Top 10 beste film prequels - Voor wat, hoort wat

  Net als in games, zijn er enkele series die delen hebben die zich voor het origineel afspelen. Soms is dit de beste manier om het verhaal en de motieven van enkele personages uit te leggen. Dit zijn de beste film prequels!

  Dat verhalen in films complex kunnen zijn, is niets nieuws. Om meer van het achtergrond verhaal te kunnen begrijpen of om personages op een goede manier te introduceren, kiezen filmmakers voor prequels. In de loop van de jaren zijn een flink aantal prequels verschenen. Dit zijn de 10 beste film prequels!

  Bekijk ook onze top 10 game prequels!

  10. Red Dragon ( 2002)

  Deze film, die in 2002 uitkwam, is een prequel van de zeer succesvolle psychologische thriller The Silence of the Lambs. Anthony Hopkins speelt net als in The Silence of the Lambs de rol van Dr Hannibal Lecter.

  In de film wordt de achtergrond van Lecter verder uitgebreid. Er wordt bijvoorbeeld uit bekend hoe hij in de gevangenis terecht is gekomen en waarom hij zijn psychiater zo haat. De film kreeg als kritiek dat het allemaal veel leek op de originele film. Desondanks kreeg de film goede recensies.

  9. X-Men First Class (2011)

  Nummer negen in de lijst van beste film prequels is X-Men First Class. Het is het vijfde deel van de X-Men serie en richt zich volledig op de gebeurtenissen voor de overige films. De film kreeg lovende kritieken over zijn sterke script en goede cast.

  X-Men First Class vertelt het verhaal van Magneto en Professor X en hoe zij elkaar ontmoeten en middenin de Cubaanse crisis belanden. De film dicht de gaten die onduidelijk waren in de eerdere films. Hiermee is het een geslaagde prequel.

  8. Monsters University (2011)

  Monsters University is de prequel op de succesvolle animatiefilm Monters Inc. Al vanaf 2005 wilde Disney een vervolg op de film maken. Pixar was hier eerst op tegen, maar besloot in 2010 alsnog te gaan werken aan een prequel van de film. Het was de eerste keer dat Pixar een prequel maakte.

  De film toont hoe de hoofdrolspelers uit Monster Inc elkaar bevienden en hun tijd op de universiteit wordt belicht. De film werd goed ontvangen en won enkele awards voor animatiefilms.

  7. Fantastic Beasts and where to find them (2016)

  De volgende in de lijst met beste film prequels is Fantastic Beasts and where to find them. De film vindt een ruime tijd voor de gebeurtenissen in Harry Potter plaats. Het verhaal richt zich op de auteur van een boek dat we eerder al in de Harry Potter films voorbij zagen komen.

  De film is de eerste in de trilogie van Fantastic Beasts. In de komende film gaan we meer te weten komen over Professor Perkamentus in zijn jongere jaren. Hiermee sluit het nog beter aan op de Harry Potter reeks.

  In onze review waren we enthousiast over de film en gaven we hem maar liefst een 8.5. De cast vonden we ijzersterk en de setting in de jaren 20 vernieuwend.

  6. Star Trek (2009)

  Zesde in de lijst met beste film prequels vinden we Star Trek. Na het mislukte Star Trek Nemesis wilden de producers iets anders met Star Trek. Ze besloten de serie te rebooten met een prequel. Met het maken van de prequel werd gelijk een alternatieve tijdlijn gecreeërd waardoor de film meer ruimte kreeg om zijn verhaal kwijt te kunnen.

  De film richt zich op een jonge Kirk en Spock van de USS Enterprise. Ze moeten een vijand van de toekomst, die de veiligheid bedreigt, zien te verslaan. Door al het tijdreizen komen er alternatieve tijdlijnen in het Star Trek universum.

  5. Star Wars Episode III: Revenge of the Sith

  De derde film van de prequel trilogie van Star Wars verdient een plek in onze lijst van beste film prequels. Na twee minder succesvolle delen in de trilogie, werd Episode III een stuk beter ontvangen door het publiek.

  In het verhaal wordt duidelijk hoe Darth Vader naar de dark side besluit te gaan. Het kent veel meer actiescenes dan de vorige films uit de trilogie. Het wordt de meest donkere Star Wars film genoemd en kreeg daardoor een PG-13 Rating toegewezen.

  4. The Good, the Bad and the Ugly (1966)

  Deze klassieker is een prequel op A Firstful of Dollars. De serie bestaat uit drie delen van "Spaghetti Western" films. Het is een van de best bevonden westerns aller tijden.

  The Good, the Bad and the Ugly speelt plaats tijdens de Amerikaanse burgeroorlog. Het personage van Clint Eastwood verzamelt in dit deel alle iconische kledingstukken van de overige twee films. De film staat bekend om zijn gebruik van longshots en close-ups.

  3. Indiana Jones and the Temple of Doom (1984)

  Het tweede deel uit de Indiana Jones reeks is eigenlijk een prequel op het eerste deel Raiders of the Lost Ark. Producer George Lucas wilde een keer geen Nazi's als vijanden in de film meer. Vandaar dat de film zich afspeelt in 1935 en een hele andere setting heeft dan zijn voorganger.

  Bij de release kreeg de film veel kritiek over zijn gewelddadigheid. Hierdoor werd het PG-13 keurmerk geïntroduceerd. Pas jaren later kreeg de film meer credits voor zijn intensheid en fantasie. Financieel was de film wel een groot succes.

  2. The Hobbit

  The Hobbit heeft een tweede plaats verdiend in de lijst met beste film prequels. De films spelen zich af voor de gebeurtenissen in the Lord of the Rings trilogie en focussen zich op de verhalen van Bilbo Baggins. Het laat zien hoe de ring in handen kwam van de Hobbit, waarmee de gebeurtenissen in Lord of the Rings in gang werden gezet.

  Enkele personages uit The Lord of the Rings keren terug in deze Hobbit trilogie. Het verhaal is gebaseerd op het gelijknamige boek van J.R.R Tolkien, maar werd uitgebreid naar een filmreeks met drie films.

  1. The Godfather Part 2

  Op nummer één in de top 10 beste film prequels staat The Godfathert Part II. Om het nog verwarrender te maken is dit deel zowel een prequel als een sequel. Het eerste gedeelte van de film richt zich op de gebeurtenissen die tot de eerste Godfather leidden, en het andere deel richt zich op de gebeurtenissen na dit eerste deel.

  Deze film en zijn voorganger werden als de meest invloedrijke gangster films aller tijden gezien. De film kreeg ook goede recensies en werd door sommigen als betere film gezien dan voorganger The Godfather. Deze film werd al op handen gedragen.

  © 2005 - 2019 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.