in Hollywood weet er dan ook op briljante wijze voor te zorgen dat je de film een tweede keer wil kijken.
De laatste 30 minuten zijn overigens fantastisch. Deze bombastische finale is een escalatie ten top zoals alleen Tarantino dat kan en daardoor zit je dan ook juichend op de bank. Once Upon a Time is de film van 2019 als het aan XGN ligt en we gaan de film dan ook nog vaak genoeg bekijken!

Het beste van 2019 voor jou op een rij!

Nu 2019 op haar einde loopt is het weer tijd om terug te blikken. Dit jaar doet XGN dat met een scala aan artikelen over het beste van 2019! Houd de site in de gaten voor dagelijks om 16.00 uur een nieuwe lijst met het beste van wat 2019 ons heeft gebracht en iedere twee dagen om 12.00 uur een nieuwe lijst met de favoriete games en/of films van onze redacteuren!