BabyTV en Ziggo: wat is er allemaal aan de hand met de zender?

Article
donderdag, 18 april 2024 om 16:00
peuter handen voor de ogen
De laatste tijd is er veel te doen om het voorheen zo onschuldige BabyTV. Wij zetten voor je op een rij wat er allemaal aan de hand is met de zender.
BabyTV is een televisiezender die programma’s uitzendt voor de jongste leden van de bevolking en misschien incidenteel wat ouders die meekijken. De laatste tijd worden er alleen ook andere dingen uitgezonden op de zender, die niet geschikt zijn voor het standaard publiek van BabyTV.
Eind maart was de zender namelijk het doelwit van hackers. In plaats van kinderprogramma’s werd ineens een Russisch propagandafilmpje uitgezonden, nadat het geluid ineens eerst wegviel.
Maar het is niet bij dat ene filmpje gebleven. Op 17 april werd BabyTV namelijk opnieuw overgenomen door hackers. Deze keer werd er een gewelddadig propagandafilmpje getoond, wat al helemaal schokkend was voor het normale publiek van de zender. Na het gewelddadige filmpje werd vervolgens ook het propagandavideo van eind maart uitgezonden. De nieuwe hack was dan ook langer dan de eerste hack, namelijk een volle dertien minuten.

Ziggo grijpt in

Na de tweede hack bij BabyTV heeft Ziggo actie ondernomen. Voor klanten van de provider ging de zender tijdelijk op zwart, zodat de beelden niet meer werden doorgegeven aan de televisies bij mensen thuis.
Een woordvoerder van Ziggo heeft aan NU.nl laten weten dat het bedrijf geschrokken is van de beelden die zijn uitgezonden op BabyTV.

“Het is absoluut niet de bedoeling dat kinderen en baby's aan dit soort beelden worden blootgesteld.”

- Woordvoerder Ziggo

Ziggo heeft daarnaast ook andere actie ondernomen tegen de propagandabeelden. De uitzending is namelijk ook verwijderd uit het archief van de zender. Daardoor is het niet mogelijk om het terug te kijken via de televisie of via de Ziggo app.

Onderzoek naar de BabyTV hacks

De vraag is natuurlijk of de televisiezender nog een keer kan worden overgenomen door de hackers. Als het al twee keer is gebeurd, ligt het natuurlijk voor de hand dat er nog een poging wordt gemaakt om andere beelden dan bedoeld uit te zenden.
De kwetsbaarheid ligt niet bij BabyTV of Ziggo, maar bij satellietprovider Eutelsat. Dat bedrijf is de wereldwijde distributeur van BabyTV. De hackers wisten bij de eerste hack in te breken bij Eutelsat en daarna kondigde het bedrijf aan dat er een onderzoek zou komen hoe dat mogelijk is geweest.
Dat heeft nog niet tot resultaten geleid, want bij de tweede hack werd er ook weer ingebroken bij Eutelsat. Een woordvoerder heeft laten weten dat er ‘direct is ingegrepen’ toen duidelijk werd dat hackers opnieuw de boel hadden overgenomen. Momenteel loopt het onderzoek nog hoe de zender kon worden gehackt, waardoor het bedrijf nog geen details kan delen.

Populair Nieuws