Marvel's Avengers Endgame einde uitgelegd - Orde in de chaos

  Infinity War liet ons met een enorme schok achter. Het halve universum werd om zeep geholpen doordat Thanos enkel in zijn vingers knipte. Omdat er in Endgame opnieuw veel schokkende dingen gebeuren, wordt hier nog eens het Avengers Endgame einde uitgelegd. Zo kun je nog even nagaan wat je eigenlijk hebt gezien.

  Marvel Studios

  Let op, dit artikel bevat spoilers. Als je de film nog niet hebt gezien, wordt je aangeraden om niet verder te lezen. Dit artikel speculeert over het einde van de film.

  Eeuwige tijdreis loop?

  Tijdreizen is bijna het hoofdthema van Avengers Endgame. Maar wat kan daar een verwarring door ontstaan! Endgame begint in 2018 en maakt dan een tijdsprong naar 2023. In dit jaartal vinden de Avengers uit hoe het tijdreizen werkt. Een groepje gaat naar 2012, een ander groepje naar 2013 en nog een groepje naar 2014. Tussendoor gaan Iron Man en Captain America ook nog even op bezoek in 1970. Een hele onderneming dus!

  Allemaal om de Infinity Stones te stelen, voordat Thanos dat doet. Ondertussen komt de Thanos uit 2014 achter de plannen van de Avengers uit de toekomst. Chaos in het hoofd van de niet doorgewinterde Marvel-kijkers! De tijdlijn wordt al snel in twee delen gesplitst en dat wordt duidelijk wanneer Hulk de Time Stone van The Ancient One krijgt, want die legt het uit.

  De stenen gaan later terug, nadat de missie van de Avengers in 2023 is geslaagd, maar dat betekent niet dat in het heden dus niets veranderd kan worden? Zorgt dit voor een eeuwige loop van vernietiging? Want ondanks dat alles is rechtgezet in de realiteit die wij volgen, is er een realiteit waarin Thanos wint: miljarden zelfs. Doctor Strange gaf in Infinity War niet zomaar de Time Stone weg onder het motto 'dit was de enige manier'. Gezien Thanos aan het begin van Endgame nog 'I am inevitable' (Ik ben onvermijdelijk) zei, wordt de gedachte opgeworpen dat Thanos op de hoogte was van het bestaan van meerdere realiteiten.

  Infinity War is nooit gebeurd?

  Al dat tijdreizen geeft stof tot nadenken. Als in het verleden de Infinity Stones zijn weggehaald, dan is op het punt jaartal 2023 (dus voordat Captain America alle stenen terug in de tijd bracht), dus een tijdlijn in het heden ontstaan waarin de vingerknip van Infinity War nooit plaats heeft kunnen vinden. Thanos had namelijk niet alle stenen en dus kon hij niet iedereen in stof laten opgaan. In zo een pad waren Black Widow, Loki, Gamora en dergelijken waarschijnlijk ook nooit gestorven. In de huidige realiteit werkt het allemaal daarentegen toch net wat anders.

  Dat is als je tijdreizen benadert op een manier zoals je die normaal in films voorbij ziet komen. Maar in de film wordt al grapjes gemaakt dat films als Back To The Future 'bullshit' zijn. Sterker nog, de makers hebben zelf wel door (blijkt uit de grapjes) dat het tijdreizen verwarrend is en moeilijk verklaarbaar is. Het verleden kun je niet aanpassen, maar je kunt wel een ander pad voor de toekomst inslaan.

  Er ontstaan alternatieven werkelijkheden, wat lijkt op de veel-werelden-interpretatie. Ook wel de interpretatie van Everett. In theorie lenen ze de stenen uit het verleden om ze in de toekomst te gebruiken, om dan vijf seconden in diezelfde tijdlijn van de toekomst terug te keren, waarbij de stenen weer terug zijn gebracht naar de juiste tijdlijn in het verleden. In die tijdlijn zullen ze dus nooit worden gemist.

  Doden en vertrekken

  Alhoewel Ant-Man als eerste wat gekke dingen over tijdreizen brabbelde, kwam de techniek erachter uiteindelijk uit de geniale koker van Iron Man. Nu Iron Man dood is, is de kans dat tijdreizen in de toekomst een enorme rol gaat spelen minder groot. Beter ook want op dit punt kan elke komende Marvel-film binnen enkele minuten worden opgelost door elke op macht beruste superschurk een alternatieve realiteit te geven waarin hij wel slaagt zodat iedereen in deze realiteit vredig kan leven.

  Afijn, de dood van Iron Man is een goede keus. De reeks begon met de allereerste Iron Man-film en dan Iron Man eruit schrijven rond dit verhaal mooi af. Het verhaal is ook mooi rond voor Captain America nu hij zijn schild doorgeeft.

  De helden vertrekken uit het zicht, maar hoe zit het met anderen die we moesten missen? Vision keert niet terug. Ook niet gek want de steen die onderdeel van zijn lichaam vormde, had nog een ander doel in deze film. Nu de stenen terug naar het verleden zijn gebracht, kan die steen ook niet in het lichaam van een hedendaagse Vision worden gezet.

  Ook keert Black Widow niet meer in het heden terug. Het ziet er naar uit dat (ondanks dat veel fans hier al om vroegen) Black Widow geen solo film kan krijgen. Captain Marvel blijft vooralsnog de enige vrouw met haar eigen Marvel solo film? Gek, want er zijn al geruchten dat dit gaat gebeuren. Dus die film zal zich dan in het verleden moeten afspelen. Puur speculatief zou dit een film kunnen worden waarin ze op zoek gaat naar Hawkeye.

  Guardians of the Galaxy 3

  Er ging nog een vrouwelijk personage dood. In Infinity War werd Gamora al door Thanos vermoord, want dit was nodig om één van de Infinity stenen in zijn bezit te krijgen. De scene was ontroerend en liet zien dat Thanos een hart had. Het zat alleen op de verkeerde plaats. Een beetje jammer, want hierdoor ontstond een gevoel dat Gamora niet in Guardians of the Galaxy 3 zal zitten, maar die titel is nu in ontwikkeling!

  Gamora is na Endgame nog steeds dood, maar er is op creatieve wijze toch een manier gevonden waardoor ze mogelijk ook weer in Guardians of the Galaxy 3 kan schitteren. Zo ziet het er naar uit dat de pre-Guardian of the Galaxy van Gamora naar het heden is gehaald. Dit is een jongere Gamora uit het verleden die mogelijk nog belangrijk wordt.

  Waarom Gamora niet door de vingerknip van Hulk is teruggebracht, zoals wel gebeurde met een heel leger aan andere Marvelhelden? Hulk zegt duidelijk dat hij probeerde om Black Widow uit de dood terug te brengen. Dit lukte niet. Dit impliceert dat Gamora (die op dezelfde manier om het leven kwam als Black Widow), ook niet terug kan worden gebracht uit de dood.

  Maar hoe strikken ze haar dan voor Guardians of the Galaxy 3? Als de niet jongere versie meedoet lijkt het erop dat Marvel in een volgende film een plottwist brengt dat Iron Man's latere derde vingerknip niet alleen Thanos en zijn handlangers in stof liet opgaan, maar ook de dames terugbracht. Logischer is als de Gamora uit het verleden teamlid wordt. In ieder geval is er al een scene aan het einde van Endgame waarin Quill op zoek is naar Gamora. Het lijkt erop dat in de volgende film de Guardians of the Galaxy en Thor naar haar op zoek zullen gaan.

  Thanos kreeg zijn zin

  Nu er zoveel doden vielen, heeft Thanos toch nog een beetje zijn zin gekregen en hij hoefde niet eens gekke tijdreisfratsen uit te halen om in een tijdlijn te wonen waarin zijn plan zou slagen. Uiteindelijk wilde Thanos de helft van het universum om zeep helpen, omdat hij ervan overtuigt was dat dit beter voor de wereld zou zijn. Aan het einde van Endgame hebben de helden min of meer gewonnen (met wat verliezen te hebben geleden). Toch zou je, wanneer je je in de pshyche van Thanos verplaatst, kunnen zeggen dat Thanos toch een compromis kon sluiten. Alhoewel hij heeft verloren, zijn er velen in stof opgegaan.

  Thanos zou niet hebben zien aankomen dat hij en zijn handlangers nu tot het uitgeroeide deel zouden behoren. Maar gezien Thanos er niet van terugdeinsde om alles uit de kast te halen om zijn eigen doelen te bereiken, zou Thanos er wel vrede mee hebben als uiteindelijk hijzelf ook de geest moest geven voor zijn ultieme doel. In Endgame is duidelijk te zien dat Thanos eigenlijk helemaal niet zo schrikt als hij ziet dat Thor hem in de toekomst zal onthoofden. Op dat moment is hij al met zijn gedachten in een paradijs waar hij de wereld heeft 'gered'. Dat paradijs is in een andere realiteit en daar gaan we alleen nog iets van zien als Marvel in de toekomst terug gaat vallen op die meerdere realiteiten.

  Loading...
  x

  © 2005 - 2021 Alle rechten voorbehouden.